Hlavní obsah

3 bílé potraviny, které jezte co nejméně. Ničí vám zdraví!

Foto: Profimedia

Určitě dávejte přednost celozrnnému pečivu před tím z bílé moukyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco zeleným potravinám se často říká super zdravé, s bílými je to naopak. Ne, že by všechny byly nezdravé, ale existují tři takzvané bílé jedy, u kterých je problém, že jich lidé jedí příliš.

Článek

Říká se jim sice bílé jedy, ale ne proto, že byste se po jejich konzumaci otrávili. Tyto potraviny jsou problematické z toho důvodu, že se obecně, a hlavně pak právě u nás, jedí hodně často a ve velké míře. V takovém případě tělu opravdu hodně škodí. O jakých potravinách je řeč? O těchto třech.

Bílá mouka

„Bílá mouka obsahující lepek je mechanicky zbavena vnějších částí nestravitelného charakteru, oddělují se od ní vnitřní části otrub a klíčku. Poté je zbývající část rozemleta podle potřeby hrubosti,“ popisuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Tento proces sice umožní, aby vznikla mouka různé jemnosti, tedy hladká, polohrubá a hrubá, ovšem zároveň je tak zbavena vitaminů a vlákniny. Její konzumace zatěžuje slinivku břišní, trávení a také vede k obezitě.

Jak to řešit? V obchodech se zdravou výživou, ale dnes už také skoro v každém velkém supermarketu, se dají koupit zdravější druhy mouky. Například mouka celozrnná, žitná, ječná, špaldová, rýžová, jáhlová, pohanková nebo amarantová.

„Pokud se chcete bílé pšeničné mouce co nejvíce vyhnout, dávejte pozor na to, kde všude se ve velké míře vyskytuje. Mimo pečiva je to většina běžných těstovin, sušenky nebo slané krekry a tyčinky,“ uvádí Věra Burešová s tím, že i tyto potraviny snadno seženete ve zdravějších variantách.

Foto: Profimedia

Dají se sehnat i sušenky a krekry vyrobené z celozrnné moukyFoto: Profimedia

Bílý cukr

Vyhnout se cukru je dnes opravdu složité, protože ho obsahuje většina balených, tedy průmyslově zpracovaných potravin. A to i takových, u nichž s ním primárně nepočítáte. Asi vás překvapí třeba konzervované potraviny, pečivo, často i masné výrobky.

„Nadměrná spotřeba cukru se může podílet na vzniku cukrovky, zubního kazu, podporuje vznik obezity, zrychluje stárnutí. Přitom cukr tělu nepřináší žádný užitek, je pouze zdrojem energie, kterou získáte z běžné stravy. Cukr samozřejmě není možné ze stravy úplně vyloučit, ale je dobré se snažit jeho spotřebu snížit,“ říká Věra Burešová.

Jak to řešit?Vzhledem k tomu, že nejškodlivější je bílý rafinovaný cukr, můžete ho vyměnit za zdravější přírodní sladidla, například sirup datlový, javorový nebo třeba z agáve.

„Já bych pak doporučila používat hlavně tradiční sladidla, čili med a melasu. Obsahují prospěšné minerální látky, a melasa dokonce i malý podíl bílkovin,“ říká Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Místo balených sladkostí, různých konzerv a podobně dejte přednost po domácky vyrobeným pochutinám, třeba pečivu či zákuskům, do kterých víte, co dáte.

„Vhodné je také omezit slazení čaje a kávy a sladké limonády nahradit vodou nebo bylinkovými čaji,“ doplňuje Věra Burešová.

Foto: Profimedia

Sladit zkuste třeba javorovým sirupemFoto: Profimedia

Sůl

V tomto případě musíme nejprve zmínit, že sodík je pro tělo nezbytný. Ovšem více než kdy jindy u něj platí, že všeho moc škodí.

„Pokud solíte příliš, můžete mít problémy s kardiovaskulárním systémem, především s vysokým krevním tlakem. Velké množství soli také poškozuje funkci ledvin a ničí chuťové buňky. Slanou chuť pak prostě přestáváte vnímat a jídla pak ještě více dosolujete, a dostáváte se tak do začarovaného kruhu,“ popisuje poradkyně Věra Burešová a pokračuje:

„Denní doporučená dávka pro dospělého člověka jsou čtyři gramy soli, realita je ale trochu jiná. Průměrná spotřeba v ČR je více než 16 gramů na den, což je čtyřnásobek doporučených hodnot.“

Pro představu 100 gramů taveného sýra obsahuje 2,3 gramů soli, 100 gramů šunky pak zhruba 1,8 gramů soli. Pozor si dejte i při vaření, jedna kávová lžička soli má 8 gramů, tedy dvojnásobek denní dávky.

Jak to řešit? Není sůl jako sůl. Jednotlivé druhy soli se liší podle koncentrace chloridu sodného. Čím je vyšší, tím je po chemické stránce čistší. „Zdravější než obyčejná kamenná sůl, je rozhodně sůl mořská. Nejlepší ale je krystalická himálajská sůl pocházející z dolů na severu Pákistánu, které se formovaly miliony let a nebyly nijak znečištěny. Obsahuje minerály a stopové prvky, které působí jako antioxidanty,“ vysvětluje Věra Burešová.

Myslíte, že konzumujete cukr nebo sůl až příliš?

Reklama

Načítám