Hlavní obsah

Vaginálním onemocněním trpí každá třetí žena

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánětlivé vaginální onemocnění postihne/postihuje v průměru každou třetí ženu. Je způsobeno přemnožením škodlivých bakterií, ke kterému dochází z mnoha příčin. K projevům zánětu patří nepříjemný výtok často doprovázený pálením a svěděním.

Článek

V pochvě se přirozeně vyskytují různé druhy bakterií, které jsou ve vzájemné rovnováze. Hlavním druhem bakterií, které tuto rovnováhu udržují, jsou laktobacily. Pokud dojde ke snížení jejich množství, dochází k přemnožení choroboplodných bakterií a kvasinek, které mohou způsobit zánět a s ním spojené nepříjemné pálení, svědění či výtok.

Poševní rovnováhu a vznik zánětu ovlivňuje mnoho faktorů, například vlhké prostředí (bazény, sauna), neprodyšné spodní prádlo, oblečení a strava. Zánět může vzniknout i po prochladnutí, při přehnané nebo nedostatečné intimní hygieně a po souloži, kdy dochází ke změně pH a vnitřního prostředí pochvy.

Nejčastější příčiny vzniku vaginální mykózy (infekce způsobené kvasinkou):

Zapaření genitálu. Nošení nevhodného prádla a oblečení (například mokré plavky, tanga a těsné kalhoty), které vytvářejí vlhké a teplé prostředí.

Nesprávná hygiena. Nedostatečné nebo příliš časté omývání genitálu. Nevhodné je používání některých mýdel, sprchových gelů či deodorantů. U některých žen může jít i o přecitlivělost na parfémované vložky nebo tampony.

Stres.Snižuje imunitu a je častou příčinou kvasinkové infekce. Organismus je oslaben a náchylnější k infekci.

Těhotenství. Ženské tělo prochází v těhotenství řadou hormonálních změn, zvyšuje se hladina estrogenů a cukrů. Tělo je náchylnější k zánětům a gynekologickým potížím.

Hormonální substituce. Pokud žena užívá antikoncepci nebo podstupuje hormonální léčbu v období přechodu, mění se (podobně jako v těhotenství) hladina hormonů.

Užívání antibiotik. Při užívání antibiotik může nastat nerovnováha poševního prostředí a dojde k přemnožení kvasinek.

Špatný způsob stravování. Jídlo a pití také ovlivňují hladiny látek v krvi, proto se nedoporučuje příliš vysoká konzumace, například sladkostí.

Cukrovka. Nemocní cukrovkou mají zvýšenou hladinu cukru v krvi, což je pro množení kvasinek ideální.

Vhodné řešení – léčba

Léčba vaginální mykózy je většinou jednoduchá. Pokud pacientka dokáže rozeznat, že trpí mykózou, může si v lékárně vybrat z řady volně prodejných přípravků. Pokud si jistá není, rozhodně by měla navštívit gynekologa.

Možnosti léčby:

• přípravek Rosalgin – určen k intimním oplachům či výplachům

• vaginální tablety nebo krémy – aplikují se buď do pochvy, nebo na její vnější část

• tablety k ústnímu podání – pouze na lékařský předpis

• úprava životního stylu (při opakovaných mykotických zánětech je nutná dlouhodobá léčba)

Udělejte si test vaginálních potíží na www.zenskezanety.cz.

Výplach přípravkem Rosalgin zajistí rychlou úlevu při vaginálních potížích. Díky místně znecitlivujícímu účinku ustupuje pálení, svědění a řezání do několika minut. Léčivá látka benzydamin (místně působící nesteroidní protizánětlivá léčivá látka) je účinná proti širokému spektru bakterií a plísní, způsobujících zánětlivá a bakteriální onemocnění včetně mykóz. Pokud se výplachy přípravkem Rosalgin stanou vaší běžnou součástí intimní hygieny, Rosalgin pomůže překonat i vracející se vaginální potíže a přinese dlouhodobou úlevu. Navíc Rosalgin zachovává důležité ochranné laktobacily, které udržují normální poševní prostředí.

Aplikační forma výplachu je obzvlášť vhodná při silnějším výtoku, jeho mechanické odstranění přispívá k účinnosti léčby. Na rozdíl od vaginálních čípků a krémů nejsou po provedení výplachu přípravkem Rosalgin nutná následná hygienická opatření, například použití vložky.

Výplach přípravkem Rosalgin vám dá příjemný pocit dokonalé očisty.

Rosalgin se používá při zánětlivých potížích ženského pohlavního ústrojí, po menstruaci, po koupání v bazénu nebo po pohlavním styku. Rosalgin rovněž přispívá k lepšímu hojení porodních poranění.

Dávkování: Obsah 1 sáčku se rozpustí v 1/2–1 litru teplé vody. Připravený roztok se aplikuje buď jako roztok k oplachu zevního genitálu, nebo jako výplach pochvy 1–2x denně. Přípravek je určen ženám od 15 let. U dětí od 6 let je možno používat jako oplach zevního genitálu.

Léčivou látkou přípravku je benzydamin hydrochlorid. Čtěte pečlivě příbalový leták.

Přípravek je k dostání v lékárně i bez receptu.

Prevence

Intimní hygiena

Ženské pohlavní ústrojí má velmi dobrou samočisticí schopnost. Hygienu není nutné přehánět. Nadměrná hygiena ženského pohlavního ústrojí ničí přirozené bakterie. Otevírá tak cestu škodlivým bakteriím ze zevního prostředí, které mohou způsobit vaginální infekce.

Nejlépe je mýt se čistou vodou. Kdo to nepovažuje za dostatečné, může provádět intimní hygienu roztokem přípravku Rosalgin. Výplachy Rosalginem jsou navíc účinnou prevencí ženských zánětů.

Riskantní je půjčování si žínek nebo plavek od kamarádek ve sprše. Je to jeden z mála způsobů, jak se mohou přenést i mikroorganismy, které se jinak přenášejí výhradně pohlavním stykem.

Je nutné dodržovat i správnou hygienu po stolici, tedy otírat konečník zpředu dozadu ke směru páteře, nikoliv naopak, aby se do pochvy nezanesly fekálie a bakterie z konečníku.

Vhodné oblečení

Neprodyšné prádlo a neprodyšné oblečení ztěžuje odpařování a zvyšuje vlhkost. Vlhké prostředí velmi prospívá nežádoucím mikroorganismům (například kvasinkám). Proto je dobré nosit prodyšné bavlněné spodní prádlo a vyvarovat se syntetických materiálů.

Zásady bezpečného sexu

Obecně spočívá prevence v opatrnosti při výběru sexuálních partnerů. Některé záněty (herpes, trichomoniáza) se přenášejí téměř výhradně pohlavním stykem. Jindy nejde o pohlavně přenosnou infekci ve vlastním slova smyslu, ale nový partner vždy vnáší do pochvy nové bakterie a ty mohou narušit rovnováhu v poševním prostředí a některá skupina mikroorganismů se následně může přemnožit a způsobit potíže.

Ochranu (pozor, pouze částečnou, nejvýše 90%) před pohlavně přenosnými infekcemi přináší kondom a v menší míře vaginální chemické antikoncepční prostředky. Při používání kondomu je třeba dbát na dostatečnou kluzkost pochvy. Je-li přirozené zvlhčení nedostatečné, je nutno použít buď lubrikační gel, nebo (lépe) antikoncepční vaginální krém. Při nedostatečném zvlhčení dochází ke vzniku mikroskopických poranění kůže a sliznice, která vytvářejí vynikající prostředí především pro kvasinky.

Reklama

Související témata:

Načítám