Hlavní obsah

V hubnutí vám brání geny? Nesmysl! Ty za obezitu obvykle nemohou

Foto: Thinkstock

Dědičná obezita téměř neexistuje!Foto: Thinkstock

Reklama

Nemá cenu se snažit zhubnout, říkáte si. Obezitu máte danou geneticky, takže šance na úspěch je nulová. Pletete se! Geny mohou jen za minimum případů tloušťky. U většiny lidí je ale pravá příčina jinde.

Článek

Odjakživa jste měli nějaké to kilo navíc. Ostatně podobně jako vaše maminka nebo babička. Máte holt smůlu a nic s tím nenaděláte, tak proč se trápit cvičením a hloupými dietami?

Přesně takový přístup uplatňuje velká část lidí trpících obezitou. A to je úplně špatně. „Geneticky je člověku dána určitá konstituce, kvůli které ne každá žena bude modelkou s mírami 90-60-90 a ne každý muž kulturistou. Někdo je přirozeně silnější stavby těla, někdo plnější a někdo štíhlý. Geneticky však nikdo nemá dánu obezitu ani vychrtlost,“ upozorňuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Geny mají jen částečný vliv

Pro začátek je nutné podotknout, že existují formy obezity, které se dají ovlivnit jen velmi stěží. Jedná se ale o skutečně ojedinělé případy. „Běžná obezita se v naší populaci vyskytuje v 95–99 procentech případů. Zbývající procenta jsou geneticky spojena s velkou obezitou, kde vybojovat stagnaci hmotnosti v dospělosti je velkým úspěchem,“ komentuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Je tedy jasné, že u drtivé většiny lidí trpících obezitou není boj s kily navíc předem prohraný boj. „Odborné studie udávají podíl genetiky na nadměrných kilogramech asi 40–60 procenty. Když hledáte viníky vaší nadváhy či obezity, půlkou za to mohou geny vašich předků, půlkou jste však zodpovědní vy sami vaším životním stylem,“ upřesňuje lékařka.

Vlivem genů tak můžete mít k obezitě pouze sklony, což je sice určitý handicap, nikoli však neprostupná bariéra. V praxi to znamená, že udržení normální váhy vás bude stát více úsilí než člověka štíhlého od přírody, ale vaše tělo to zvládne.

Foto: Thinkstock

Rodiče naučili nadměrně jíst vás, a vy přenášíte stejný chybný model na své děti. To je kruh, který se příliš dědičností nazvat nedá :-(Foto: Thinkstock

Kde je chyba?

Podle Státního zdravotního ústavu je v České republice obezitou postiženo 25 procent žen a 22 procent mužů a obecně nadváha představuje potíž pro více než polovinu populace. Pokud za to nemohou geny, v čem tkví problém?

„Je sice pravdou, že dědíte dispozice, určitá jiná nastavení těla. Co je ale důležitější, ,dědíte‘ stravovací zvyklosti, způsob trávení volného času, vztah k pohybu, vztah k jídlu, zodpovědnost sami k sobě. Od dětství, ať chcete či ne, do sebe vstřebáváte vzorce chování vašich blízkých, které si bezděčně přenášíte do svých životů,“ podává vysvětlení Hana Mojžíšová.

Řešení problémů s váhou tak musí být komplexní. Změna jídelníčku je jenom dočasný úspěch, protože obezita je reakcí na vaše chování, které je pevně spjato s vaším životním stylem. „Zpravidla se jedná o směs faktorů od přejídání se nezdravou stravou, která je pro někoho tou nejsnáze dostupnou možností, stres, nedostatek spánku, nedostatek pohybu anebo času a možnosti věnovat se péči o své tělo,“ doplňuje Margit Slimáková.

Foto: Thinkstock

Jednorázové zhubnutí je pěkné, ale nedá se moc počítat. Teprve trvalá změna životního stylu skýtá dlouhodobou naději na smysluplné udržení nižší váhyFoto: Thinkstock

Co dělat?

Především přestaňte hledat důvody, proč to nejde, a zaměřte se na možnosti, jak to půjde. V první řadě se správně ,nastavte‘ psychicky, protože stres patří k nejčastějším příčinám obezity – nejenže zpomaluje metabolismus, ale také vede k častému přejídání. „Uvědomte si okamžiky, které vás stresují, cíleně je řešte a obecně se snažte do každého dne přidat momenty odpočinku,“ radí Margit Slimáková.

Dále už je to jednoduché. Zapomeňte na bizarní „zaručené“ diety a pouze se začněte stravovat zdravě a pravidelně. K tomu přidejte trochu pohybu a první výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Nemáte s cvičením velké zkušenosti? Zde vám poradíme, co dělat jako začátečníci!

Foto: Archiv firem

Nezhubnou za vás, ale pomůžou. Na foto (zleva): doplněk stravy RENUTO Lipoxal Xtreme (120 tablet + 60 zdarma) se zeleným čajem, guaranou a synefrinem zvyšuje intenzitu spalování. OBEZIN 45+ (90 tobolek) obsahuje látky, které vytváří pocit nasycenosti a zároveň snižuje chuť k jídlu. Zelený ječmen (240 tablet) posiluje a chrání organismusFoto: Archiv firem

Jaký je váš životní styl?

Reklama

Načítám