Hlavní obsah

Tip nejen pro romantiky: Postele s nebesy!

Foto: thinkstock

Postel s nebesy zaujme krásou, ale pomůže i nespavcůmFoto: thinkstock

Reklama

Také považujete postel s nebesy za něco tak zastaralého, že se hodí akorát do zámku? Omyl! Tato lůžka dokážou zaujmout svým vzhledem i v moderních bytech, a navíc umějí pomoci řešit problémy s nespavostí!

Článek

Přišli na to lidé už ve středověku: ideální na spaní jsou postele s nebesy. V té době si totiž panstvo začalo tato lůžka pořizovat – tehdy se vyráběla ze vzácných dřevin a zdobily je bohaté řezby. I dnes na rozdíl od obyčejného ležení nabízejí více pohodlí, člověk má pocit, že se v nich lépe ukrývá před okolím.

Tip redakce: Máte pocit, že je něco ve vaší ložnici špatně? Víme, jak vypadá dokonalá ložnice!

Foto: thinkstock

Oproti prvním lůžkům z doby středověku ty současné zdobí jednoduchý tvar doplněný nenápadnými textiliemiFoto: thinkstock

Okouzlí svou krásou

Postele s nebesy samozřejmě okouzlí nejen duše romantické svým vzhledem. „Zpravidla si je kupují mladí lidé a cizinci,“ říká Jan Štrbáň ze studia Kare design, které tyto postele také nabízí. A přidává pravidlo, kterého by se měli zájemci držet: „Nebesa bych doporučil do prosvětlených místností a bytů s vyššími stropy, protože při obvyklých dvou stech šedesáti centimetrech a v tmavých interiérech moc nevyniknou.“

Foto: living t&v

Ideální jsou pro ně světlé místnosti s vysokými stropyFoto: living t&v

Nejen krása, ale také problémy se spánkem jsou to, co dodává těmto lůžkům na atraktivitě. Podlehli jste kouzlu moderní architektury a pořídili si velká prosklená okna i do ložnice, a teď si v ní připadáte i přes stažené žaluzie jak ve výkladní skříni? Stačí si zatáhnout postel s nebesy, ta vás ochrání a budete si připadat bezpečněji. Spíte rádi při otevřeném okně, a do ložnice vám vletí nepříjemný hmyz? I zde pomůže „stěna“, která vás před bzučením a bodnutím ochrání.

Ideální jsou postele s nebesy pro všechny zimomřivé. Není divu, že se poprvé objevily na studených středověkých hradech. Uzavřený prostor se totiž rychleji ohřeje a zadýchá, proto v něm bude teplo i těm, kdo se jinak choulí pod několika dekami.

Foto: iron art

V posteli s nebesy vám bude tepleji než v té obyčejné a vaše zdraví neohrozí ani světelný smogFoto: iron art

Pomohou však i při současném problému, kterému se jednoduše říká světelný smog. Svítí vám přímo pod okny ložnice pouliční lampa? Pak si nevědomky ničíte zdraví. Pokud totiž máte při spánku vedle sebe světlo, tělo si nevytváří hormon melatonin, říká se mu i hormon mládí či svěžesti. Zajišťuje dokonalou regeneraci těla během spánku, a pokud ho má člověk nedostatek, zvyšuje se u něj riziko vzniku závažných onemocnění včetně rakoviny, jak se dočtete v článku Noční bdění i televize při spaní? Riskujete rakovinu!.

Foto: nabytek-mostini

Čtyři sloupky nahoře spojené do věnce a k tomu textilní závěs – v tom je kouzlo těchto lůžekFoto: nabytek-mostini

Zamilujete si je na první pohled

Pokud uvažujete o „pravé“ posteli s nebesy, měla by mít kromě lehací části i čtyři rohové sloupky, které se potáhnou do výšky a tam budou spojeny „věncem". Tak vypadají minimalistická řešení, která se však od klasických lůžek liší jen vzhledem. Pozitivní účinky postelí s nebesy od nich nečekejte. K tomu musí být horní věnec zakryt „nebem“, anebo aspoň bočnice z části zakryté závěsy. Dbejte ale na to, aby šla látka snadno sundat a vyprat, jinak se lůžko promění v lapač prachu.

Foto: living t&v

Dbejte na to, aby šly textilie z nebes snadno sundat a vyprat, jinak se promění v lapač prachuFoto: living t&v

Ovšem vytvořit si lze i „nepravé“ postele s nebesy, kdy klasické spaní doplníte pouze textilními závěsy nebo i lehkou moskytiérou. Toto řešení je ideální třeba do dětských pokojů, kde působí nejen dekorativně. „Jde jak o zpestření a dekoraci, tak hlavně v místnosti, která má více funkcí, v tomto případě je to i pracovna, herna nebo šatna, odděluje nejen opticky spací zónu od ostatních a dodává jí určitou intimitu a soukromí,“ vyzdvihuje přednosti Ondřej Brunecký ze společnosti viewArt.

Foto: viewart

Nepravou postel s nebesy nejen v dětském pokoji vytvoříte pomocí textilních stěnFoto: viewart

O tom, že jsou postele s nebesy opět v kurzu, svědčí i jejich poměrně široká nabídka v cenách od méně než deseti tisíc korun. Setkat se však můžete i s luxusními postelemi, které stojí desetkrát tolik.

Spali jste někdy v posteli s nebesy? A byla lepší než ta obyčejná? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám