Hlavní obsah

Už jste viděli plastovou domácnost?

Foto: Kartell

Váza, stolek nebo stolička? Plast jako univerzální zařízení z dílny Philippe StarckaFoto: Kartell

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále pohlížíte na nábytek a bytové doplňky z plastu jako na méněcennou náhražku jiných výrobních materiálů, která interiér rozhodně nepovznáší do „designových“ výšin? Pak jste možná zaspali dobu, neboť plastový nábytek je opět na výsluní!

Článek

Mnoho barevných odstínů a jejich vzájemných kombinací, tvarová variabilita, hygienický povrch a v neposlední řadě odolnost vůči vlhku a také povětrnostním vlivům – to jsou jen některé z předností, jež vám nabídne plastový nábytek.

Oblíbený evergreen

Různé druhy plastů – nebo také polymerů – díky svým vlastnostem již několik desetiletí doslova fascinují designéry a výrobce interiérového vybavení, neboť se dají poměrně snadno tvarovat i barvit. Některé z nich mohou být průsvitné, nebo dokonce průhledné jako sklo, což skýtá doslova nekonečné možnosti pro vytváření nejrůznějších předmětů, které do té doby „dřímaly“ pouze ve světě fantazie. Skříním, stolům a židlím, lampám i lustrům, nádobí, jídelním servisům i stolovacímu náčiní, vanám, sprchovým koutům nebo třeba matracím tak mohou doslova přičarovat takovou podobu, jaká se návrhářům právě zlíbí.

Foto: Bonaldo

Věšák Eos vznikl z různě barevného polyethylenuFoto: Bonaldo

Vybavení domova zhotovené z plastu ocení také ti, kdo trpí nejrůznějšími alergiemi, protože na rozdíl od výrobků z přírodních materiálů rozhodně nepřitahuje nežádoucí mikroorganismy, je omyvatelné a jeho údržba je poměrně jednoduchá. Podobně jako u tolik zatracovaného umakartu, který se také vrátil v dokonalé kráse. Nevěříte? Nahlédněte do článku Umakart je zpět. A vypadá skvěle!.

Inspirováno technikou

Velmi zjednodušeně řečeno, mezi plasty lze zahrnout takové bytové zařízení, jehož výrobní surovina je tvořena organickou hmotou složenou z bílkovin a celulózy. Výsledkem je materiál, jenž se velice snadno tvaruje, opakovaným ohřevem může měknout, a naopak ochlazením tuhnout, některé druhy se při mírné deformaci mohou dokonce navracet zpět do původního tvaru i rozměrů.

Ačkoli plasty bereme jakou běžnou součást vybavení domácnosti, většina z nich měla na začátku zcela jiné určení. „Vznikly na zakázku automobilového, zbrojního a kosmického průmyslu a teprve později se jejich použití rozšířilo,“ říká Tomáš Hendrych ze společnosti Happy Materials. Zároveň však přiznává, že, co je plast, ví každý, ale rozdíly mezi jednotlivými druhy dokáže vysvětlit jen málokdo.

Foto: Space 4 Living

Pohodlné sezení v plastu nabízejí křesla NadirFoto: Space 4 Living

Foto: Designor

V mnoha barevných exemplářích se vyrábí židle z kolekce PlasmaFoto: Designor

Zde jsou:

Polyvinylchlorid, známý pod zkratkou PVC, se používá v domácnostech nejčastěji, a to jako náhrada přírodního kaučuku. Setkáte se s ním v podobě podlahové krytiny, různých fólií a obalů či hraček .

Polyetylentereftalát neboli PET, zná každý v podobě PET lahví, ale i obalů na potraviny nebo třeba textilní vlákna.

Polyetylen, označovaný PE se využívá se pro výrobu obkladů stěn a stropů nebo opět k výrobě obalů.

Polystyren, PS, používají firmy na výrobu nádobí a stolovacího náčiní pro jednorázové použití, na pláště a některé díly domácích elektrospotřebičů, ale také na stěny sprchových koutů.

Foto: Kartell

Závěsné svítidlo z transparentního polykarbonátu EasyFoto: Kartell

Foto: JV Pohoda

Nerozlučná dvojice Nico a Flut - stolek a židle SoftlineFoto: JV Pohoda

Polypropylen se značkou PP je pružný a odolný vůči teplotám do 110 °C a také vůči chemikáliím. Můžete se s ním setkat v podobě nábytku, krytů domácího elektra, vyrábějí se z něho také hračky.

Polykarbonát, znám také jako PC, nahrazuje často sklo, neboť je transparentní, nenasákavý, tvarově stálý, a to v širokém teplotním rozmezí, a má také dobré tepelně izolační vlastnosti. Můžete jej mít doma jako nábytek, CD disky, využívá se na ploché i obloukové zasklívání, opět často tvoří plášť elektrospotřebičů.

Polyuretan neboli PU najdete ukrytý v sedačkách či křeslech, vyrábějí se z něj výplně čalouněného nábytku, výborně se hodí k výrobě matrací.

Polymetylmetakrylát, PMMA, má ze všech plastů nejvyšší povrchovou tvrdost, skvělé optické vlastnosti a je odolný vůči UV záření i povětrnostním vlivům. Vyrábí se z něho zahradní nábytek, lampy, dekorativní předměty, umyvadla i vany, ale též LCD displeje.

Foto: Jysk

Vědro v moderním - tedy plastovém - pojetíFoto: Jysk

Foto: Kartell

Křeslo Pop zdobí rám z transparentního plastuFoto: Kartell

V módě je ten fialový

Podlaha, vana, krájecí prkénko... nad použitím těchto plastů se nepozastavuje skoro nikdo. Ale pořídit si z „umělé hmoty“ jídelní stůl, pohovku nebo třeba skříň? Na to už má odvahu jen málokdo. Přitom právě zde lze maximálně využít nepřeberné množství odstínů, do kterých lze plast barvit. „I když nabídka je široká a plastovým nábytkem lze zařídit celý byt, zákaznici se u nás stále drží spíš jen doplňků nebo nyní zahradního nábytku," říká Veronika Veverková ze společnosti Kartell a dodává výčet módních barev: „Zatímco v minulých letech byla nejoblíbenější oranžová, letos ji vystřídala trendová kombinace bílé a černé, kterou doplňuje fialová.“

Že dáváte raději přednost přírodním materiálům? Rozhlédněte se kolem sebe, možná že už i k vám dorazila doba plastová!

Reklama

Načítám