Hlavní obsah

Sex po dítěti? Návrat k normálu může trvat až pět let!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Jakmile se vám narodí miminko, vše je jinak. Včetně vašeho sexuálního života. Týdny či měsíce bez milování, nechuť k jakýmkoli intimnostem, a když už přece jen k něčemu dojde, je to prostě jiné. Bude to vůbec někdy jako dřív?! Odpověď zní ano. A navíc tomu můžete pomoci.

Článek

Není to jen únava a spánková deprivace, s čím se potýká řada novopečených rodičů. Příchod dítěte je také obrovský nápor na nervy. Vyčerpává fyzicky i psychicky, a sex je jednoduše to poslední, na co pak rodiče myslí.

Britská sexpertka Tracey Cox má ale pro všechny rodiče dobrou zprávu. Bude to zase jako dřív! A popisuje, co přesně vás čeká, jak dlouho to bude trvat, a přidává rady, jak po příchodu dítěte svůj sexuální život znovu nastartovat.

7 týdnů po porodu

Tohle je podle Tracey Cox nejčastější doba, kdy pár začne znovu provozovat sex, i když někteří čekají i několik měsíců nebo i rok. Milování ale rozhodně není tak časté, divoké a uspokojující. Je těžké se uvolnit, když stále posloucháte, zda miminko nepláče. Věc komplikuje i opatrnost související s poporodními poraněními. Vliv na vaše libido má navíc i to, zda kojíte, nebo ne. Kojící ženy totiž produkují více prolaktinu, který tlumí touhu a vášeň.

4 měsíce po porodu

V tomto čase se hodně párů navrací k frekvenci v milování, která pro ně byla typická zhruba v polovině těhotenství. „Po šesti měsících od porodu se většina párů věnuje sexu třikrát až pětkrát za měsíc,“ dodává Tracey Cox.

Rok po porodu

Tohle bývá zlomový čas. Pro řadu žen je sex konečně příjemný, některé páry dokonce slaví návrat k časům před těhotenstvím a porodem. „Většina lidí, podle některých studií dokonce 95 procent dotazovaných, se ale přiznává, že sex je pro ně sice moc příjemný, avšak je ho obecně méně než před narozením dítěte,“ tvrdí Tracey Cox.

Foto: YuryRyzhenko, Shutterstock.com

Zhruba po roce by se mělo vše vrátit k normálu. Sex bude stejně dobrý jako předtím. Ale bude ho míňFoto: YuryRyzhenko, Shutterstock.com

Pět let od porodu

Tohle by měl být ten nejzazší termín, kdy se vše vrátí do normálu. Podle Tracey Cox je totiž prvních pět let života dítěte – především pro jejich matky – tím nejnáročnějším obdobím, a proto jejich tělo po sexu tolik nebaží. „Studie potvrzují, že ženy s dětmi do pěti let mají ve srovnání s ženami, jejichž děti jsou starší, výrazně nižší libido,“ říká Tracey Cox.

Pomozte tomu

Ať už váš návrat k sexuálnímu normálu trvá jakkoli dlouho, pamatujte si, že to není soutěž. Vítěz je každý, na čase, kdy dosáhnete „cíle“, nezáleží. Chcete-li ale svůj sexuální život nastartovat, zkuste následující.

  • Jen vy - Alespoň jednou za dva měsíce se pokuste vyrazit si někam jen vy dva. Na večeři, do divadla, do kina, kamkoli. Ale opravdu jen vy dva, měl by to být čas, kdy se budete věnovat jen sami sobě. „Znovu tím budujete intimitu, soukromí a romantiku. A to vše zvyšuje touhu,“ radí Tracey Cox. Že třeba ještě kojíte? I hodinka či dvě, kdy se třeba jen s partnerem projdete a dáte si někde kafe, je skvělá.
  • Víkend mimo - Ještě blahodárnější účinek má, když jen sami dva strávíte víkend někde mimo domov a bez dítěte. Změna prostředí, naprosté odpoutání se od rodičovských povinností, pocit svobody. I to zvyšuje chuť na sex. Závisí to samozřejmě na vašich možnostech (hlídání), ale i na tom, zda třeba ještě kojíte. Ale jakmile to půjde, zkuste spolu někam na chvíli odjet.
  • Usínejte spolu - Pokud to jde, choďte spát ve stejný čas, odcházejte do ložnice ruku v ruce. A spěte nazí, kontakt kůže na kůži je velmi cenný.
  • Neplýtvejte volným časem - Čím víc dětí máte, tím méně volného času máte. Tak s ním neplýtvejte! Odložte vysavač a raději si spolu povídejte. Zahoďte večer telefony a místo do displeje se dívejte na svého partnera.
  • Nemluvte jen o dětech - Vzpomeňte si, o čem jste si spolu povídali před dětmi? Určitě je to pořád stejně zajímavé a nic na tom nemění ani fakt, že vaše malá Anička dneska sama snědla banán.
  • Udržujte fyzický kontakt - I když nemáte na sex ani pomyšlení, stále se vzájemně dotýkejte. Pusa, držení za ruku, nevinné objetí. Všechno posiluje vaši sounáležitost a lásku.
  • Plánujte - Sex nemusí být vždy spontánní, s dětmi se vyplatí si ho alespoň trochu naplánovat. Třeba poprosit babičku, aby vzala dítě na dvě hodinky na písek. A vy ten čas můžete využít velmi eroticky.
  • Jakýkoli sex - Nepohrdejte rychlovkami, upocenými chvilkami mezi krmením. „Jakýkoli sex je lepší než žádný sex,“ říká Tracey Cox.
  • I bez orgasmu je to výhra - Přerušilo vám sex dítě nebo se vám prostě nepodařilo dostat se na vrchol? Nevadí! Berte to stejně, jako když si několikrát za den uvaříte kávu a nikdy ji nevypijete horkou, protože vás od ní pořád něco odvádí. Za chvíli si uvaříte novou a opět doufáte, že tentokrát ji vypijete teplou. Jednoduše to nevzdávejte.
  • Sexy věci se také počítají - Nejde o to, kolikrát se spolu doopravdy vyspíte. „Jako sex můžete vlastně počítat i jakékoli drobné pomazlení, společnou koupel, masáž,“ tvrdí Tracey Cox.

Jak dlouho trvalo, než se váš sexuální život dostal do normálu po příchodu miminka?

Reklama

Související témata:

Načítám