Hlavní obsah

Nejhorší jídla a nápoje pro vaše zuby: Způsobují žloutnutí!

Foto: Profimedia

Mrkev a červená řepa zuby zabarvují. Když si z nich ale uděláte šťávu, kterou budete pít brčkem, je po problémuFoto: Profimedia

Reklama

Barva zubů v první řadě závisí na genech. Hodně lidí má již svůj přirozený odstín mírně nažloutlý. Nicméně z velké části ji ovlivňují látky, se kterými se chrup dostane do kontaktu. Na co si dát pozor?

Článek

„Pokud máte pocit, že jsou vaše zuby po některých pokrmech zabarvené, skutečně je to možné,“ potvrzuje Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental office H33.

Zubní sklovina, která ochraňuje spodní vrstvu, tedy zubovinu, je přirozeně bílá. Každopádně zubovina je normálně žlutá a má pórovitou strukturu. Některé látky přitom sklovinu výrazně naleptávají a poškozují, což vede ke změně celkového odstínu chrupu.

Na co si dát především pozor?

Citrusy a kyselé potraviny

Potraviny s kyselým pH, jako jsou citrusové plody, ale třeba i rajčata, mohou narušit sklovinu, a zbarvit tak zub do žlutavého nádechu. „Například citronová šťáva obsahuje krystaly fosforu a vápníku, a tím leptá zubní sklovinu. Proto je dobré si po její konzumaci vypláchnout ústní dutinu vodou,“ radí MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky Mediestetik.

Káva a čaj

Káva obsahuje takzvané třísloviny, které vedou ke vzniku skvrn a zabarvení zubů. „Protože je káva kyselá, mění rovnováhu pH v ústech. Doporučuji proto dát si po každé kávě žvýkačku bez cukru,“ říká Jan Chvojka.

Stejně jako káva obsahuje třísloviny i čaj. Například zelený čaj barví zuby do šeda, černé čaje zase do žluta. „Čaj způsobuje horší skvrny než káva, je přitom jedno, jestli jde o čaj teplý nebo studený,“ dodává stomatolog.

Foto: Profimedia

Ještě horší než šťáva je pro vaše zuby čajFoto: Profimedia

Borůvky a ostružiny

„Ačkoli lesní ovoce obsahuje spoustu antioxidantů, které jsou pro tělo důležité, jeho šťávy mají také velké množství pigmentů. Ty při styku se zubní sklovinou reagují, a dochází tak ke vzniku skvrn a tmavého zabarvení. Podobně je tomu například u granátového jablka. Škodlivé pro sklovinu jsou ale i šťávy a džusy z tmavého ovoce. Při jejich pití může výrazně pomoci brčko, díky němuž se pigment na zuby nedostane,“ tvrdí Jan Chvojka.

Mrkev a červená řepa

Silně barvicí účinek má také mrkev a červená řepa. „Protože jde opět o velmi zdravé potraviny, určitě byste se jich neměli vzdát kvůli zubům. Pomůže, když si z mrkve a červené řepy uděláte šťávu, kterou budete pít stejně jako džusy brčkem,“ řekl dále stomatolog.

Víno

Pokud jste byli někdy na bělení zubů, určitě vás dentální hygienik varoval právě před červeným vínem. A měl k tomu dobré důvody. Víno totiž způsobuje našedlé skvrny na zubech, které jsou hůře odstranitelné než skvrny žluté.

Bílé víno obsahuje také pro zuby nebezpečné kyseliny. Ty naleptají zubní sklovinu, která je pak náchylnější na nežádoucí zbarvení. „Okamžitým čištěním se navíc naleptaný povrch poškrábe, a dochází tak k celkovému zeslabení skloviny a zvýšení citlivosti zubů. Ideální je proto po konzumaci vína i ostatních barvících jídel a nápojů nejdříve ústa vypláchnout čistou vodou, a až přibližně po půli hodině si zuby vyčistit kartáčkem,“ upozorňuje Jan Chvojka.

Foto: Profimedia

Červené víno způsobuje našedlé skvrny na zubech. Když už si ho dopřejete, vypláchněte si po jeho konzumaci ústa vodou a po půl hodině zuby vyčistěteFoto: Profimedia

Limonády a energetické nápoje

„Limonády, ať už jsou světlé nebo tmavé, patří mezi potraviny, které ničí zuby úplně nejvíce,“ varuje stomatolog Jan Chvojka. Veškeré limonády včetně těch ovocných, které se tváří tak zdravě, obsahují velké množství chemie včetně barviv a umělých aromatických látek, které sklovinu výrazně poškozují.

Cukrovinky

Bonbony, žvýkačky, čokoláda a podobné cukrovinky obsahují umělá barviva, která se usazují na zubech. „Například tvrdé bonbony nebo lízátka obsahují barvicí složky, které ulpívají na zubech. Proto doporučuji se těmto produktům vyhýbat,“ uvádí Jan Chvojka.Pokud už sníte něco sladkého, vypláchněte si ústa vodou, ale opět si je nečistěte hned, ale zhruba až za půl hodiny. Svoje místo v čištění chrupu mají také sliny, které potřebují chvíli na svoji práci.

Jste spokojeni s odstínem svých zubů?

Reklama

Načítám