Hlavní obsah

Tři buchty na plech: Cuketová, švestková i z nektarinek

Foto: Greta Blumajerová

Vytáhněte plechy a pusťte se do pečení!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Odpolední siesta u kávy a dobrého moučníku? V létě neexistuje snad nic lepšího. Jenže jakou z nepřeberného množství laskomin vybrat? Přinášíme vám tři tipy, které nezklamou!

Článek

Kouzlo koláčů a buchet na plech spočívá v tom, že vše naskládáte na sebe, vložíte do trouby, vyndáte, necháte sladkost vychladnout a můžete si pochutnávat. Vše uvedené samozřejmě platí i o našich dnešních tipech. Který zkusíte dříve?

Cuketová buchta s čokoládou

Potřebujete:350 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, půl lžičky skořice, 3 vejce, 150 ml oleje, 200 ml mléka, 75 g čokolády na vaření, 400 g cukety, půl sáčku kypřicího sáčku do pečiva

Foto: Greta Blumajerová

Moučníky s cuketou jsou vždy krásně vláčnéFoto: Greta Blumajerová

Postup:Cuketu nastrouhejte najemno a promíchejte ji se žloutky, cukrem moučkou, vanilkovým cukrem, skořicí, olejem, mlékem a rozpuštěnou čokoládou. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec i sníh s bílků. Těsto nalijte na plech a pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

Buchta se švestkami a tvarohem

Potřebujete:280 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, půl sáčku prášku do pečiva, 150 g másla, 2 vejce. Na tvarohovou náplň:500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 g zakysané smetany, 500 g švestek

Foto: Greta Blumajerová

Kilo švestek teď seženete pod 20 korun. Tak proč toho nevyužít?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, změklé máslo, vejce a těsto propracujte tak, aby drželo při sobě. Poté ho rozválejte do velikosti plechu a rozprostřete ho do něj na pečicí papír. Těsto poklaďte půlkami švestek. Teď už stačí jen smíchat suroviny na náplň, přelít základ na plechu a péct při 180 stupních asi 45 minut.

Kynutá klasika s nektarinkami

Potřebujete:30 g čerstvých kvasnic, 1 lžíci cukru krupice, 250 ml mléka, 450 g hladké mouky, 150 g másla, 3 žloutky, 1 citron, špetku soli, 1 kg nektarinek. Na drobenku:100 g másla, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky

Foto: Greta Blumajerová

Nektarinky samozřejmě můžete vyměnit za jiné vámi oblíbené ovoceFoto: Greta Blumajerová

Postup: V troše vlažného mléka rozmíchejte cukr, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Asi po 10 minutách ho přidejte k mouce, rozpuštěnému máslu, žloutkům, citronové kůře a špetce soli. Vařečkou vypracujte vláčné těsto, které nechte 45 minut kynout na teplém místě a následně ho rozválejte po plechu. Poklaďte ho kousky ovoce a zasypte drobenkou, která vznikla smícháním změklého másla, cukrů a mouky. Koláč pečte při 180 stupních asi 30 minut.

A jaké moučníky na plech vyhrávají u vás? Napište je do diskuse pod článkem nebo se inspirujte v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám