Hlavní obsah

Umakart je zpět. A vypadá skvěle!

Foto: Taun

Dvířka kuchyňské linky jsou z lesklého umakartuFoto: Taun

Reklama

Umakart je moderní materiál s vysokou odolností, vhodný téměř do každé domácnosti! Ne, to není věta citovaná z propagačního letáčku chválícího panelové domy, kde se z něj stavěly koupelny a kuchyně. Je to opravdu tak. Proto se používá v mnoha bytech a domech i dnes.

Článek

Má samé přednosti – vyznačuje se vysokou tvrdostí, dle normy odolává teplotám až dvě stě stupňů, ale ve skutečnosti je to i více, proto ho nezničíte, když na něj postavíte horký hrnec. Jednoduše se udržuje, stačí ho setřít mokrým hadrem se saponátem. Navíc je krásný. Proč ho tedy spousta lidí tolik nenávidí?

Kvalita i design v jednom

S umakartem si mnozí stále spojují nevýrazné hnědé či světle zelené barvy a hlavně hnijící a rozpadající se příčky. To už je dneska minulostí, i když „recept“ na výrobu zůstává stejný. „Jde o slisované kraftové papíry, které se při vysokých teplotách vytvrzují umělou pryskyřicí a lisují. Takto vznikne materiál o tloušťce jeden milimetr. Ten se lepí na nosné desky, zpravidla dřevotřískové nebo takzvané MDF desky,“ popisuje Kamil Marek ze společnosti Taun.

Díky velké variabilitě barev i vysoké odolnosti lze umakart použít prakticky v celém bytě. Vyrábí se z něj hlavně nábytek – kuchyňská dvířka, pracovní desky, jídelní i psací stoly, rámy postelí, knihovny, komody i skříňky pod umyvadlo. Ale slovo umakart na nich nenajdete. Prodává se totiž pod jinými obchodními názvy – například Polyrey či Resopal. Kromě jména se radikálně proměnil i jeho vzhled. Na výběr jsou nejen imitace dřeva a dalších přírodních materiálů, ale také krásné pastelové barvy, které zaujmou na první pohled.

Foto: Polyrey

Oblíbeným vzorem je imitace dřevaFoto: Polyrey

Foto: Resopal

Díky odolnosti se často využívá v kuchyniFoto: Resopal

Foto: TaunVhodný je také do dětského pokojeTip na renovaci koupelny? Drahé!

Napadlo vás, že když jde o tak úžasný materiál, určitě s ním půjde obložit stěny vaší staré umakartové koupelny a bude vypadat jako nová a vy si ušetříte jak nervy s bouráním, tak peníze za tvárnice a keramické obklady? Bohužel, to není dobrý nápad a nedělá se to. I když teoreticky je to možné. „Při takové rekonstrukci se neodstraní nevyhovující dispozice ani staré přívody vody a odpady,“ říká Kamil Marek.

Navíc to není ani levné. Samotná cena za milimetr silný umakart se pohybuje od 300 do 500 korun za metr čtvereční. K tomu je třeba připočítat ještě nosnou desku. Dostáváte se pak k tisícikoruně.

Foto: Taun

Desky se vyrábí v mnoha barváchFoto: Taun

Foto: Taun

Žádané jsou i s různými motivyFoto: Taun

Foto: HolzportalPořídit můžete i umakartové umyvadloDřevo neletí!

K výhodám umakartu patří nepřeberné množství nabízených barev a imitací přírodních materiálů. Ale i zde existují nejžádanější módní odstíny. „V současnosti mezi ně patří rozhodně bílá a černá barva. Velmi žádané jsou i výrazné pastelové barvy jako červená, limetkově zelená a pak fantazijní motivy,“ vyjmenovává Kamil Marek. Ale na přání zákazníka lze udělat cokoli, přetisknout v podstatě jakoukoli fotografii. Dekorační papír se totiž tiskne na digitální tiskárně, takže si lze teoreticky dopřát dvířka skříně s fotkou svých dětí.

K méně žádaným dezénům pak patří imitace dřeva. Zde zájemci spíš sáhnou po laminu, který je levnější. Ale také méně odolnější. Je třeba si zvykat, že umakart patří ke kvalitním, ale i dražším materiálům.

Máte ho doma i vy?

Reklama

Načítám