Hlavní obsah

Víme, na co máte u lékaře nárok. Zdarma!

Foto: Thinkstock

Děsí vás preventivní prohlídky, nebo chcete mít jasno o svém zdravotním stavu?Foto: Thinkstock

Reklama

Jedno je jisté, věk odchodu do důchodu se šplhá stále výš a i v současnosti jsou na vás kladeny větší nároky – v zaměstnání, doma... Být fit nejen do pozdního věku je tedy nutností. Přesto ale preventivních prohlídek, i když jsou zadarmo, využívá jen asi 20 procent lidí. Otázka zní: Chcete o nemoci vědět včas, nebo až po mnohdy děsivém verdiktu? Víme, na co máte nárok!

Článek

I když se cítíte skvěle a tělo nevysílá žádné signály o nějakém onemocnění, neměli byste zapomínat na preventivní prohlídky. Odborné vyšetření odhalí chorobu v raném stadiu, kdy ještě není ohrožený váš život. A navíc, celkově vás nemoc přijde levněji, protože platí čím dřív víte, tím méně platíte!

Jaká vyšetření byste měli vyžadovat a dodržovat

  • Od 19 let máte nárok každé dva roky na chemické vyšetření moči, kontrolu očkování proti tetanu, dvakrát ročně stomatologické vyšetření, jedenkrát ročně gynekologickou prohlídku.
  • Od 40 let vyšetření EKG a dále každé čtyři roky. Vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi v 18, 30, 40, 50 a 60 letech, vyšetření hladiny cukru (glykemie) v krvi v 18 a 40 letech a dále každé dva roky.
  • Od 45 let mamografické vyšetření a dále každé dva roky.
  • Od 50 let k tomu přibývá každoroční vyšetření stolice na stopy krve každoročně až do 55 let a dále každé dva roky.
  • Od 55 let endoskopické vyšetření střev a dále v desetiletých intervalech.

Tetanus nepodceňujte, může i zabít!

Dítě dostane očkování poprvé v devíti měsících a následně pěti letech společnou vakcinací proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli. Samotnou injekci proti tetanu dostanete ve čtrnácti letech a potom pravidelně každých deset až patnáct let (správně ve 24, 34, 44, 54 letech a dále). Pokud překročíte interval patnácti let, dostanete tři dávky séra během osmi měsíců. Injekce se aplikuje do hýžďového svalu. Neočkovaný tetanus může i usmrtit, zpravidla dochází k zástavě srdce nebo dýchacího systému.

Foto: Thinkstock

Už v dětství se musí začít s preventivními prohlídkami...Foto: Thinkstock

Na zubech nejvíc ušetříte

Stomatologické preventivní prohlídky se provádějí od jednoho roku životu vždy dvakrát do roka. Obsahem je vyšetření stavu chrupu, parodontu, stavu sliznice a měkkých tkání ústní dutiny, anomálií v postavení zubů a čelistí, pátrání po nádorových projevech, ale i osvěta o čištění zubů a správných stravovacích návycích. Vzhledem k narůstajícím cenám za ošetření zubů, jak nám potvrdila i zubní lékařka Jitka Pražáková (bílá plomba stojí dle velikosti kazu od 900–3000 korun a korunka dle použitého materiálu od 3000–10 000 korun), preventivní prohlídky opravdu nevypouštějte.

Tip redakce:Nahlédněte do článku Zubní pasty: neutrácejte zbytečně!, i tím ušetříte.

Využijte vyšetření krve v maximálním rozsahu

„U zdravého pacienta se obvykle provádí základní vyšetření, tzv. bazál. Vyšetřuje se cukr a cholesterol v krvi, ale podle stavu a rizika se mohou přidat další vyšetření krve, kterých je velmi mnoho. Právě proto, abychom nevyšetřovali rutinně nesmyslně všechno, dělá se základ, ke kterému se doplňují vyšetření dle aktuálního stavu pacienta, například když pacientka upozorňuje na dyspeptické obtíže – je jí po některých jídlech těžko, má nadýmání, tak naordinuji jaterní testy, amylázy a podobně. Když je bledá, unavená, přidám krevní obraz nebo hemoglobin. Zjistím-li prohmatem zvětšenou štítnou žlázu, naordinuji další odběry,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková.

Foto: Thinkstock

Nebojte se lékaře na cokoli zeptat, je to vaše právo!Foto: Thinkstock

Odběr krve se provádí v laboratořích nalačno. Většinou se k tomu přiřazuje i vzorek moči. Do zkumavky, kterou dostanete od praktického lékaře, odchytnete střední proud moči. Výsledek přijde do tří dnů k praktickému lékaři, nově výsledky rozborů nedostanete do vlastních rukou.

Věděli jste, že když si půjdete nechat jen zjistit krevní skupinu, zaplatíte od 150 do 500 korun podle vybraného zdravotního zařízení? Z toho je patrné, že rozbor krve není levnou záležitostí!

Nádorová onemocnění prsou

Po zavedení vyšetřování mamografem a sonografií klesla úmrtnost na rakovinu prsu, protože se nádory zjistí v časných stadiích.

Na mamograf by vás měl poslat gynekolog poprvé při dovršení 45 let, a potom každé dva roky. Jak takové vyšetření probíhá? Rentgenuje se každé ňadro zvlášť, za asistence laborantky se prso položí na podložku mamografu a přiměřeně se přimáčkne průhledným držákem. Snímkování je mírně bolestivé (čím menší a pevnější prso), zdá-li se vám bolest silnější, můžete upozornit laborantku, která může tlak zmírnit. Výsledek se dozvíte bezprostředně po snímkování. Když vyšetření podstoupíte samy bez „žádanky“, přijde vás to na 700 korun.

Na sonografii se můžete objednat samy, potom ji platíte. Když vás ale pošle praktický lékař nebo gynekolog, že vám nahmatal bulku nebo máte jiné problémy, které zmíníte, neplatíte nic. Vyšetření je vhodné pro mladší ženy, optimálně v roční periodě. Výsledek se dozvíte ihned. Cena se pohybuje od 500 korun výše.

Rakovina střev, kdo by ji chtěl?

Pozor! Ročně zemře v České republice kolem 5000 lidí na rakovinu střev a každým rokem přibývá 7000 nových případů, což je velmi alarmující statistika. Přitom vyšetření TOKS (test okultního krvácení do stolice) je naprosto bezbolestné. Provádíte ho doma sami. Dostanete od svého lékaře takzvaná testovací „psaníčka“, do kterých odeberete ve třech po sobě jdoucích dnech vzorek stolice ve velikosti zrníčka čočky a vložíte do vymezeného políčka.

Poprvé byste měli začít ve svých 50 letech a potom pravidelně každý rok do 55 let a následně už ve dvouletém intervalu. Ze vzorku stolice se chemicky zjišťují stopy krve. Příměs krve může signalizovat zhoubný nádor střeva. Je-li ve vzorku nález, následuje endoskopické vyšetření tlustého střeva.

Počáteční stadium rakoviny tlustého střeva a konečníku je plně vyléčitelné. Bohužel výskytem tohoto zhoubného nádoru zaujímají Češi přední místo na světové špičce, protože málo prevenci využívají, i když je bezplatná.

Prevence je velmi důležitý faktor pro prodloužení a zlepšení kvality života. Chcete-li se dožít vysokého věku ve zdraví, nepodceňujte ji.

A co vy, chodíte pravidelně na prohlídky?

Reklama

Související témata:

Načítám