Hlavní obsah

14 tisíc dnů do smrti: Dopis mému 16letému já

Foto: Jakub Jurdič

Jak vidí život mladá dívka, a jak ta dospělá? Občas zkrátka jen všechno moc řešíme...Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Nedávno jsem četla několik dopisů světově známých osobností, které je psaly svému 16letému já. Nedalo mi to zamyslet se sama nad sebou a nad tím, co bych teď napsala sobě.

Článek

Co si napsat do doby, kdy mi bylo „sladkých“ šestnáct? Můj dopis by vypadal asi takhle.

Až ti bude kolem čtyřicítky, tak ještě nebudeš mrtvá, ani si neprostřelíš hlavu kvůli tomu, že jsi už moc stará, jak se na lidi v tomhle věku díváš. Budeš se cítit dokonce pořád celkem mladá, a kdyby ti někdo nabídl, že se můžeš vrátit zpátky do dospívání, tak o to nebudeš vůbec stát.

Musím ti ale sdělit, že vyrovnaná paní, která má ve všem jasno a ví, jak naložit s jakýmkoli problémem, z tebe nejspíš nikdy nebude. Emoce s tebou budou cloumat skoro pořád stejně, snad s tím rozdílem, že budeš brečet u ještě míň pochopitelných věcí než v pubertě. Třeba i u reklamy na stavební spoření, ze které se zubí spořádaná dokonalá rodina. Nicméně už budeš mít dostatek zkušeností na to, abys nedělala pořád ty samé chyby dokolečka, což je asi ten největší bonus tvého budoucího čtyřicetiletého já.

S jistotou ti tedy ještě můžu napsat, že:

Opravdu nikdy nebudeš potřebovat zlomky, odmocniny, kotoul letmo, a dokonce ani ruštinu. Zato by se ti vyplatilo zajít si do kurzu vaření, protože i když ti ze začátku každý muž bude vykládat, že mu nevadí tvůj postoj ke kuchyni a domácím pracím, není to pravda. Začne to vždycky vadit všem. Musím tě zklamat i v tom, že nikdy nebudeš mít uklízečku ani služku a vážně se budeš muset chopit vařečky i hadru úplně sama.

Až se budeš dívat na svoje fotky z dospívání, zjistíš, jak jsi byla hezká a hubená, i když teď jsi přesvědčená, že to není pravda. Tak si toho važ, nechoď zbytečně tolik zmalovaná a vykašli se na věčné diety. Pokud vím, tak tlustá nebudeš, a hlavně nikoho nějaké kilo navíc opravdu nezajímá. Radši se nauč jíst zdravě, má to mnohem větší efekt. Jo a v kečupu vážně nejsou rajčata, takže ho přestaň považovat za vrchol gurmánského umění.

Budeš se smát tomu, že ses vůbec kdy trápila kvůli Martinovi, protože až ho jednou potkáš, zjistíš, že se z něho stal pupkatý plešatý tatík, který se třikrát rozvedl a neplatí alimenty. Proto nevěř každému klukovi, který ti řekne, že tě miluje. A nezamiluj se do každého kluka, který ti poví, jak jsi krásná. Pravou lásku jednou potkáš, a až přijde, tak to stoprocentně poznáš.

Nemusíš se snažit zalíbit všem a neber mínění druhých tolik za bernou minci, radši buď svá a věř sama sobě. Praví přátelé tě budou mít rádi právě takovou, jaká jsi. Dokonce, i když uděláš spoustu chyb, trapasů a průšvihů. A že jich bude...

Nebuď tolik zahleděná do sebe a snaž se podat pomocnou ruku, kde je třeba. Naplní tě to daleko víc, než si myslíš, i když teď to zní jako klišé.

Neodkládej věci na potom, protože čas letí tryskem. Za svými sny běž hned! Spousta z nich se ti splní, přestože kolikrát vypadají nedosažitelně. Nevzdávej se a vytrvej!

Párkrát se ti stane, že padneš skoro na dno, ale vždycky se odrazíš. Veškeré rány ti spolehlivě zahojí čas a po nějaké době ti některá trápení přijdou naprosto malicherná.

Až přijde doba, kdy nebudeš mít ani na chleba, nezoufej. Dokážeš to změnit a jednou se tomu od srdce zasměješ. Dokonce si koupíš i ty strašně drahé kozačky, na které se chodíš tajně dívat do výlohy.

Doopravdy tě jednou přestane bavit obrážet diskotéky a místo toho budeš šťastná, když si budeš moct v klidu zalézt do postele s knížkou.

I když kolikrát nevíš, co sama se sebou, stejně se ti povede celkem dobře vychovávat svoje děti. Stanou se tvojí největší životní láskou a štěstím, kvůli kterému dáš ráda přednost obyčejnější pracovní nabídce před mnohem zajímavější, která by ovšem zabrala daleko víc času. Vůbec tě to ale nebude trápit.

Žij, riskuj, uč se a klidně dělej chyby, tvůj život bude poměrně pestrý a můžu ti slíbit, že slovo nuda se nikdy nebude v tvém slovníku vyskytovat.

P. S.: Tvoji rodiče to s tebou fakt myslí dobře.

Co byste svému 16letému já poradily vy?

Reklama

Související témata:

Načítám