Hlavní obsah
3,1
(12)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Základem úspěšné teplé večeře je, aby nebyla moc drahá ani moc zdlouhavá. Obě tyto podmínky perfektně splňují i kotlety, které jsme tentokrát naplnili brusinkami.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks vepřové kotlety
  • 2 ks housky
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 2 lžíce brusinkové marmelády
  • 40 ml šveskového vína
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Kotlety na tento recept potřebujete asi 1–1,5 cm silné, ideálně si pro ně proto dojděte k řezníkovi a rovnou jej poproste, ať vám do nich vyřízne kapsu.

02.

Starší housku (nebo třeba zbylou veku či toastový chleba) nakrájejte na malé kostičky. Přidejte nahrubo nasekané brusinky, brusinkový kompot nebo marmeládu a zakápněte trochou švestkového vína nebo třeba cherry. Promíchejte s trochou tymiánu a nechte chvíli odležet.

03.

Mezitím maso o pokojové teplotě opatrně naklepejte přes potravinovou fólii, aby se neroztrhalo. Zevnitř i zvenčí trochu osolte a opepřete. Troubu zapněte na 200 °C. Kapsu v masu naplňte brusinkovou nádivkou a maso uzavřete kuchyňskou jehlou nebo párátky.

04.

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a naplněné maso na něm ze obou stran opečte dozlatova. Pak ho přendejte do pekáčku, překryjte alobalem a dejte na 10 minut dojít do trouby.

05.

Ve výpeku v pánvi mezitím nechte pozvolna rozpustit kousek studeného másla, abyste nastavili a zahustili vzniklou šťávu. Máslo se musí rozpustit opravdu jen do krémové pěny, jinak se oddělí tuk od vody a šťáva bude vlastně jen omastek. Podávejte s bramborami.

Ochutnáte s námi?

Související témata:

Načítám