Hlavní obsah
4,3
(9)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Z kynutého těsta můžete upéct spoustu věcí – koláče, buchty i záviny. Nebo můžete spojit typickou chuť kynutého těsta se sušeným ovocem a skořicí a udělat si šneky podle dnešního Dianina receptu!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Šnek
  • 225 ml polotučného mléka
  • 30 g másla
  • 185 g hladké špaldové mouky
  • 185 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 30 g másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • 80 g sušených meruněk
  • 80 g sušených brusinek
Na ozdobu
  • 30 g meruňkové marmelády
  • 2 lžíce vody
  • 1/2 ks citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Máslo na těsto rozpusťte a nechte vychladnout. V míse smíchejte oba druhy mouky, na jednu stranu nasypejte sůl, na druhou sušené kvasnice, přidejte vajíčko a máslo a vše za postupného přilévání vlažného mléka zadělejte v těsto. To pak přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a dejte na asi 45 minut kynout na teplé místo.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Rozpusťte máslo na náplň a meruňky pokrájejte na malé kousky. Nakynuté těsto vyválejte, potřete rozpuštěným máslem, posypejte skořicí a cukrem a rovnoměrně na něj rozložte nakrájené meruňky a brusinky. Pak plát těsta zarolujte a nakrájejte na asi 6 cm široké řezy. Ty položte vedle sebe do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dejte péct na asi 25–30 minut.

03.

Meruňkovou marmeládu rozmíchejte s teplou vodou a ještě horké upečené šneky jí potřete. Nechte je vychladnout. V misce smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem. Vzniklou polevou šneky pocákejte, nechte chvilku zatuhnout, a je hotovo!

Související témata:

Načítám