Hlavní obsah

Vánoce bez stromečku? Máme pro vás 5 tipů, jak ho nahradit!

Foto: Thinkstock

Vánoce bez klasického stromečku? I to jdeFoto: Thinkstock

Reklama

Může se stát, že se právě letos budete muset na Vánoce obejít bez klasického stromečku. Ať už jste se nastěhovali do příliš malého bytu nebo přestali věřit na Ježíška, možná oceníte pět náhradních možností.

Článek

Vánoce bez stromku jsou pro mnoho lidí zřejmě příliš kacířská představa a nesnesou ani pomyšlení, že by něco takového bylo možné. Jestli ale přece jen potřebujete pro letošek náhradní variantu anebo prostě nechcete mít pocit, že kvůli vám padl strom, nabízíme pár tipů. Ale může to být i dobrý způsob, jak si vedle nazdobeného stromku připomenout Vánoce i v dalších místnostech...

Vánoce na míse

Tvar vánočního stromku připomíná i třípatrový tác na cukroví. Proč ho tedy nevyužít? Možností máte několik. Pro změnu jsme pracovali výhradně s vánočními ozdobami jedné barvy a ladili je do fialovo-stříbrné. Můžete ale nejprve na jednotlivá patra dát jehličí, a pak ho teprve dozdobit dle svého vkusu a možností. Pak pro vás máme malý fígl – už při sestavování pater podnosu napíchněte na spojovací nožku kus aranžovací hmoty, do které pak větvičky zapíchněte – nebudou klouzat a dojem stromku umocní.

Náklady: nulové, využili jsme výhradně to, co jsme měli k dispozici. Pokud byste tác a ozdoby kupovali, počítejte s náklady kolem 300 Kč – ovšem vydrží několik let.

Foto: Archiv redakce

Vánoce mohou být lesklé a barevné, co srdce žádáFoto: Archiv redakce

Poloviční stromek

Pokud je důvodem vaší snahy nahradit stromeček nedostatek místa, pak můžete využít další tip. Z násady od koštěte jsme uřízli takový kus, aby vyhovoval plánované výšce stromku, a navrtali do něj otvory na zapíchání větviček tak, aby byly jen zepředu a stromek se dal pověsit. Vrták veďte trochu šikmo, abyste napodobili směr růstu větví na opravdovém stromku. Potom napíchejte zakoupené větvičky, a pak už ozdobte dle vlastního vkusu.

Náklady:svazek větviček 49 Kč, násada v našem případě zadarmo ze zlomeného zahradního koštěte (jinak kolem 20 Kč), ozdobičky, které jsme měli doma.

Foto: Archiv redakce

Do malých prostor se hodí stromeček, který můžete pověsit na zeďFoto: Archiv redakce

Spirála

Tvar stromku připomíná i volně visící spirála. Na její výrobu budete potřebovat kus pevnějšího drátu (v našem případě ten, kterým se napínají ploty). Udělejte z něj spirálu, na jejímž konci bude očko na zavěšení. Omotali jsme ho umělým jehličím a ozdobili jen trochu, abyste dobře viděli tvar spirály. Je jasné, že se na tenhle stromeček nedá věšet nic moc těžkého, ideální jsou papírové nebo lehoučké plastové ozdoby, bílá peříčka nebo například sušené květiny.

Náklady:drát – asi metr a půl do 30 Kč. Ozdoby využijte ty, které máte doma.

Foto: Archiv redakce

Spirálovou dekoraci můžete zavěsit i nad stůlFoto: Archiv redakce

Nástěnný stromeček

Z dřívek nebo větviček si vyrobte velmi jednoduchou konstrukci, která připomíná jednotlivá patra stromku. Její velikost necháme na vás. Můžete ji svázat provázkem nebo nalepit na středovou tyčku – jako my. Tento základ pak ozdobte dle vlastního vkusu a podle toho, jakou zátěž vydrží.

Náklady:pokud využijete domácích zdrojů a větvičky najdete při procházce, nejsou žádné. V případě, že byste kupovali špejle, pak zvolte ty pevnější a delší, za které dáte kolem 25 Kč.

Foto: Archiv redakce

Tvar stromku z dřívek, ale klidně i špejlí lze dát na zeďFoto: Archiv redakce

Vánoce si namalujte

Když to není možné jinak, můžete si vánoční stromek prostě namalovat nebo vystřihnout z papíru a ozdobit. Využili jsme již nepoužívané prostírání, na které jsme stříbrnou a zelenou barvou namalovali stromeček, kterému jsme dali plastičnost a lesk za pomoci bezbarvého lepidla s flitry. Stromek můžete ozdobit nalepením řetězů nebo jiných dekorací tavnou pistolí, nebo je můžete zavěsit na háčky.

Foto: Archiv redakce

Pokud vám stačí symbol stromku, můžete si ho namalovat například na rákosové prostíráníFoto: Archiv redakce

Náklady: podle použitého materiálu, asi 20 Kč za prostírání, do 10 Kč za barvy a lepidlo, pokud ozdoby uděláte z perlového řetězu, pak do 20 Kč.

Je pro vás vánoční stromek naprosto nezbytný, nebo jste se bez něj už někdy museli obejít? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám