Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Výsledek za to opravdu stojíFoto: Petr Makovička

Aktualizováno

Také máte raději s blížícím se létem lehké ovocné dortíky než hutné koláče a buchty? Naším dnešním tipem je mandlový piškot s lehkým jahodovým krémem, po kterém se jen zapráší! A pokud nevěříte, zkuste ho.

55 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Korpus
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 120 g rostlinného tuku
  • 3 kapky mandlové tresti
Krém
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 g zakysané smetany
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 balíček želatinového ztužovače
  • 10 ks čerstvých jahod
  • 1 balíček želatiny
Na ozdobu
  • 6 ks čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Neloupané mandle spařte horkou vodou a vyloupejte ze slupek. Žloutky oddělte od bílků a utřete spolu s cukrem a pár kapkami mandlové tresti. Přidejte povolený tuk a najemno rozmixované mandle. Dají se rozmixovat i pomocí tyčového mixéru nebo už namleté koupit.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Vše promíchejte a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně přimíchejte, aby vám nespadl. Dejte do dortové formy o průměru 24 cm a pečte při 180° C asi 25 minut. Pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, nezapomeňte ji vymazat máslem a vysypat moukou. Po upečení nechte piškot vychladnout.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Ze smetany vyšlehejte šlehačku a smíchejte se zakysanou smetanou. Podle chuti doslaďte moučkovým cukrem. Želatinový ztužovač udělejte podle návodu a zamíchejte do krému.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Poté přidejte i nadrobno nakrájené jahody. Krém rozetřete na připravený moučník a nechte v lednici tuhnout nejméně dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Po ztuhnutí ozdobte dort půlkami jahod a zalijte želatinou, kterou připravíte podle návodu na obalu. Želé ztuhne během pár minut, takže můžete ihned podávat. Na talíři stačí dozdobit třeba jen lístky máty nebo šlehačkou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A

další tipy? Na mandlový korpus můžete použít jakýkoli krém, který vás napadne, nejvíce si však rozumí s lehkými tvarohovými nebo pudinkovými krémy.

Místo jahod můžete použít libovolné sezonní ovoce. Kompotované ani mražené moc nedoporučuji, obsahuje hodně vody a krém by nemusel správně ztuhnout. Mandlovou tresť seženete běžně v obchodě (v regálu vedle kypřicích prášků a potřeb na pečení).

Pokud se vám nechce dělat mandlový piškot nebo na něj nemáte čas, udělejte klasický piškot a po upečení ho můžete zakápnout amaretem nebo jiným likérem.

Na tomto receptu snad ani není co zkazit, vždycky se vám zaručeně povede a zvládne ho i absolutní začátečník. Tak nemějte strach a honem do díla, mlsné jazýčky vašich blízkých určitě rádi zkontrolují výsledek!

Reklama

Související témata:

Načítám