Hlavní obsah

Vypnuté spotřebiče vás stojí tisíce

Foto: Thinkstock

Víte, na kolik vás přijde nevypnutý počítač?Foto: Thinkstock

Reklama

Vánoce se bez televize neobejdou a v mnohých domácnostech hraje od rána do večera. A když odcházíte na dvě hodiny k příbuzným či známým, vypínáte ji jen dálkovým ovládáním? Pak zbytečně vyhazujete tisíce! Časopis dTest spočítal, že i v takzvaném pohotovostním režimu stand-by „sežerou" vaše elektrospotřebiče i několik tisíc korun ročně!

Článek

Na první pohled je to číslo, které není třeba řešit. Spotřeba elektrické energie je v pohotovostním stand-by režimu – tedy když vypínáte třeba televizi jen dálkových ovládáním nebo necháte „zčernat“ monitor po vypnutí počítače – pouhé tři nebo čtyři watty. Tedy haléřová záležitost. Jenomže když si toto číslo vynásobíte 24 hodinami, 365 dny a množstvím přístrojů, které doma máte, dostáváte se i na několik tisíc korun!

„Stand-by režim pak představuje nezanedbatelnou část spotřeby elektrické energie. V průměru na něj padne zhruba jedna celá měsíční platba za elektřinu,“ říká Václav Beneš z časopisu dTest, který v listopadovém čísle radí, jak se takovému vyhazování peněz vyhnout.

Podrobnější informace přidává Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn – Střediska pro efektivní využívání energie: „Podle měření provedených v asi třinácti stovkách domácností Evropské unie představuje pohotovostní spotřeba na domácnost v průměru zhruba tři sta pět kilowatthodin ročně, tedy zhruba šest procent celkové spotřeby elektrické energie domácnosti.“

Pomohou úředníci

Chcete se této situaci vyhnout, a tak hned večer zkusíte zjistit, kolik vaše spotřebiče ve spánku „žerou“? Budete mít smůlu. „Údaje o spotřebě ve stand-by režimu zákazník nenajde ani na spotřebiči samotném, ani na energetickém štítku, kde jsou pouze čísla o spotřebě v provozu. A něco podobného se nechystá ani v budoucnosti,“ doplňuje Juraj Krivošík. Vodítkem může být označení Energy Star na výrobku. Nabízí se i technická řešení typu kabelů masterslave, které umožní automatické vypínaní připojených spotřebičů spolu s tím hlavním. Když tedy vypnete počítač, vypne se zcela i monitor. Další možnost nabízejí prodlužovací kabely s vypínačem.

S regulací však pomáhají i evropští úředníci, kteří nastavili maximální limity pro pohotovostní provoz. Proto všechny přístroje prodávané od začátku letošního roku nesmějí mít větší spotřebu v pohotovostním režimu než jeden watt, maximálně dva watty, pokud jsou vybavené displejem. Od ledna 2013 tento limit klesne opět na polovinu a spotřeba se tak sníží na půl, respektive jeden watt.

Foto: Thinkstock

Stand-by režim vám peníze neušetříFoto: Thinkstock

Opatrní by tak měli být hlavně majitelé starších přístrojů a pak také síťových propojení, která mohou mít z nařízení výjimku. Ale ani tady se nemusíte bát toho, že budete platit za elektřinu tisíce navíc. Stačí dodržovat tyto rady:

  • Pokud zrovna spotřebič nepoužíváte, vypněte jej nebo vytáhněte ze zásuvky.
  • Pro zábavní elektroniku nebo kancelářskou techniku používejte prodlužovací kabel s více zásuvkami a hlavně vypínačem. Jedním vypínačem tak můžete vypnout všechny připojené přístroje a snížit pohotovostní spotřebu na nulu.
  • K dispozici jsou i takzvané kabely master-slave, připojené spotřebiče se vypnou a zapnou automaticky spolu s hlavním spotřebičem, tedy monitor s počítačem, DVD přehrávač s televizorem a podobně.
  • Nakupujete-li nové spotřebiče, ptejte se na jejich pohotovostní spotřebu. Obecně mají výrobky označené Energy Star v režimu stand-by o něco nižší spotřebu.
  • Řada spotřebičů zábavní elektroniky je v současné době propojená přes rozhraní HDMI. U nejnovějších modelů umožňují tyto kabely také kontrolu stand-by u propojených spotřebičů, zajistí jejich automatický přechod do pohotovostního režimu. Nestane se tedy, že byste nějaký spotřebič nechali omylem zapnutý.
  • Pokud jste si pořídili nový televizor, využijte všechny možnosti nastavení nízkých režimů spotřeby. Tyto funkce nemusí být automaticky nastaveny při koupi televizoru, proto pozorně čtěte návod výrobce.
  • Nastavte si v počítači funkce řízení spotřeby; automatický přechod monitoru z aktivního režimu do režimu spánku, automatický přechod počítače do režimu spánku, při kterém se uloží všechny programy na pevný disk. V tomto režimu spotřebuje počítač zhruba stejné množství energie, jako když je vypnutý.
  • Vypínejte monitor ručně, když jej zrovna nevyužíváte. Vypnutí a zapnutí monitoru několikrát za den jej nepoškodí.

Že je to velká námaha zvednout se z křesla a dojít televizor vypnout ručně? Nezapomínejte, že o Vánocích moc pohybu nemáte, a tak se cení každý krok. Můžete si pak dát o jeden vanilkový rohlíček více! A navíc ušetříte...

Reklama

Související témata:

Načítám