Hlavní obsah

Typologie tchyní: Která je ta vaše?

Foto: Thinkstock

Hodná tchyně je malý zázrakFoto: Thinkstock

Reklama

Jedna připomíná rozezlenou saň, druhá je miloučká až běda, třetí vás zpovzdálí tiše pozoruje. Která tchyně systematicky ničí váš vztah s „jejím“ synem? A jakou druhou maminku by si naopak přály všechny ženy na světě?

Článek

Pojďme se spolu na ty naše „maminky" podívat...

Soupeřka

Brání si svoje teritorium – vašeho partnera. Jelikož jí ale nezbývá moc možností, jak zabodovat, protože nyní její zlatíčko hodně času tráví s vámi, volí cestu uštěpačných poznámek v době vaší nepřítomnosti. „Víš, Karle, Monika tu večeři měla dobrou, ale já bych ji méně osolila. Kdyžtak jí to řekni. Sůl zadržuje vodu, a to pro tvůj organismus není zrovna nejlepší.“ Aby potvrdila svoji „nadřazenost“, ještě dodá: „Až příště přijdeš ke mně, udělám ti lepší menu." Výhoda tchyně-soupeřky je taková, že se nepouští do žádných větších bojů. Je spíš neškodná. Cítí se odstrčená na druhou kolej, tak se snaží získávat si pozornost svého dítěte zpět.

„Kamarádka"

Tak ta je mnohem nebezpečnější než soupeřka! Kliďánko se může dostat mezi vás dva a spřádat plány na útok. Přitom využívá svých hereckých schopností čili tváří se mírumilovně, až člověk podlehne pocitu, že by si lepší „maminku“ nemohl vybrat. Většinou bývá přehnaně ochotná, u všeho chce být, všechno vyřešit. Proč? Aby měla dokonalý přehled, co se u vás děje, a měla tak „nepřítele“ nablízku. Někdy volí taktiku „pravdy“. „Petro, už jsem ti vyprávěla, jak jsme byly s Markovou bývalou na nákupech? To ti byla legrace. Báječně jsme si to užily. Hrozně ráda na to vzpomínám. Kde jsou ty časy?“ Jelikož se dostala do vaší blízkosti, může vám nakukat, co uzná za vhodné… A snažit se ve vás vzbuzovat rozpaky a pochybnosti.

Bojovnice za rodinu

Ať uděláte, co uděláte, ona to umí líp, rychleji a precizněji. Snaží se svému synovi podstrojovat, přitom už dávno opustil základní školu a přestal tak milovat její přehnanou péči. Veřejně se přiznává k tomu, že celý život zasvětila rodině, a očekává tak zpětnou vazbu, protože „když jsem si ,ho' porodila, musí mi být nablízku za všech okolností“. Pakliže se její syn zamiluje – do vás – a ona ztrácí pevnou půdu pod nohama, uchýlí se k citovému vydírání. „Jakube, my už dávno nejsme rodina. Nechodíš za mnou jako dřív. A když, tak pořád jen pospícháš. Tohle není fér. Mně se stýská. Copak toho po tobě chci tak moc? Jenom aby ses přišel občas podívat na svoji mámu!“

Tenhle typ tchyně zpravidla nepůjde otevřeně proti vám přímo, ale vezme to právě přes svého syna. Bohužel ví, co na něj platí, takže je možné, že budete po večerech poslouchat vlastní výčitky svého partnera, jak svoji matku zanedbává a cítí se vůči ní provinile, protože je to chudinka samotinká.

Foto: Thinkstock

Většina tchyní má bohužel podobný postojFoto: Thinkstock

Generál

Tento typ tchyně by se nádherně vyjímal u lampasáků. Jen jí dát uniformu a zlaté frčky na ni a byla by šťastná jako blecha! Komandovat, řídit, organizovat, to je její! Velí své rodině (její manžel jí na všechno preventivně kývá, což se posléze snaží odnaučovat v hospodě), ale bohužel se míchá i do chodu vašeho vztahu, ve kterém se snaží nastavit svůj řád. Ne nepovažuje za odpověď, takže vyjednávání je těžké. Na bílý prapor a ukončení války to nebude vypadat ještě dlouho. Možností je vzdát se, nebo s ní přerušit styky.

Soběstačná a šik

I když už má své děti velké, nebo je dokonce babičkou, žije si svůj život a má svoje plány. Chce si toho ještě tolik dokázat! Nezasahuje synovi do výběru partnerky a nemá sklony ke kontrolám a výtkám. Na to přece nemá čas, protože musí ještě udělat tohle, pak tamto, a až to dodělá, měla by už být jinde. Tahle tchyně je super, protože ji ještě budete prosit, aby k vám přišla na návštěvu. Děti vám ale přespříliš často hlídat nebude. To by jí velmi narušilo životní tempo.

Výherní ženská

Tchyně-výhra se přiblíží, když ji o to požádáte, a ráda pomůže. Pozná, když není vítaná, ale nedělá z toho vědu. Každý přece máme svoje nálady, ne? Je to osobnost. Rozumná, vstřícná, milá. Nedělá scény a svůj názor řekne veřejně, nepomlouvá. Je zkrátka v pohodě! Sen? Ne, ne, existuje spousta žen, které jsou v rolích tchyně opravdu oblíbené!

Že takovou nemáte? Pak to bude patrně z důvodu Chuckleovy úměrky: Matka vašeho muže vás nenávidí tím více, čím více váš muž miluje vás. S tím nenaděláte vůbec nic. Nicméně je maximálně dobře, že partner s ní, svojí milovanou maminkou, nesdílí totožné názory, protože:

A jakou tchyni máte vy? Popište nám její klady i zápory v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám