Hlavní obsah

10 pravidel, aby vám vztah vydržel!

Foto: shutterstock.com

Univerzální rada neexistujeFoto: shutterstock.com

Reklama

Zase rozchod! Proboha, kolikátý už? Proč mi žádný vztah nevydrží? Že jste na tom stejně a kladete si tuto otázku? Tak se zastavte a přečtěte si naše desatero, protože díky němu váš příští vztah už bude konečně napořád!

Článek

Ačkoli jedna obecná rada, která by se dala aplikovat na každý partnerský vztah neexistuje, lze i tak vytyčit deset rad, které k trvalosti vašeho soužití pomůžou. „Mezi tři nejčastější důvody rozchodu patří nevěra, finanční neshody a rozdílná představa o budoucnosti,“ vysvětluje psycholožka Veronika Pavlíčková. A my nyní nabízíme slibované desatero rad, jak těmto i dalším neshodám ve vztahu předejít.

1. Nechtějte ho změnit

Jednou z nejčastějších chyb, které se však dopouštějí převážně ženy, je představa, že se muž po vstupu do partnerského nebo dokonce manželského svazku změní. To je ale zásadní omyl. Málokterý muž se dokáže skutečně změnit tak, jak byste vy sama žádala. Přizpůsobí se, mírně upraví svůj životní styl, ale nějakou radikální změnu nečekejte. „Pokud budete naléhat na to, aby třeba přestal kouřit nebo chodit pravidelně každý večer do hospody, věřte, že se dočkáte spíše toho, že vám začne věci zatajovat, než aby je skutečně změnil,“ varuje Pavlíčková.

2. Nelžete sobě ani jemu

Lhaní do fungujícího vztahu nepatří. Partneři jsou od toho, aby spolu byli v dobrém i ve zlém. A i pokud se nedaří, měl by být ten druhý schopný protějšek podržet. Takže není třeba, abyste si vymýšlela, že pracujete jako vedoucí, když jste jen asistentka. A stejně tak ani sama sobě nenalhávejte, že váš drahý je zcela bezchybný a ideální. „Důležité je milovat toho druhého takového, jaký je. A to se o sobě navzájem nejlépe dozvíte tím, že si budete říkat pravdu,“ radí Pavlíčková.

Foto: shutterstock.com

Užívejte si i drobné radostiFoto: shutterstock.com

3. Nežárlete

Asi se tato rada těžko podává chorobnému žárlivci, ale i přesto, že byste byla extrémně žárlivé povahy, vyhněte se tomu, co to jenom půjde. A když už budete žárlit, nedejte to na sobě aspoň znát. Tím byste totiž své sokyni jen nahrála. A navíc by partner hned znal vaše slabé místo a věděl, jak na vás nebo jak se vám případně někdy pomstít. „Prostě nežárlete tak, aby to věděl. Naopak ho dostanete tím, že budete alespoň předstírat, jak vám je případná dámská konkurence sympatická,“ míní Pavlíčková.

4. Nechte si své koníčky

Mám přítele, kašlu na koníčky – to je velká chyba spousty žen. Svých koníčků se rozhodně nevzdávejte. Ani svých přátel nebo pravidelného posezení s kamarádkou na víně. Měla byste totiž vždy mít i něco dalšího, k čemu se uchýlíte, když vás miláček třeba naštve.

5. Nevynucujte si pozornost

Pokud máte pocit, že si vás nevšímá, nenaléhejte na něho a neříkejte mu rozhodně věty typu „vůbec si mě nevšímáš“, „kašleš na mě“ a podobně. Jen ho tím podráždíte. Pokud ten pocit máte, udělejte něco, aby si vás začal všímat přirozeně, například změňte účes, kupte si nové šaty anebo vyrazte na kávu s kamarádem. „Jakmile uvidí vedle vás někoho jiného, partnerův zájem o vás se rychle vrací,“ doporučuje psycholožka Pavlíčková. A dodává, že muži rovněž nemají rádi na ženách slzy a utrápené pohledy. Tím si pozornost nevynutíte.

6. Neupozorňujte na jeho slabá místa

Citlivým místem je pro každého muže jeho vlastní slabina. Má horší práci než vy, vydělává méně, není schopný stihnout to, co slíbil a naplánoval? Pak mu to nesmíte nikdy říct natvrdo. Možná se to nezdá, ale mužská duše je i hodně citlivá. A to zejména na téma jejich vlastní neschopnosti. „Všechno se dá řici slušným způsobem a opatrně,“ radí psycholožka Pavlíčková.

Foto: shutterstock.com

Nesnažte se vynutit si jeho pozornostFoto: shutterstock.com

7. Nehádejte se o peníze

Jedním z nejčastějších sporů jsou peníze. Bohužel tyto hádky jsou mnohdy navíc velmi ponižující pro oba partnery. „Pokud spolu žijete, domluvte se jasně, kdo co platí a kdo co financuje. Tohle vyřešte hned na začátku, ať máte ve věcech financí jasno,“ varuje Veronika Pavlíčková.

8. Mějte ujasněnou budoucnost

Chcete-li spolu žít skutečně napořád, měli byste mít jasno, kde budete bydlet (město), kdy společné soužití zhruba nastane, případně zda chcete ještě třeba studovat, cestovat, kdy založit rodinu a zda vůbec plánujete děti. „Nemusíte se hned na prvním rande bavit o dětech a rodině, to by naopak rozhodně nebylo dobré. Ale časem byste na toto téma pohovořit měli,“ doporučuje doktorka Pavlíčková.

9. Řešte problémy

Celá řada předchozích rad by se dala shrnout do jediné – komunikace. To je základ každého vztahu. Problémy řešte hned a to tak, že si o nich promluvíte z očí do očí, rozumně. Vše lze vyřešit, ale jen tehdy, pokud obě strany chtějí. „Utíkání od problémů vztahy postupně rozkládá a ničí. Tak se tomu vyhněte,“ motivuje Pavlíčková.

10. Buďte věrná

Možná to zní jako klišé, ale pokud jste s partnerem skutečně spokojena, neměla byste přece mít důvod hledat náhradníka jinde. Výjimku mohou tvořit pouze páry, které žijí v tzv. volném vztahu, a oba tedy vědí, že k sobě nejsou sexuálně vázáni. A že se občasné úlety tolerují na obě strany.

Tak už víte, kde byla chyba?

Reklama

Související témata:

Načítám