Hlavní obsah

Hotovo raz dva: Plněné krůtí roládky

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se i vaše rodina neustále domáhá něčeho dobrého k večeři, ale staré recepty už ji trochu nudí, jsou pro vás tyhle krůtí roládky ideální. Hotové jsou prakticky raz dva a můžete si je i klidně předpřipravit den dopředu.

Článek

Pusťte se s námi do voňavých masových roládek! V květnovo-červnové sezoně na náplň můžete použít fazolkové lusky, hrášek, karotku nebo i žampiony jako my, v pokročilé letní sezoně můžete přidat nové brambory, kedlubnu a mladé zelí, žampiony zase nahradit houbami z lesa. A tak by se dalo pokračovat... Uvidíte, že zejména děti roládky ocení více než přírodní plátek s dušenou zeleninou stranou!

Plněné krůtí roládky

Na 4 porce potřebujete: 1 mladou mrkev, ½ hrsti fazolkových lusků, 3 žampiony, 2 lžíce hrášku, 30 g másla + 1 lžíci na zahuštění výpeku, sůl, pepř, muškátový oříšek, špetku chilli, 4 plátky z krůtích prsou, olivový olej, rýži k podávání, kuchyňský provázek

Postup: Mrkev očistěte a nakrájejte na kousky, lusky podle potřeby pokrájejte na menší kousky. Žampiony nakrájejte na plátky. Vše poduste spolu s hráškem na kousku másla skoro doměkka. Osolte, opepřete, dochuťte muškátovým oříškem a podle chuti i troškou mletého chilli. Krůtí plátky pěstí naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Příčně na ně naneste trochu náplně a zarolujte. Důkladně převažte provázkem. Do této fáze si je můžete připravit den předem a uložit do lednice.

Troubu zapněte na 200 °C. V pánvi, kterou můžete dát i do trouby, rozehřejte olivový olej a roládky na něm ze všech stran zprudka opečte dozlatova. Když se zatáhnou, vložte je asi na 12 minut do trouby a nechte dopéct. Výpek zahustěte lžící studeného másla. Podávejte s rýží (pro zpestření můžete do klasické přidat trochu červené nebo natural), případně se šťouchanými bramborami.

Tip: Jak zahustit výpek máslem?

Překvapil vás způsob zahušťování v receptu? Vysvětlíme vám to! Představte si, jak dáváte kousek másla na pánev a ono se začne rozpouštět: nejdřív vznikne jakási pěna, prakticky emulze vody a tuku, dvou složek másla. Když teplota stoupne, voda a tuk se oddělí, voda se odpaří a vám zůstane přepuštěné máslo. Aspoň tak by zjednodušeně šel celý proces popsat.

Zahušťování výpeku nebo šťávy funguje na stejném principu jako u italského rizota (jak si připravit to chřestové se dozvíte tady) nebo bramborové kaše. Máslo se přidává studené, aby se teplem ze zahušťovaného pokrmu rozpustilo jen do fáze emulze, nikoli odděleného tuku a vody. Vždy se proto přidává až po stáhnutí z plotny. Díky této emulzi jsou šťávy i třeba rizota nebo omáčky na těstoviny se základem z vývaru jemně krémové.

Jaký nový recept v poslední době potěšil vaši rodinu?

Načítám