Hlavní obsah

Zbavte svůj domov zápachu z kouření! Tyhle tipy vám pomůžou

Foto: isifa

Cigaretový dým nevoní, vaše domácnost ale může!Foto: isifa

Reklama

Kouří se u vás doma, přestože vám vadí zápach z cigaret? Upravte si tedy byt tak, abyste se tohoto problému zbavili. Nepůjde to sice úplně, ale nějaká pomoc přece jen existuje.

Článek

Jedním z největších problémů kouření v bytě je pochopitelně nepříjemný zápach. Některým lidem může dokonce způsobovat i fyzickou nevolnost.

První pomocí je časté větrání. V zimních měsících tím ale pouštíte z okna ven i drahé teplo. Proto je vhodné vyřešit to tak, abyste museli větrat co nejméně.

Foto: thinkstock

Buďto s kouřením skoncujte, anebo si náležitě upravte bytFoto: thinkstock

Zbavte se vlny a bavlny

Jak to vypadá, když přijdete z prostředí, kde se kouří? Které části oděvu jsou pak kouřem nejvíce cítit? „Jedná se zejména o úplety, flauš, potažmo o vlnu a bavlnu. To jsou materiály, které načichnou nejvíce. Proto je vhodné, aby takové materiály nebyly součástí interiéru, ve kterém se kouří. Jinak se budete nepříjemného zápachu zbavovat mnohem obtížněji. Je to případ hlavně potahů na sedacím nábytku, podlahových krytin, různých přehozů a deček,“ vysvětluje Akad. arch. Michael Horník.

Foto: House mode

Největší problém jsou textilie včetně různých ozdobných polštářků a dalších textilních doplňků a dekoracíFoto: House mode

Volte kůži

Z hlediska odolnosti vůči zápachu cigaretového kouře je nejlepším materiálem kůže. Vyzkoušejte si to v hostinci. Váš vlněný svetr bude cigaretami cítit, ale kožený kabát či sako načichne mnohem méně. Kůže se navíc velmi snadno ošetřuje, stačí ji setřít vlhkým hadrem. A hlavně má sama velmi výraznou vůni, která dokáže pach kouře přehlušit.

Foto: Ciiwa

Textilní potahy jsou problém. Vybírejte raději potahy koženéFoto: Ciiwa

Pořiďte si žaluzie

Klasickým problémem jsou závěsy a záclony. O nich se dá mluvit nejen jako o lapačích prachu, ale také jako o zdrojích nepříjemných zápachů včetně cigaretového kouře. Pokud je to možné, nahraďte je žaluziemi. Když to nejde, pak si alespoň nekupujte závěsy a záclony z vlny či bavlny a dejte přednost syntetickým materiálům.

Foto: Inspire Decor

Záclony a závěsy velmi snadno načichnouFoto: Inspire Decor

Vyhoďte přírodní koberce

Dalším obvyklým nešvarem v bytě, v němž žijete s kuřákem, jsou koberce s vysokým chlupem. Čím vyšší chlup, čím měkčí koberec, tím větší riziko načichnutí. „Do bytu, ve kterém se kouří, je nejlepší volit jako podlahovou krytinu linoleum, lakovanou dřevěnou podlahu či laminát. Jsou to podlahy, které snadno setřete hadrem. Kouř se do nich nedostane, protože se nemá čeho chytit,“ radí Ing. arch. David Knotek.

Foto: Style Homes

Koberce s vysokým chlupem jsou stejně jako jakékoli textilní podlahové krytiny v kuřáckém bytě nevhodnéFoto: Style Homes

Žádné papírové či textilní tapety

Nepříjemný zápach ulpívá také v papírových a textilních tapetách. Proto je vhodné volit jako úpravu stěn klasické malování. Volba barvy ani materiálu barvy přitom nejsou rozhodující, nicméně svítivá bílá se příliš nedoporučuje, dehet ulpívající i na stěnách ji brzy ztmaví.

Pokud ale trváte na tapetách, pak si vyberte ty, které je možné otírat, a čiňte tak alespoň jednou měsíčně. Otíratelné tapety se prodávají také pod označením „voděodolné“ či „vodo-odolné“ a koupíte je od 250 korun za běžný metr.

Foto: Arcointerier

Tapety do zakouřeného prostředí nepatříFoto: Arcointerier

Osvěžujte vzduch

Kromě omezení textilií a intenzivního větrání si můžete pomoci také pračkou či zvlhčovačem vzduchu. Takový přístroj pořídíte už od 2500 korun a vybírat ho budete podle velikosti místnosti měřené v metrech krychlových. Pomohou vám také pokojové rostliny anebo jednoduše přehozený vlhký hadr či ručník přes topení. Vyšší vlhkost vzduchu v podstatě znamená více molekul vody a ty mají schopnost zápach pohlcovat. Variantou jsou také bytové parfémy, které ale zápach jen zamaskují, a problém neřeší.

Foto: Bs2h

Při výběru vybavení se neřiďte jen vzhledem nebo cenou, ale dávejte si pozor na materiály, které udržují zápachFoto: Bs2h

A co vy? Stále ještě kouříte? A jak bojujete s nepříjemným zápachem?

Reklama

Načítám