Hlavní obsah

Špatná podprsenka: Jak kazí prsa?

Foto: Petr Makovička

Dvě odvážné: Jana a Marie!Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svá prsa nedá skoro žádná žena dopustit. O to víc je zarážející fakt, že si podle zkušeností odborníků 90 % z nich nedokáže vybrat správnou podprsenku! Důkazem jsou i Jana a Marie, které spolu s námi zašly do značkového butiku a nechaly si dekolt obléknout od profesionálek! Odcházely s úplně jinými „velikostmi prsou“!

Článek

Sehnat odvážné ženy, které by se před celým národem svlékly jen do podprsenky a ukázaly, co dělá drtivá většina něžného pohlaví špatně, byl skutečně oříšek! Nakonec se na facebookových stránkách ProŽeny.cz přihlásila odvážná sympatická Marie, maminka dvou dětí z Prahy. Přemluvit se naštěstí nechala i kolegyně Jana, kterou jsem uplatil rebarborovým koláčem.

Marie si byla jistá, že má správně nosit velikost 75 D. Jana s o něco menšími prsy zase vsázela na 75 B. Obě se však o několik čísel i centimetrů mýlily a všechno bylo špatně…

Foto: Petr Makovička

Odbornice na podprsenky všechny přítomné rychle vyvedly z omyluFoto: Petr Makovička

Milé dámy, je to jinak!

„Nejčastější chybou při výběru podprsenky je špatně zvolený obvod,“ konstatuje Vendula Maleňáková z pražského butiku se spodním prádlem Dolly. Ženy ho prý často volí o několik čísel větší. Podprsenka pak nedrží tam, kde má, a při chůzi si prsa dělají, co chtějí. S gravitací si pak podprsenka neporadí už vůbec, ňadra padají dolů, zatímco zapínání na zádech stoupá až kamsi ke krku.

Pokud však vyzkoušíte menší obvod hrudníku než obvykle, samy poznáte, že prsa zůstanou na místě, ať děláte cokoli. Vyplatí se změřit obvod pod prsy krejčovským metrem a od výsledku odečíst 10 cm. Tedy pokud naměříte 78 cm jako Marie, měla by mít vaše podprsenka obvod 70 nebo 65. Jana zase dříve nosila velikost 75 B, kolem hrudníku jsme jí však naměřili 67 cm! Správně by tedy měla nosit velikost 60. Pomůže i test dvěma prsty – pokud se vám mezi záda a podprsenku vejde více než dva prsty (třeba celá ruka), je to špatně.

Foto: Petr Makovička

Marie a podprsenka, ve které přišla na focení. Na zádech je jasně vidět, že zapínání není vodorovně se zemí!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Janě zase košíčky vlastní podprsenky vůbec neseděly a se zapínáním na zádech udělala stejnou chybu jako MarieFoto: Petr Makovička

Vhodně vybraný obvod pak způsobí i to, že vás už nebudou řezat ramínka, která doteď celou váhu prsou vlastně držela. Mírně otlačené kůže a nepříjemných faldíků se ale ani s dobře vybranou podprsenkou nezbavíte. „Otlačeniny jsou otázkou citlivosti kůže. Někdo na ně trpí, druhý ne. Podprsenka by vás ale samozřejmě neměla bolestivě řezat. S faldíky, které se tvoří na zádech pod podpažím, se budete muset asi smířit, protože ty má téměř každý,“ říká prodavačka Veronika Zelenková.A právě tvořící se faldíky možná patří mezi důvody, proč si ženy větší obvod podprsenky vybírají.

Foto: Petr Makovička

Se správně vybraným obvodem toto nikdy nedokážete! Mají se tam stěží dostat dva prstyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Velký obvod způsobil i to, že Marii lezla prsa pod podprsenku!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A takhle to vypadá správně!Foto: Petr Makovička

Skok o několik velikostí

Při výběru je nutné sledovat i pozici kostice. Ta by vás neměla píchat ze strany do prsou, ale měla by správně končit na úrovni svislé přímky ze středu podpaždí. Samostatnou kapitolou je pak výběr košíčků. Tak nejprve k velikosti: tím, že zmenšíte o několik čísel zvolený obvod, zvětší se číslování košíčku, který potřebujete. Marie má správně nosit obvod 65, košíčky se jí tím na číselníku posunuly z původních „déček“ na ukázková „géčka“. „Velikost G jsme zvolili v případě, že podprsenka nebyla vyztužená. U modelů s jemnou výztuží stačilo 70 F,“ komentuje výběr Vendula Maleňáková.

Foto: Petr makovička

Mariiny košíčky byly malé a viditelně se do nich prsa nevešla!Foto: Petr makovička

Foto: Petr Makovička

Větší košíčky padly jako ulitéFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jana s menším obvodem a košíčky velikosti DFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Zapínání je ukázkově vodorovně se zemí. Navíc je podprsenka správně zapnutá na nejvolnější stupeňFoto: Petr Makovička

Pro srovnání se podívejte, jak ještě vypadá podprsenka menší, než má správně být. Rozdíl je znát na první pohled. Kromě toho, že obvod ženu škrtí tak, že nemůže dýchat, prsa přetékají, a to jak nahoře z košíčků, tak i po stranách.

Foto: Petr Makovička

Viditelně malá podprsenka - prsa se dostávají ven, kudy to jen jde!Foto: Petr Makovička

Pár zlatých pravidel pro výběr kvalitní podprsenky

Kvalitní podprsenka představuje zpravidla investici nad tisíc korun. Pro někoho to nemusí být zrovna málo, a proto je lepší při nákupu dodržovat pár pravidel:

  • podprsenku pečlivě prohlédněte, jestli není zašpiněná
  • zkontrolujte všechny síťky a krajky, zda nejsou někde natržené
  • ujistěte se, že všechny háčky jsou na svých místech
  • na nákup si vyhraďte dostatek času
  • podprsenku klidně chvíli v obchodě noste, ať zjistíte, jak se v ní cítíte
  • nestyďte se ukázat se prodavačce a nechte si od ní poradit
Foto: Petr Makovička

Šev odspoda vám upraví prsa do kulatějších tvarů. Podprsenka nemá výztuž, její velikost je 65GFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Klasická podprsenka s bočním švem, která prsa opticky upravuje ze stran směrem vpřed. Marie oblékla velikost 70GFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Mariin vítěz - podprsenka Marlies dekkers s balkonovým střihem. Je s jemnou výstuží, velikost 70FFoto: Petr Makovička

Přejeme hodně štěstí při výběru a nebojte se vyzkoušet klidně celý sortiment obchodu, dokud nenajdete tu NEJ! A pokud vám fotky nestačily, podívejte na naše úspěšné instruktážní video s Helenou Konarovskou!

Reklama

Související témata:

Načítám