Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Snad každému se při slovech „klasické české jídlo“ vybaví svíčková se šesti nebo knedlo-vepřo-zelo. My jsme zelí nahradili listovým špenátem, a výsledek byl skvělý. Vyzkoušíte to také?

1 hod.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g vepřové pečeně bez kosti
  • 450 g listového špenátu
  • 2 palice česneku
  • 3 ks cibule
  • 50 g másla
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 dl vody
  • 100 ml smetany na vaření 12%
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 160 °C.

02.

Dvě cibule oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na stejně široká půlkolečka. Obě palice česneku oloupejte, dva stroužky si dejte stranou (použijete je až při úpravě špenátu) a zhruba 5 stroužků prolisujte a vmačkejte do masa. Zbylý česnek nasekejte nahrubo (některé kousky klidně můžete nechat vcelku, pozvolna upečený česnek chutná skvěle). Maso důkladně osolte a opepřete ze všech stran, ideální je hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř. Koření do masa důkladně vmasírujte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Cibuli a česnek dejte do pekáče nebo zapékací mísy, maso na ně položte a podlejte asi centimetrem vody. Přímo na maso i na cibuli s česnekem dejte asi 6 plátků másla, široké asi 0,5 cm, a pečte hodinu a půl pod pokličkou a půl hodiny odkryté. Maso občas polijte výpekem. Pokud by se vám zdálo, že je v pekáčku málo šťávy, můžete přilít vodu.

04.

Zatímco se maso peče, připravte špenát. Na zbylém másle opečte cibuli nakrájenou na kostičky. Když je cibule opečená dozlatova, vložte špenát, promíchejte a nechte prohřát. Stroužky česneku rozdrťte čepelí nože, nasekejte a přisypte ke špenátu. Zalijte smetanou, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste aspoň 20 minut. Na závěr špenát osolte a opepřete podle chuti.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Podávejte s bramborovým knedlíkem, noky nebo vařenými bramborami, politými výpekem s cibulí a česnekem.

Reklama

Související témata:

Načítám