Hlavní obsah

Šok! Dítě nás přistihlo při sexu!

Foto: Thinkstock

Přistižení při milostných hrátkách bývá většinou trapasFoto: Thinkstock

Reklama

Může se to stát celkem snadno. Dítě se uprostřed noci vzbudí a potichu se vplíží do ložnice rodičů. A vyruší je přímo „v akci“. Jak v takovou chvíli zareagovat? Jak dítěti vysvětlit, že šlo o sex? Nebo je lepší chovat se jakoby nic a nechat celou „příhodu“ vyšumět? A co to ten sex z pohledu dětí vlastně je? My jsme se na to zeptali odborníků.

Článek

Vyvarovat se tomu chce každý rodič, ale ne všem se to podaří. Pokud se v ložnici nezamykáte, je celkem pravděpodobné, že vás dříve či později vaše dítě přistihne při sexu. „Nám se to stalo, když bylo naší dcerce osm let. Takže už jasně pochopila, o co jde, věděla, co sex je a vše kolem toho," vzpomíná dnes už padesátiletá Jana. O to víc šlo na obou stranách o dost trapnou situaci. „Prostě mě nenapadlo, že se uprostřed noci vzbudí a půjde za námi. Už byla velká, běžně si sama v noci došla na záchod nebo třeba napít. Vlastně ani nevím, proč za námi tehdy šla," vypráví Jana.

Její dcerka tehdy zkoprněla a s vyvalenýma očima koukala na maminku s tatínkem v choulostivé situaci. „Já jsem rychle vstala a šla s ní do jejího pokoje. Po cestě se mě ptala, jestli tohle byl ten sex. Řekla jsem, že ano, i když jsem byla celá rudá," popisuje Jana.

Druhý den došlo na debatu. Malá Anička totiž pořád na mámu s tátou tak podivně pokukovala, bylo zjevné, že má plnou hlavu otázek. „Tak jsme to probrali. Řekli jsme vše zcela pravdivě a také jsme dodali, že vlastně může být moc ráda, že s tatínkem máme sex, protože to znamená, že se máme rádi. Že sex není jen k dělání dětí, ale je to moc příjemné a dospělí si tak dávají najevo lásku," pokračuje Jana s tím, že popravdě odpověděla i na otázky typu, proč jste vzdychali a podobně. „Vzdychali jsme, protože nám bylo krásně," řekla tehdy Jana Aničce. A také se s ní dohodla, že si nebudou navzájem bez zaklepání chodit do pokoje, protože každý potřebuje soukromí.

Nedělejte z toho vědu

Jana se zachovala ukázkově. Podle odborníků totiž vůbec nejde o žádnou tragédii. Prostě se dítěti zjevila další věc, která k životu patří. A pokud se rodiče neoddávali nějaké extrémnější erotické hře, nemělo by na něj tohle noční překvapení mít žádný negativní vliv.

V případě opravdu malých dětí, zhruba do tří let, v podstatě není ani nutné cokoli vysvětlovat, pokud se tedy samo nezačne ptát. „Já bych dítě jednoduše odvedla zpátky do postýlky a uložila ho. Kdyby se ptalo, pak bych mu sdělila, že jsme se s tatínkem mazlili, protože se máme rádi,“ radí psycholožka Danuše Jandourková. Malé děti nebývají nedůvěřivé a nejspíš se po detailech pídit nebudou. A pokud ano, na všechny jejich otázky odpovězte. Důraz musí být ale kladen na to, že milování je projevem lásky. Dobré je ale rovnou vysvětlit, že takhle to dělají jen dospělí. Dětem se projevuje láska hraním, mazlením, pusinkováním či pohlazením. Předejdete tak žádostem malých dětí, že je přece také milujete, tak proč s nimi sex neděláte.

Když byl sex „divočejší"

V případě, že jste milovníky poněkud ostřejších praktik, doporučují odborníci skutečně učinit co nejvíce opatření pro to, aby vás dítě nepřistihlo. Nejbezpečnější je se zamykat a v pokoji dítěte nechat chůvičku, abyste slyšeli, kdyby se něco dělo. Vysvětlovat tříletému špuntovi, proč byla maminka přivázaná k posteli nebo proč máma tatínka plácala bičíkem, není vůbec snadné.

Když už se to ale stane, je potřeba dítěti zcela jasně a důrazně vysvětlit, že nikoho nic nebolelo, nikdo nikoho za nic netrestal, byla to jen hra. „My jsme si s tatínkem jen tak hráli, to tak dospělí někdy dělají. Tatínek zkoušel, jak moc pevně dokáže uvázat uzel," může znít například jedna z možností. Vysvětlovat dětem, a to i těm o něco větším (třeba šestiletým), že existují různé sexuální praktiky, je totiž trochu risk. Vůbec to nemusí pochopit a mohou si sex spojit s bolestí. Tohle je nejspíš jediný případ, kdy je dovoleno tak trochu lhát.

Sex nesmí být tabu

Jinak ale sex nesmí být tabu. Už odmala je k této věci potřeba přistupovat naprosto přirozeně, protože sex jednoduše přirozený je. Už třeba tříleté děti se ptají, jak přišly na svět, proč maminka vypadá jinak než tatínek a podobně. Pravdivými odpověďmi na tyto otázky se rodiče postupně a nenásilně dostanou i k tomu, aby své ratolesti v pravou chvíli vysvětlili, jak to mezi mužem a ženou chodí. Dítě je vede svým tempem a svou zvídavostí. Důležité je, aby dítě získalo informace od rodičů, kteří mu je podají hezkou příjemnou formou, a ne například od spolužáků, kteří mohou být až příliš naturalističtí, nebo nepřesní.

Když už chápe, co rodiče dělají

O něco větší trapas je, když jsou rodiče při sexu přistiženi větším dítětem, které už zcela chápe, o co jde, jako se to stalo v úvodním příběhu čtenářce Janě. Stud v tu chvíli prožívají obě strany nejspíš stejný. V takové chvíli je asi nejlepší reakcí říci, že se nic neděje, ale příště by bylo lepší, kdyby dítě před návštěvou rodičovské ložnice zaklepalo. A pak postupovat podle toho, jak dítě reaguje.

Pokud se chová normálně, není třeba nic řešit. Pokud by se chovalo nějak podezřele – bylo zakřiknuté, zamlklé, vypadalo vyděšeně – je nutné si o věci přímočaře promluvit. „V klidu bych si s dítětem sedla a zeptala se, co se děje. Zda jeho nálada souvisí s tím, co se přihodilo,“ popisuje Danuše Jandourková. I v tuto chvíli platí pravidlo naprosté upřímnosti, tudíž zapomeňte na jakékoli lži a výmysly. Ano, šlo o sex, ale je to v pořádku, líbí se to mně i tatínkovi, a tak to má být. Tak nějak by mělo znít vaše vysvětlení.

Jak se přistižení vyvarovat?

Samozřejmě ideální stav je, když se dítě svědkem vašich sexuálních hrátek nestane. Proto odborníci doporučují už odmalinka děti vést k vzájemnému respektu a k právu na soukromí. Například klepání by mělo být v podstatě samozřejmostí, a to z obou stran. Ani rodiče nemají právo kdykoli a jakkoli vtrhnout do dětského pokoje.

Nikdy ale dítěti nenadávejte, že vás překvapilo, a to už v jakékoli situaci. Věty typu, proč nám nedáš chvilku pokoj, nejsou příliš vhodné. Dítě by si je mohlo špatně vysvětlit a mohlo by mít pocit, že není vítané, že rodiče o jeho společnost nestojí!

A co na to vy, milé čtenářky? Přistihlo vás vaše dítě někdy při sexu? Jaká jsou vaše „bezpečnostní opatření“? Jak probíhá sexuální výchova u vás doma? Podělte se s námi o své názory v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám