Hlavní obsah

3 tipy na DIY zahradní nábytek a dekorace

Foto: Möbelix

Co takhle vyladit exteriér vlastními výrobky a detaily v aktuálně trendy zemitých odstínech?Foto: Möbelix

Rádi byste nějak oživili svůj zahradní prostor či terasu, ale zrovna se vám nedostává finančních prostředků. Nebo nemá vaše kreativní já klid a neustále hledáte další domácí projekty? Pojďte se podívat, jak můžete svému venkovní prostoru dodat šmrnc vlastnoručně vyrobenými kousky.

Článek

Všechny následující projekty jsou vlastně docela jednoduché a zvládne je téměř každý, kdo někdy držel v ruce akušroubovák nebo jehlu a nit. Tak si vyberte ten svůj a pusťte se do práce!

Nápad č. 1: Zahradní pohovka z palet

Paletový nábytek je opět v kurzu. Aby ne, když cena dřeva a tím pádem i výrobků z něj neustále roste. Výhodou použitých europalet je, že jsou levné a navíc i šetrné k životnímu prostředí. S trochou kreativity a manuální zručnosti si z nich můžete vytvořit originální a bytelný nábytek. Jak na to? Palety je potřeba nejprve zbrousit, ošetřit mořidlem nebo lakem, eventuálně natřít barvou na dřevo v požadovaném odstínu.

Foto: Möbelix

Výhodou nábytku z palet je kromě nízké ceny i variabilita. Velikost a tvar je jen na vás!Foto: Möbelix

Následně si z palet sestavte požadovaný tvar a všechny díly pevně spojte pomocí akušroubováku dlouhými vruty. Pohovku sestavte třeba tak, že sedadla uděláte vždy ze dvou nebo tří palet (podle toho, jak chcete mít sedačku vysokou) a na opěrky použijete jednu paletu. Područky případně vytvoříte z jedné půlky palety, kterou přišroubujete na sedadlo, nebo z jedné celé, kterou přistavíte z boku a přišroubujete ze strany sedadla. Nakonec, aby byla vaše skvělá zahradní pohovka pohodlná, použijte pro zútulnění speciální sedáky na palety a dekorační polštářky.

Nápad č. 2: Závěsné křeslo

Vypadá šik a navíc poskytuje místo pro dokonalý relax. V nabídce najdete celou řadu závěsných křesel v různých cenových relacích, ale pokud máte chuť, můžete si takové ušít sami. Budete potřebovat jen kousek látky (třeba starý plátěný závěs) a pevný jutový nebo sisalový provaz. Z látky ušijte podle návodu textilní díl s tunýlky, jimiž následně provléknete provaz a křeslo zavěsíte. Jak prosté!

Foto: Möbelix

Podomácku vyrobené závěsné křeslo můžete samozřejmě použít i pro oživení obýváku nebo dětského pokojeFoto: Möbelix

Nápad č. 3: Rozkvetlé lucerny

Aktuálně trendy pletené bambusové, ratanové nebo dřevěné lucerny můžete posunout na novou úroveň, když je ozdobíte umělými nebo živými květy. Záleží, zda je chystáte pro speciální příležitost, nebo se z nich chcete těšit každý den. Inspirujte se třeba návodem z blogu Möbelix. Tento tip je také skvělý na svatbu s vlastnoručně vyrobenými svatebními dekoracemi.

Foto: Möbelix

S živými květy uděláte z lucerny nádhernou přírodní dekoraci, umělé zase déle vydržíFoto: Möbelix

Reklama

Načítám