Hlavní obsah

10 novinek do vaší koupelny

Foto: Grohe

Podívejte se, jaké novinky jsou ve světě koupelenFoto: Grohe

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedý nábytek, hojně zastoupené dřevo, vedle bílých i černé a hnědé vany a hranaté baterie – to jsou základní vlastnosti, které by měly mít módní koupelny v následujících dvou letech. Pokud se chystáte zařizovat nebo rekonstruovat svůj byt, koukněte se, co vybrat!

Článek

Koupelnové trendy jsou k vidění na veletrhu ISH, který se koná každé dva roky ve Frankfurtu nad Mohanem, a kromě jiného je zde několik pavilonu věnováno koupelnovému zařízení. K vidění je zde vše od van a sprchových koutů přes baterie až po nábytek a doplňky. Tento veletrh je považován za největší a nejvýznamnější na světě. Podívejte se, co zajímavého tam letos bylo!

Baterie, které fungují i zdobí

Jednou z 350 novinek, které zde představila společnost Grohe, jsou černé minimalistické baterie z kolekce Ondus. Jejich krása byla oceněná i prestižním titulem Redddot. „Tato kolekce sjednocuje perfektní design s pokročilou digitální technologií,“ říká Petr Bladský z firmy Grohe a pokračuje:  „Série nabízí řadu umyvadlových armatur s manuálním i digitálním ovládáním, stejně jako vanové a sprchové armatury nebo řada doplňků, které dodají koupelně jednotný design.“ Zákazníci mají na výběr čtyři decentní povrchy.

Foto: Grohe

Kolekce Ondus získala prestižní oceněníFoto: Grohe

Vana, kde si můžete odložit

Vanu klasického obdélníkového tvaru Asymmetric Duo zde prezentovala společnost Kaldewei. Od ostatních se liší širokým okrajem, který – v závislosti na rozměrech vany – měří 12 až 18,5 centimetru. „Takto široký okraj, je-li orientován ke stěně, nabízí prostor pro zajímavé uspořádání baterie. Mnohem častěji asi lidé užijí široký okraj jako odkládací plochu na šampony, mýdla a další kosmetické přípravky nebo třeba svíčky,“ říká Jaroslav Řehůřek z firmy Kaldewei. Vanu si můžete koupi i u nás, a to ve třech rozměrech 170 x 80, 180 x 90 a 190 x 100 centimetrů. Její cena začíná na částce 21 384 korun.

Foto: Kaldewei

Vana Asymmetric má široký okrajFoto: Kaldewei

Umyvadlo, u kterého se těžko rozhodnete

Variabilní umyvadlo Axor Bouroullec nabízí nejen díky dvěma odkládacím plochám umístěným do prostoru desítky možností, jak uspořádat prostor kolem něj. „Pouze na uživateli záleží, zda do těchto ploch umístí výpusť armatury či ovládací kohoutky nebo je využije jako poličky. Možné jsou desítky různých kombinací, díky nimž lze nyní maximálně využít prostor v koupelně,“ popisuje unikátní princip Radka Nováková z firmy Hansgrohe. Ve stejném designu a na stejném principu jako umyvadlo je možné si pořídit i vanu a poličky do sprchového koutu.

Foto: Hansgrohe

Umyvadlo má dvě odkládací plochy do prostoruFoto: Hansgrohe

Foto: Hansgrohe

Možností kombinací je daleko vícFoto: Hansgrohe

Česká vana mezi světovými novinkami

Novinku, která určitě pomůže tisícům lidí při rekonstrukcích malých koupelen, na veletrhu představila společnost Ravak. Firma zmenšila vanu Rosa, která je nejprodávanější v České republice a velké oblibě se těší i jinde ve světě. Rosa III má ve své nejširší části jen 95 centimetrů, a stává se tak asymetrickou vanou ideální i do minikoupelen. Zároveň si však zachovává velký užitný prostor. Lze ji doplnit i vanovou zástěnou, proto slouží jako vana i sprchový kout v jednom. Koupíte ji v délce 150 a 160 centimetrů za cenu od 8890 korun výše.

Foto: Ravak

Vana Rosa je velmi oblíbenáFoto: Ravak

Splachování na vlastní kůži

Skrytá nádržka toalety dnes patří ke standardu, stejně jako dvojité tlačítko, kterým ji ovládáte. Máte problém, že si nemůžete vybrat mezi lesklým chromem a různými barevnými variantami, které firmy také nabízejí? Odteď bude hůř! Společnost Grohe na ISH nabídla svým zákazníkům tlačítka Skate Cosmopolitan Leather, vyrobená z pravé kůže, a to hned v několika barevných variantách. Instalovat je lze jak horizontálně, tak vertikálně.

Foto: Grohe

Tlačítka jsou vyrobená z pravé kůžeFoto: Grohe

Sprchové kouty, které do kouta nepatří!

Veletrh koupelen se samozřejmě neobešel bez sprchových koutů. Pro ně stále platí, že se stávají větší a větší. A patrný je ještě jeden trend – nejde už o uzavřené boxy stojící někde v koutě, kde nezaberou tolik místa. Jak ukazuje i novinka Hüppe Studio Berlin pure, sprchy se velmi často skládají pouze z vaničky a čelní stěny, která zachycuje odstřikující vodu. Boky těchto „koutů“ zůstávají otevřené. Vzhledem k jejich velikosti se předpokládá, že voda ven nedostříkne. Přitom firmy dávají svým zákazníkům na výběr, zda zvolí čiré sklo, nebo dají přednost některému z dekorů.

Foto: Hüppe

Sprchové kouty se zvětšujíFoto: Hüppe

Už žádné ranní zpoždění

Znáte to – ještě dodělat make-up, poupravit účes, zkontrolovat rtěnku – a najednou zjistíte, že jste neslyšely přesný čas v rádiu a máte být už pět minut na cestě! Tomu už je konec. Firma Villeroy & Boch na ISH představila zrcadlo vybavené nejen tradičním osvětlením, ale také integrovaným rádiem a mp3 přehrávačem. Můžete tak být stále v obraze, aniž byste tím budily zbytek rodiny.

Foto: Villeroy & Boch

Rádio a mp3 zabudované do zrcadlaFoto: Villeroy & Boch

Tip na levnou a praktickou rekonstrukci

Velmi patrný byl na veletrhu i industriální styl, který se projevoval například ve tvaru sprchových hlavic připomínajících obyčejné roury. K vidění byla i koupelna, u níž architekt přiznal vodovodní trubky. Nebyly skryté ve zdi, vedly kolem ní. Dobrý tip pro milovníky tohoto stylu, kteří se chystají na stavbu nebo rekonstrukci koupelny. Nejenže bude trvat kratší dobu a přijde o něco levněji, trubky zároveň poskytnou spoustu místa na pověšení ručníků.

Foto: archiv

Vodovodní trubky nemusejí vést ve zdiFoto: archiv

Novinka stará čtyřicet let

Značka Kolo na veletrhu představila kolekci sanitární keramiky a nábytku Preciosa 2. Dvojka je tam proto, že se tyto produkty prodávají už čtyřicet let, letos však prošly proměnou. Dostaly podobu jednoduchých geometrických tvarů. Trendový čtverec a obdélník doplnil nejdokonalejší tvar na světě – koule. Symbol kruhu se objevuje i na nábytku v podobě lesklých kovových úchytek. Naopak lesklé kovové závěsné věšáky na ručníky přesně kopírují hrany umyvadel.

Foto: Kolo

Tvar umyvadla je nyní kulatýFoto: Kolo

Koupelnové topení s vůní dálky

Ke koupelnám patří otopná tělesa, i když ta moderní už nemají s klasickým „žebříkem“ mnoho společného. Berou na sebe podobu různých skládaček čtverců či obdélníků, nebo svým vzhledem připomínají třeba plachetnici.

Foto: Cinier

I topná tělesa se dost změnilaFoto: Cinier

Která z novinek se nejvíc líbí vám?

Reklama

Související témata:

Načítám