Hlavní obsah

Studio vs. truhlář: Kdo dělá lepší kuchyň?

Foto: Thinkstock

Chcete-li si v nové kuchyni užívat pohodu, nejprve pečlivě vybírejteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K truhláři, nebo do studia? To je otázka, kterou řeší asi každý, kdo uvažuje o nové kuchyňské lince. Samozřejmě rozhodující je cena. Jenže i když truhláři bývají zpravidla levnější, velká studia často přijdou se speciální, výhodnější nabídkou. Podle čeho se tedy rozhodnout?

Článek

Cena, materiál, ale také tvar, rozměry kuchyně i kvalita – to jsou čtyři základní parametry, podle nichž byste se měli rozhodovat při výběru kuchyně. Univerzální pravidlo, kde ji koupit, neexistuje. Je třeba chodit, hledat, ptát se a porovnávat.

„Truhlář je nyní obvykle levnější, i když ještě před pár lety tomu bylo naopak, a dokáže na míru vytvořit, co chcete. Nabízí i více dekorů, většinou ,seženeʿ vše, co je možné. Na druhé straně je třeba vyžadovat reference, abyste si ověřili kvalitu výroby a jednání. U velkých firem se zázemím však dostáváte kromě kuchyně i návrhy a veškerý servis kolem,“ vyjmenovává dva základní rozdíly designérka Věra Tomíčková z Totostudia.

Foto: Kuchyně Gorenje

Atypický vzhled a netradiční barvy vám nabídnou i kuchyňská studiaFoto: Kuchyně Gorenje

Kdy zajít do kuchyňského studia

Inzeruje studio kuchyň za nízkou cenu, a když si necháte stejný nábytek navrhnout do svého bytu, tak najednou z toho vyjde skoro dvojnásobná cifra? Mohou za to centimetry, a to doslova. Kuchyně za nízké ceny jsou sestavené z dílů standardních rozměrů, tedy skříněk širokých šedesát centimetrů anebo násobky čísla pět. Ty se vyrábějí sériově, a tudíž poměrně levně.

Jenže vy potřebujete do kuchyně zásuvku hlubokou šedesát osm centimetrů? Studio vám ji samozřejmě dodá, ale vyrobenou na míru, a tedy s příplatkem. Takže zhruba za stejnou cenu jako truhlář. Pokud ale máte tak nešťastně řešený prostor, že u vás bude převládat atypický nábytek nad klasickým, rovnou vyhledejte zakázkovou výrobu.

Foto: Oresi

Při použití standardních dílů nemusí být rozdíl v ceně kuchyně ze studia nebo od truhláře tak velkýFoto: Oresi

Podobný příběh jsme si vyzkoušeli v redakci při rekonstrukci naší kuchyně. Pamatujete? Proměna kuchyně: Tahle je nejhezčí!.

Do studia se vyplatí zajít i tehdy, když:

  • Stojíte nad prázdným plánem a nevíte, jak by měla kuchyň vypadat. Studia totiž standardně a někdy i zadarmo zákazníkům poradí, pomohou s ergonometrií, udělají a vytisknou několik jejích návrhů.
  • Pokud uvažujete o netradiční barvě či materiálu, zde si ho budete moci prohlédnout v reálu a osahat.
  • Nemáte-li nakoupené spotřebiče, tady je lze často koupit v akčních setech za nízké ceny a firma si sama podle vámi zvolených typů najde rozměry a vyřízne správné otvory pro varnou desku, dřez a podobně. Jestliže udělá chybu, není to na vás.
  • Myslete i na budpoucnost: velké firmy na své výrobky nabízejí nejen zákonem nařízenou dvouletou záruku, ale často ji prodlužují na pět či sedm let. Navíc je pravděpodobné, když na trhu působí dvacet i více let, budou zde i na konci garanční doby.

Nepodceňujte ani kontroly

Důležité je rovněž, aby vás z nového nábytku nepálily oči a nebolela hlava. Zdravotní nezávadnost se stále ještě trochu podceňuje. „Výrobci musejí mít atestem potvrzenou nejen zdravotní nezávadnost materiálů, které používají, velké firmy mívají i osvědčení o zpracování. Přece jen kvalita lepidel a dalších pojiv v používaných dřevotřískových deskách může být různá. A velká firma si nemůže dovolit sáhnout po materiálu bez certifikátu,“ říká Dušan Všelicha ze společnosti Oresi.

Foto: IKEA

Při výběru kuchyně si také zjistěte, zda vám ji smontují, nebo tato práce zbude na vásFoto: IKEA

Že to opravdu není legrace, se dočtete zde: Máte nový byt? Může vás i otrávit!.

Kdy se vydat k truhláři

Pokud víte o dobrém truhláři, který umí, hýčkejte si ho! Kuchyň od něj může být nejen krásná, ale i levná. Někdy jde jen o pár stokorun či tisícikorun, ale jindy může rozdíl dělat až jednu třetinu.

Foto: Šimůnek nábytek

Truhlář dokáže vyrobit nábytek ve stovkách barevných odstínůFoto: Šimůnek nábytek

Platí to nejen pro materiál používaný na korpusy a dvířka, ale hlavně o zvoleném kování. To zpravidla nebývá levné a mnozí se snaží právě na něm šetřit. Třeba tím, že do velké plnovýsuvné zásuvky, v níž chcete skladovat potraviny, jako jsou mouka, cukr a další věci, které dohromady váží klidně i třicet kilo, zvolí typ nikoli pro plnovýsuvnou, ale obyčejnou příborovou zásuvku s mnohem menší nosností. Zatímco první neznačkové stojí kolem sta korun, druhé od kvalitní firmy třeba pětinásobek. Rozdíl v kuchyni se pak může šplhat do tisíců. A co se stane při jejich záměně? Zásuvka po čase přestane plynule vyjíždet, nedovře se a podobně.

Foto: IKEA

Kování a vnitřní vybavení skříněk dokáže zahýbat s cenou o tisíceFoto: IKEA

Kvalitního truhláře poznáte i podle toho, že vám například nabídne právě několik typů kování. „Máme zde katalog s výrobky, které používá i většina kuchyňských studií, a zákazníkům dáme vybrat stejně jako ona,“ říká Martin Šimůnek.

Foto: Oresi

Důležitým faktorem pro výběr kuchyně by měla být i záruka a certifikáty zdravotní nezávadnosti či jakostiFoto: Oresi

Kdy ještě navštívit truhláře:

  • Chcete-li neobvyklou barvu či design dřeva. Nabídka u nich bývá mnohem širší, protože nejsou omezováni jedním centrálním dodavatelem jako velké značky.
  • Pokud navrhujete byt či kuchyň „za pochodu". Zatímco u velké firmy se sestava zadá do počítače, a už ji těžko změníte, u truhláře není problém zvednout telefon, zavolat mu, v jaké fázi má výrobu, a zaměnit když tak klasické police za zásuvku či naopak.
  • Toužíte po atypu a variabilitě. Zde se nábytek vyrábí s přesností na milimetry a každý kus je originál. Máte starý příborník po babičce a chcete k němu stejně barevnou kuchyň? Nebo si přejete sladit veškerý nábytek v bytě do jednoho stylu a barvy? Pak je dobrý truhlář vaší jedinou záchranou.
  • Preferujete osobní jednání. Zatímco u studií si převezmou montážníci nábytek na paletě, a teprve u vás podle plánku koukají, co to vlastně přivezli a co z toho má být, u malých živnostníků je typické, že si jeden člověk prostor vyměří, nábytek vyrobí, zabalí, a pak namontuje. Kuchyň potom přesně sedí na svém místě a vypadá dobře.

A od koho máte kuchyň vy? Dali jste přednost nějakému značkovému studiu, nebo jste oslovili truhláře? Napište nám do diskuse!

Reklama

Související témata:

Načítám