Hlavní obsah

Skvělé sendviče, které vám budou zaručeně chutnat!

Foto: Petr Makovička

Sendvič by se neměl odbýt jen šunkou a sýremFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne sendvič, řada lidí si vybaví klasický obložený chleba se šunkou a sýrem. Uznejte ale sami, že by byla škoda tak skvělou věc, jako je sendvič, odbýt jen těmito dvěma ingrediencemi, natož na něj použít jen toastový chléb!

Článek

Dnes pro vás máme čtyři skvělé tipy, jak si připravit skvělý oběd do krabičky, vydatnou večeři nebo prostě jen pořádnou svačinu – klidně i na cesty.

Klasika všech klasik – clubsendvič se steakovými hranolky

Na 1 porci potřebujete: 3 plátky světlého toastového chleba, 1 menší kuřecí prsní řízek (100 g), 4 plátky slaniny, 1 vejce, špetku soli a pepře, 1 lžíci oleje, velkou hrst míchaného zeleného salátu (třeba lollo rosso a lollo biondo, polníček, čínské zelí, špenát, rukola…), 1 rajče, kousek salátové okurky a 2 proužky červené papriky. Na kreolskou omáčku na 1 porci potřebujete: 3 lžičky majonézy, 1/4 rajčete, 1/4 menší cibule, 2 plátky salátové okurky a 2 proužky papriky. Aby vše bylo dokonalé, nezapomeňte na smažené steakové hranolky(koupíte je v běžném obchodě).

Postup: Menší kuřecí řízek podélně nařízněte, aby zůstal v kuse a přitom byl opravdu tenký. Z obou stran jej osolte a opepřete a opečte na oleji dozlatova. Klidně na stejnou pánev položte částečně přes sebe plátky slaniny a nechte je chvíli opékat. Když se začínají kroutit, rozklepněte na ně 1 vajíčko a žloutek trochu osolte. Pečte asi 3–4 minuty, dokud nebude i žloutek hotový (urychlit to můžete tím, že pánev přiklopíte poklicí).

Foto: Petr Makovička

Clubsendvič je naprostou a celosvětovou klasikouFoto: Petr Makovička

Mezitím si připravte kreolskou omáčku, která je obdobou tatarky. Do misky dejte majonézu, kousek rajčete, cibule, papriky a okurky a vše rozmixujte. V topinkovači opečte plátky bílého chleba, a rajče a okurku do sendviče nakrájejte na tenké plátky. Dva plátky opečeného toastového chleba položte vedle sebe (tím třetím budete jenom přiklápět) a začněte vrstvit. Oba namažte kreolskou omáčkou, dejte na ně míchaný zelený salát, okurku, rajče a papriku. Na jeden z nich pak dejte slaninu s vajíčkem, na druhý kuřecí řízek. Chleba s kuřecím řízkem položte na ten se slaninou a přiklopte třetím opečeným chlebem. Sendvič příčně rozřízněte a můžete servírovat se smaženými hranolky a zbytkem kreolské omáčky v mističce. Zní to komplikovaně, ale věřte, že je během 20 minut hotovo i s přípravou hranolek!

Sýrový sendvič s grilovanou cibulkou

Na 1 porci potřebujete: 1 středně velkou grahamovou nebo celozrnnou bagetu, směs zelených salátů (viz recept na clubsendvič), 3 plátky hermelínu nebo camembertu, 3 plátky sýru ementálského typu (ementál, ementaler, madeland…), 3 kousky sýru s modrou plísní (niva, roquefort), 1/2 cibule, 1 lžíci olivového oleje a podle chuti, alergií a pevnosti chrupu také pár vlašských ořechů.

Foto: Petr Makovička

Pečená cibulka a sýry jdou velmi dobře dohromadyFoto: Petr Makovička

Postup: Cibuli nakrájejte na proužky a dejte ji opéct na kapku oleje na pánev, až zezlátne. Bagetu podélně prokrojte a otevřete. Na spodní část navrstvěte směs salátů, všechny tři sýry, nahrubo nasekané vlašské ořechy a opečenou cibulku. Hotovo! :-) Skvělá je taky ještě celá zapečená!

Croissant s grilovanou zeleninou a bylinkovým máslem

Na 1 svačinovou porci potřebujete:1 máslový croissant (recept na domácí croissanty najdete v článku Skvělá snídaně 3x jinak), 1 lžíci másla, 1 lžičku bazalkového pesta, 1/2 červené papriky, 1/4 zelené papriky, 2 kolečka cukety, 50 g kozího sýru, 2 lžíce olivového oleje a sůl. Pokud potřebujete vydatný oběd, doporučuji porci zdvojnásobit!

Foto: Petr Makovička

Tento croissant je jako dělaný pro milovníky kozího sýraFoto: Petr Makovička

Postup: Máslo nechte povolit a vmíchejte do něj lžičku pesta. Pak jej dejte zpět do lednice. Cuketu z obou stran osolte a nechte asi 10 minut vypotit vodu. Na pánvi (nejlépe grilovací) rozpalte trochu olivového oleje a z obou stran opečte všechnu zeleninu, až bude měkká, a nechte ji vychladnout. Croissant podélně rozřízněte, namažte ochuceným máslem, poklaďte grilovanou zeleninou a kousky kozího sýra a přiklopte. Snadné, zdravé a rychlé!

Sendvič se šunkou a sýrem, ale úplně jinak!

Na 1 porci potřebujete: 1 středně velkou bagetu, 3 plátky vepřové šunky, 5 plátků slaniny, 70 g tvrdého sýra (mozzarella, hermelín, případně eidam), 1 vajíčko, 1 lžíci hladké mouky, hrst strouhanky, olej na smažení, 2 lžičky majonézy nebo dobrého dresinku – skvělý je třeba parmezánový dresing „Caesar“ z Marks.

Foto: Petr Makovička

Šunka a sýr ano, jen trochu jinakFoto: Petr Makovička

Postup:Na kombinaci šunky a sýru jsme nezanevřeli, přece jen se tyhle dvě chuti k sobě skvěle hodí. Zkuste to ale trochu jinak! :-) Sýr nakrájejte na hranolky velké asi 1 x 1 x 2 cm, hladkou mouku rozšlehejte ve vajíčku a sýr následně obalte ve vajíčku s moukou a strouhance (je lepší udělat obal dvojitý, aby sýr nevytekl). Na pánvi rozpalte dostatek oleje a sýr usmažte. Plátky slaniny dejte na suchou pánev a rovněž je trochu opečte, až se začnou kroutit. Bagetu podélně rozřízněte, spodní část namažte majonézou nebo dresinkem, přidejte míchaný zelený salát (viz recept na clubsendvič), přeložené plátky šunky, opečenou slaninu a navrch osmažené kousky sýra. Bagetu přiklopte a máte hotovo! Podle chuti můžete přidat i grilovanou cibulku (viz recept na Sýrový sendvič s grilovanou cibulkou).

Klasikou mezi sendviči je určitě tuňákový s vajíčkem. Jak na něj, se dozvíte v článku Souboj receptů: Skvělé nápady na piknik. Nebo snad máte radši tortilly? Recepty najdete v článku Souboj receptů: 3 skvělé tortilly.

A jak si toasty nebo sendviče děláte nejraději vy? Napište nám do diskuse pod článkem! O recepty na libovolné téma se můžete podělit také díky seriálu Recepty od čtenářů. Napište mi na e-mail jana.ch@prozeny.cz, nejlepší recepty zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Související témata:

Načítám