Hlavní obsah

Tapety jinak, než je znáte? Umí vyzdobit byt!

Foto: obi

Chcete-li tapetami ozdobit svůj byt, držte se hesla - méně je víceFoto: obi

Reklama

Chcete oživit interiér? Vyzkoušejte tapety! Už dávno neplatí, že se používají jen celoplošně na stěny. Inspirujte se příklady, které jsme pro vás vybrali.

Článek

Tapeta jako dekorace dělicího panelu, na lustru, tapeta místo obrazu, schovávající méně vzhledný kout domova… Variant, jak aplikovat tento dekorativní prvek, je celá řada.

Jako obraz

Jednobarevnou nebo vzorovanou tapetu můžete pověsit či přilepit na stěnu jako obraz. Jen se zamyslete nad její velikostí, aby nepůsobila příliš subtilně, nebo jste naopak nezakryli tak velkou část zdi, až by se původní záměr vytrácel. Chytré řešení? Tapeta může sloužit i jako velký rám pro samotný obraz.

Foto: Ambience design

Tapeta orámovaná lištou může sloužit jako podklad pod obraz nebo i samotný dekorační prvekFoto: Ambience design

Foto: 3decor design

Prostorové motivy tapet vyvolávají dojem trojrozměrného obrazu a firma vám dokáže vyrobit na zakázku jakýkoli rozměr. Chcete-li, sjednoťte motiv na tapetě s obrazemFoto: 3decor design

Dekorace příček

Máte obývák propojený s jídelnou? Pak může prostor u jídelního koutu oddělovat zástěna odekorovaná právě tapetou. Totéž platí u ostatních předělů nebo předstěn v bytě. Necháte-li si vyrobit tapetu na míru, ověřte si, jaké barvy se použily; musí být určené výhradně do interiéru a zdravotně nezávadné. Jako vzor lze volit i fotografii. „Můžete si vybrat motiv z fotobank dodavatelů, avšak budete-li dodávat svá data, je nutné dbát na kvalitu rozlišení, barevnost a na barevný rozsah (zda bude obrázek kontrastní, zašedlý a podobně),“ upřesňuje architektka Karolína Reslerová z Free Architects.

Foto: Toto studio

Tapeta v kombinaci lesklého a matného motivu se objevuje jak na zástěně z MDF desky, tak na zdechFoto: Toto studio

Foto: Jak se staví sen/FTV Prima

Fototapeta na dřevěném předělu, za nímž se skrývá knihovna, symbolizuje PařížFoto: Jak se staví sen/FTV Prima

Foto: Ambience design

Když nemůžete nebo nechcete použít tapetu na stěnu, aplikujte ji na předstěnu, a rázem vytvoříte jednoduchý, a přesto působivý dekorační prvek, který lze využít i k umístění nepřímého osvětleníFoto: Ambience design

Posvícení pod tapetou

Kouzlu tapet propadla také česká značka Lavmi, která vytváří ucelené kolekce. Vliesové tapety se snadno aplikují i sundávají, neobsahují PVC ani těžké kovy. Rovněž se nabízí sladit tapetu na stěně s tapetou na lustru, ovšem pokud je to už na vás moc, vyberte si podobné, nikoli stejné vzory. Třeba i do dětského pokoje (více tipů pro vaše nejmenší najdete v článku Tapety do pokojíčku, za které vás budou děti milovat). Designérka Babeta Ondrová dodává, že po tapetování se nesmí urychlovat schnutí větráním, průvanem ani přetopením. Kdyby tapeta neschla rovnoměrně v celé ploše, mezi jednotlivými pruhy se mohou vytvářet mezery.

Foto: lavmi

V čem často chybujete při výběru vzoru tapet? Když velké motivy volíte do malého prostoru a naopakFoto: lavmi

Foto: lavmi

Vliesovou tapetu Club na stěně se nabízí doplnit stejným nebo podobným motivem také na svítidleFoto: lavmi

Foto: lavmi

Veselé svítidlo s tapetou můžete pořídit rovněž svým dětemFoto: lavmi

Půvabná schovávačka

Možná máte doma starší kusy nábytku, třeba sestavu skříní, která stále dobře slouží, ale za ta léta už pohledově nevypadá dobře. Než opravovat dveře nebo nahrazovat nábytek, nabízí se překrýt ho tapetou. Abyste získali lepší představu, že se vám vybraný vzor bude líbit nejen v prodejně, ale i doma, požádejte o vytvoření vizualizace.

Foto: Free Architects

Jak zakrýt starší kus nábytku, v tomto případě skříně? Designéři navrhli použít tapetu s výrazným vzoremFoto: Free Architects

Kamarádka se sklem

Tapetu lze rovněž schovat pod sklo, což je oblíbené řešení například u obkladu kuchyňské linky, nebo to zkuste opačně – skleněná dvířka u nábytku dozdobte tapetou.

Foto: Metylan/Henkel

Práce s tapetou není složitá, avšak žádá si trpělivost. Zejména když tapetu lepíte pod skloFoto: Metylan/Henkel

Foto: Toto studio

Rychle a efektně: papírová tapeta střižená na míru skleněných dvířek, kterou lze připevnit také lepicí páskou z vnitřní strany dvířek. Až se vám omrzí, snadno ji vyměníteFoto: Toto studio

Trojrozměrné objekty

Některé vzory na tapetách jsou záměrně volené tak, aby vyvolávaly dojem třetího rozměru, ovšem pořídit si můžete i takzvané 3D porcelánové tapety. Pocházejí z dílny českého designéra Daniela Piršče a na výběr je řada motivů: kapka, letadlo, květina... Můžete si koupit tolik kusů, kolik chcete, i je kombinovat.

Foto: Nábytek Říha

Porcelánové plastické 3D „tapety" si lze koupit po kusech, a tak si vytvořit motiv na stěně podle libosti. Přitlučte je hřebíčkem, a pokud máte doma malé děti, pro jistotu ještě použijte silikonový přípravekFoto: Nábytek Říha

Foto: 3decor design

Jak oživit prostor pod schodištěm? Zkuste to s motivem tapet, který působí prostorověFoto: 3decor design

Více o těchto objektech, které dekorují natřené zdi, najdete v tomto článku.

Tapety v zastoupení

A na závěr vám nabízíme tipy, kdy funkci tapety jako dekorace stěny nahradí barva a šikovné ruce. Nebo na pomoc povolejte starý dobrý váleček, díky jehož vzoru si „otapetujete“ například pruh stěny. Pokud však chcete zůstat výhradně u tapet, další inspiraci najdete v článku Nejkrásnější tapety roku 2012. Tyhle to u nás vyhrály!

Foto: Jak se staví sen/FTV Prima

Originální motiv na stěně? Inspirujte se realizací designérů ze studia Free Architects, a použijte váleček a barvuFoto: Jak se staví sen/FTV Prima

Foto: dulux

Pomalovat část stěny květinovým motivem zvládnete také, nebojte se toho!Foto: dulux

Jak se vám líbí naše tapetové vychytávky? Nebo jste si vymysleli vlastní? Dejte to vědět i ostatním čtenářům!

Reklama

Související témata:

Načítám