Hlavní obsah

Zahradní kuchyň snadno a rychle

Foto: Thinkstock

V létě se kuchyně na zahradě hodíFoto: Thinkstock

Reklama

Léto, to je jedna zahradní party za druhou, ale kdo má pořád uklízet po hostech celý dům? Není lepší a pohodlnější si venku pro tyto účely vybudovat speciální kuchyň? Kromě praktického využití, udělá z vaší terasy skvost a z každé party nezapomenutelný zážitek. Poradíme vám, jak ji postavit a zařídit.

Článek

Toužíte po zahradní kuchyni? Pak ještě chvíli zadržte, je třeba si promyslet tři základní věci.

1. Kolik prostoru budete moci kuchyni poskytnout?

Tady určitě bude záležet na tom, kolik peněz jste ochotné do projektu investovat a kolik prostoru nabízí váš pozemek náležící zahradě. I v malých zahradách a na terasách se dá vybudovat milá a praktická zahradní kuchyň a nebude stát ani moc peněz.

2. Bude zastřešená nebo nezastřešená?

Odborníci doporučují zastřešenou. Ke stavbě ovšem budete potřebovat šikovné ruce stavitele, neboť se nejedná o snadnou záležitost. Variantou může být ale i dočasné zastřešení napříkladzahradním altánem (je buď přenosný, nebo pevně ukotvený pro celoroční provoz).Pro jeho koupi je teď nejvhodnější doba, protože obchody nabízejí slevy. Například 3m2 s bočnicemi a moskytiérou seženete místo původních 5800 Kč za pouhých 2500 Kč. Pokud ale zvolíte pevnou střechu, platí, že nejkvalitnější a nejstabilnější jsou klasické tašky. Na výběr máte ovšem opět mnoho variant od lepenky přes plast až po eternit.

Foto: Thinkstock

Model zahradní kuchyně s krbemFoto: Thinkstock

3. Jak bude vypadat

Při zařizování je třeba brát zřetel nejen na styl vašeho domu, ale i případné okolní stavby a orientaci pozemku. Typy konstrukcí jsou různé od dřevěné přes zděnou, kovovou až po kombinovanou. Nejideálnější je zděná, případně kombinovaná se dřevem. Vydrží za každého počasí a má dlouhou životnost. A dřevěné doplňky dodají kuchyni příjemnou atmosféru.

Konstrukce kuchyně

Zeď – Není zeď jako zeď. Zda zvolíte cihly, tvárnice, kámen nebo něco jiného je opět na vás. Co se týče obtížnosti výstavby, tak cihly a tvárnice jsou nejjednodušší.

Dřevo – Ideální pro stavbu dřevěné konstrukce je smrk nebo borovice. Jsou vcelku levné, dostatečně stabilní a pevné. Nezapomeňte ale na důkladnou povrchovou úpravu. Bohatě postačí kvalitní bezbarvý lak, pokud ale chcete sladit dřevo se stylem vašeho domu či zahrady, můžete si vybrat od různých mořidel přes speciální barevné nátěry. O jejich použití se raději poraďte s odborníkem. Pod nátěr ovšem přijde vrstva ochrany dřeva proti dřevokazným škůdcům a houbám. Dřevo můžete nechat vyniknout samostatně nebo ho porůst vybranými popínavými rostlinami, jako je to u pergol. V tomto případě nezapomeňte na prvky, které pomohou rostlinám s jejich uchycením.

Foto: Thinkstock

Variantou na kuchyň může být altánFoto: Thinkstock

Co by v kuchyni nemělo chybět!

Zahradní kuchyň se dá vybavit i za poměrně slušné peníze. „Chybět by vám v ní neměla pracovní plocha, nějaké police či skříňka na nádobí a hrnce a potřeby k vaření a samozřejmě zdroj k vaření, což je krb nebo gril,“ radí šéfkuchař Pavel Mencl.Dobře vybavená zahradní kuchyň nepostrádá přívod vody (ideálně studené i teplé) a pokud je dál od domu, tak i lednici. „Je třeba dbát na to, aby všechny materiály byly odolné proti vodě. Co se týče nábytku, tam rozhodně nešetřete. Super je masiv, ale lze použít i levnější varianty (třeba dřevotřísku), ale dejte pozor, aby byla voděodolná (vyrábí se se speciální úpravou a použitá lepidla jsou odolná proti vniknutí vody),“ dodává Pavel Mencl.

Je nutné stavební povolení?

Ve stavebním zákonu se praví, že pokud nepřesáhnete s vaší kuchyní víc než 16 metrů čtverečních, pak postačí stavební ohláška na příslušný stavební nebo městský úřad. V opačném případě musíte požádat o stavební povolení. Ono nejde totiž jen o nějaký bohapustý gril, ale případně o vodu nebo plyn.

Podle odborníků můžete využít jednu stěnu vašeho domu. Otevřená část zpravidla směřuje dovnitř pozemku, ne ven. Kromě stěny domu se dá využít i boční stěny. Stavba se dá zvládnout svépomocí. Větší pozornost by měla být věnovaná i vývodu komína.

Pokud se vám ale nechce příliš improvizovat, můžete si koupit již hotovou kuchyňskou linku určenou pro využití ven. Zpravidla obsahují gril, chladicí box, umyvadlo s tekoucí vodou spolu s vybavením pro připojení vody a odpadu, zabudovaný odpadkový koš, skříňky a úložné prostory, pracovní plochu apod. Stačí si jen vybrat vhodné místo. Ceny se pohybují v desítkách tisíc za základní varianty. Je to sice investice trochu dražší, ale vzhledem k dlouhé životnosti to nejsou zbytečně vyhozené peníze.

Tak ať jsou ty vaše zahradní party pěkně „vypečené“!

Reklama

Související témata:

Načítám