Hlavní obsah

Neviditelná obezita: Jak odhalit skrytý tuk v těle?

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Reklama

Ani velmi štíhlý člověk nemusí být ve skutečnosti fit. Ba co víc, dokonce může být i „obézní“, přestože pohled na jeho tělo nic takového nenapovídá. Zatímco jeden typ tuku, a to ten podkožní, se rád ukazuje světu v podobě faldů, druhý je natolik zákeřný, že se skrývá. Co hrozí vašemu tělu, pokud máte právě tento problém?

Článek

Závidíte své hubenější kamarádce její postavu? Štíhlejší křivky nejsou zdaleka všechno! I člověku, který na první pohled nemá žádný problém s tloušťkou, totiž může hrozit větší zdravotní nebezpečí než někomu s pár kily navíc, a to paradoxně také kvůli tuku. Jde o takzvanou skrytou nebo také štíhlou obezitu. Její největší záludnost spočívá v tom, že ji neodhalíte, když si stoupnete na běžnou váhu.

Svaly versus tuky 

Oblečení dokáže být zákeřné i milosrdné. Pokud ho správně vyberete, zakryje mnohé nedostatky. Zrcadlo si ale většinou servítky nebere, zvlášť když se před něj postavíte nazí. Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo má podobnou hmotnost i výšku jako vy. Jak je možné, že vaše těla vypadají rozdílně?

Velkou roli hraje tělesná kompozice, zejména poměr svalů a tuků. „Skrytá neboli štíhlá obezita je stav, kdy se vám daný jedinec zdá v oblečení hubený. Podstatně horší to je, když se svlékne nebo se postaví na ,chytrou' váhu, která ukáže malé množství svalové hmoty a velké množství tuku. Ale i bez tohoto měření je vidět, že je tělo jedince postiženého skrytou obezitou nepevné, povislé a se sklony k celulitidě,“ říká výživová poradkyně Helena Takačová Šnajdrová z poradny Pro-Fit Team.

Podkožní versus útrobní 

Záleží totiž na tom, jestli se v těle dotyčné osoby usídlil podkožní, nebo viscerální (útrobní) tuk. Podkožní tuk je o něco méně nebezpečný (i když se rovněž pojí s výskytem nemocí). Horší je tuk útrobní, který se ukládá kolem vnitřních orgánů, a není proto na první pohled tolik patrný. Ukládá se ze stejných důvodů jako tuk podkožní: je důsledkem nevhodné skladby jídla, nedostatku pohybu a minima svalové hmoty.

Představuje ovšem zvýšené riziko srdečně-cévních nemocí, mrtvice, cukrovky či rakoviny. Viditelně obézní lidé mají pochopitelně viscerální tuk také. Pouze u těch štíhlých je obtížnější dojít k rozhodnutí upravit stravu a pohyb, když je netrápí velké tukové polštáře a vypadají vcelku „dobře“.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Myslíte, že jste štíhlí? Otázkou je, zda máte pevné těloFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Odhalte ho! 

Jak jste na tom ohledně útrobního tuku, vám může napovědět měření obvodu pasu. U mužů by neměl překročit 102 cm a u žen 88 cm. Přesnější informaci ovšem přinese měření na speciálním přístroji typu InBody nebo Tanita, které na základě odporu jednotlivých složek těla určí celkové množství tuku i podíl útrobního.

Na hodnocení viscerálního tuku má každý přístroj trošku jinou stupnici, takže norma závisí na daném typu. Cena měření se pohybuje zhruba od 300 Kč. Nabízejí ho někteří nutriční specialisté, výživoví poradci nebo obezitologické ordinace.

Jistou orientační představu vám může dát i „chytrá“ osobní váha s funkcí měření různých tělesných tkání, která je lepší než klasická. Po cvičení a úpravě stravy totiž u člověka, který není viditelně obézní, může být hmotnost stejná, ale změny v těle mohou být i tak značné.

„Rozhodně je lepší používat váhu, která změří nejen hmotnost, ale také znázorní svalovou hmotu, tuk a vodu v těle. Poté je možné porovnávat, kolik jste zredukovali tuku a kolik jste získali svalové hmoty. Pokud vám tuk klesá, a svalová hmota naopak stoupá, což je žádoucí, na hmotnosti se to příliš projevit nemusí. Právě proto doporučuji zmíněnou ,chytrou' váhu, která měří jednotlivé tkáně,“ říká výživová poradkyně Pavla Tomášková.

Nápovědou výskytu útrobního tuku může být kromě „chytré“ váhy a obvodů také vyšší hladina cholesterolu, tlaku nebo cukru při měření a krevních rozborech.

Foto: Dan Race, Shutterstock.com

Některé typy vah dokážou určit poměr tuků, ale třeba i vody v těle. Setkáte se s nimi v ordinacích odborných lékařů i výživových poradců a orientační přístroje si lze zakoupit i domů v běžných prodejnách s elektremFoto: Dan Race, Shutterstock.com

Zatočte s ním! 

Odbourávat je nutné jak množství tuku podkožního, tak útrobního. Na čem je v tu chvíli nutné zapracovat, je svalová hmota. Svaly totiž zrychlují metabolismus, který si snáze poradí i s odbouráváním viscelárního tuku. Rovněž snižují riziko zranění při pohybu a například bolest zad. Základem je vyvážená strava s dostatkem bílkovin. Ty najdete například v mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích, luštěninách, ořeších či quinoi.

Co vás o svaly okrádá a měkké polštářky přidává? Jednostranné drastické diety typu mléčná či rýžová, založené například na konzumaci velmi omezeného množství potravin. K tvorbě tuků přispívá také nadměrná konzumace jednoduchých cukrů ve sladkostech. Dále nezapomínejte ani na sportovní aktivitu. Při cvičení nezařazujte pouze kardio, jako je třeba běh, ale dbejte i na posilování.

Máte představu o množství svého útrobního tuku?

Reklama

Načítám