Hlavní obsah

Svetr: Víte, jaký vám sluší?

Foto: F&F

Nechte se zahřát svetrem, který bude vaší postavě lichotitFoto: F&F

Reklama

Krátký, dlouhý, rozpínací, s rolákem… Najít svetr, který by se vám líbil, je v podstatě „brnkačka“. Horší je objevit svetr, který by lichotil vaší postavě. Nekoukejte jen na trendy a vyberte si podle toho, kterou partii vašeho těla potřebujete zkorigovat.

Článek

Bez svetru se zimou moc dobře protlouct nedá, ale pokud nemáte míry 90-60-90, snadno se v něm můžete cítit poněkud neforemně. Přitom si stačí zapamatovat několik jednoduchých zásad. Máte…

...malá prsa?

Uvítaly byste v oblasti hrudníku trochu více objemu? Vaše zadání zní jasně: pátrejte po svetřících s extra porcí materiálu v oblasti výstřihu. Letos se vám bude vybírat více než snadno, k dostání je spousta svetříků s výstřihem lemovaným kožešinkou, díky kterému bude váš dekolt působit plnějším dojmem. Pokud tomuto materiálu neholdujete, přikloňte se k volánkům.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): F&F 499 Kč, Lindex 899 KčFoto: archiv firem

...příliš velká prsa?

Řešíte opak? Nesnažte se velká prsa kamuflovat volnými střihy (tím si jen zbytečně přidáte na kilech) a volte svetříky, které nejsou ani příliš na tělo, ani zbytečně volné. Nejvhodnější jsou tlumené odstíny. Pozor také na tenké materiály a drobné knoflíčky, mezi kterými vznikají mezírky (svetr pak působí dojmem, že vám je malý, i když tomu tak není). Ideální jsou pevnější svetříky s hlubokým véčkem (samozřejmě s tričkem nebo tílkem pod) a stejně tak ty otevřené. Když to řekneme úplně polopaticky, potřebujete něco, co váš hrudník „rozdělí“, prsa pak nebudou vypadat tolik mohutně.

„Vyvarujte se také širokých výstřihů, jako je lodičkový, jakkoli by se mohlo zdát, že je dobrou volbou, horní polovinu vašeho těla by opticky ještě více rozšířil,“ varuje stylistka Lenka Machková.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše H&M 650 Kč a 499 KčFoto: archiv firmy

...chlapeckou postavu bez křivek?

Žádný pas, ultra štíhlá postava a ani náznak ženských boků a křivek. Při výběrů svetříku se můžete vyřádit, vsaďte na výrazné barvy, potisky a vzory. Vhodné jsou pro vás svetry s všitým páskem (ale klidně zkuste i kombinace s pásky z vaší skříně), které vytvoří iluzi křivek. Pásek ale musí být opravdu v pase.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše H&M 399 Kč a 650 KčFoto: archiv firmy

...větší bříško?

Potřebujete zakamuflovat větší bříško? Vsaďte na véčkové a klidně i hlubší výstřihy, které odpoutají pozornost od problematického místa a opticky vás ztenčí. Pokud se neobejdete bez svetříku volnějšího střihu, klidně u něj zůstaňte, ale v rámci zachování proporcí ho doplňte úzkými kalhotami. „Svetr by neměl končit přímo v pase, kde by vám mohl naopak kila přidat, měl by spadat na boky,“ říká stylistka Lenka. Výhodné pro vás bude i vrstvení, pod rozpínací nebo otevřený svetřík oblečte tmavší top. V obchodě určitě nenechte svetřík, na kterém se střídá několik barev, pokud ta nejtmavší kryje kritické místo, máte vyhráno.

Možná jste nad tím nikdy nepřemýšlely, ale určitou roli hraje i délka rukávů. Nikdy nedovolte, aby rukáv končil ve vašem nejsilnějším místě.

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Lindex 999 Kč a 799 KčFoto: archiv firmy

...větší zadek a boky?

Horní polovinu těla máte ukázkovou, horší je to s vašimi boky a zadečkem. Jak na výběr svetru v tomto případě? Klíčovou roli hraje samozřejmě délka. Maskovat boky delším svetrem není vždycky ten nejlepší nápad, lepší je ten, který končí těsně nad nimi nebo naopak pod nimi (pozor, dlouhé svetry lichotí spíše vyšším ženám). „Pakliže máte štíhlý trup a silnější spodek, pořiďte si svetr s výraznějším potiskem, výstřihem, nebo naopak rolákem, rameny, zdobením, zkrátka čímkoli, co odvrátí pozornost od problematických oblastí,“ dodává stylistka Lenka Machková. Vyzkoušet můžete i svetry s páskem, které zdůrazní váš pas.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 1100 Kč, Ann Christine 739 KčFoto: archiv firem

Až si vyberete ten pravý kousek, podívejte, jak se dá nosit na čtyři různé způsoby. Pokud si nevíte rady ani s dalším oblečením, naučte se oblékat podle typu postavy.

Reklama

Související témata:

Načítám