Hlavní obsah

3 tipy na odlehčené večeře: Po vánoční náloži je oceníte!

Foto: thinkstock

Našli jsme 3 skvělé tipy na lehkou večeři. Zkusíte je také?Foto: thinkstock

Je vám po vánočním hodování těžko, že se skoro ani nemůžete hnout? Připravte rodině večeře, které hravě strávíte. Jsou chutné, snadné na přípravu a ani příliš nestojí!

Článek

Zapomeňte na všechny ty smažené kapry, hory sladkého cukroví i saláty plné majonézy. Tyhle večeře vás zasytí, ale nebude vám po nich těžko!

Levně podle Jamieho

Na 6 porcí potřebujete:2 stroužky česneku, 50 g polohrubé mouky, 50 g másla, 500 ml polotučného mléka, 500 g čerstvé nebo mrazené brokolice, 75 g zralého čedaru (nebo jiného oblíbeného sýru), 1 kg čerstvého nebo mrazeného květáku, 2 krajíce oschlého pečiva, hrst čerstvého tymiánu, 25 g mandlových lupínků, olivový olej

Foto: jamieoliver.com

Jamie teď pravidelně prozrazuje levné a chutné recepty v pořadu Šetřete s Jamiem. Tak proč nezkusit jeho zapékaný květák?Foto: jamieoliver.com

Předehřejte troubu na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev. Když se začne rozpouštět, přidejte mouku a mléko a důkladně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. K připravené směsi přidejte nakrájenou brokolici a nechte ji vařit asi 20 min doměkka. Až se začne rozpadat, rozmixujte ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidejte půlku nastrouhaného čedaru.

Do zapékací mísy rozložte květák, který ještě předem rozeberte na růžičky. Přelijte květák brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru. Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje, dochuťte solí a pepřem a poté ji rozprostřete pravidelně na brokolicovou omáčku. Nechte v troubě zapékat 30 minut a můžete podávat.

Vychytané palačinky s lososovou pěnou

Na 5 porcí potřebujete:250 g hladké celozrnné mouky, 500 g mléka, 2 vejce, 1 lžičku oleje, 100 g lososového krému, 200 g taveného sýra, 20 g kopru, 150 g papriky, 150 g rajčat, 150 g čínského zelí, šťávu z půlky citronu, sůl

Foto: Rio Mare

Za tento recept získal student Matěj Kohout v soutěži Svačina roku 3. místo. Hodí se skvěle i na posváteční večeři!Foto: Rio Mare

Postup:Rozšlehejte vejce, přilejte mléko a olej, vmíchejte mouku a osolte. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Palačinky smažte klasicky na pánvi vymazané olejem z obou stran. Lososový krém ušlehejte se sýrem, zakápněte citronem, osolte a přidejte nasekaný kopr. Hotovou lososovou pěnou potírejte palačinky, doplňte zeleninou nakrájenou na nudličky a balte jako palačinky nebo šátečky.

Salát s vůni orientu

Na 2 porce potřebujete:100 g dlouhozrnné dvoubarevné syrové rýže, 3 rajčata, 2 uvařená vejce, 100 g žampionů, 150 g šunky, 150 g česnekového dresinku, dle chuti sůl a pepř

Foto: Spak

Dresink můžete koupit, nebo si ho jednoduše vyrobit – třeba ze zakysané smetany, kapky oleje a stroužku česnekuFoto: Spak

Postup:Rýži uvařte podle návodu. Rajčata spařte, zbavte slupky a nakrájejte. Vejce se žampiony nakrájejte na tenké plátky, šunku na nudličky. Do salátové mísy vsypte všechny suroviny a důkladně promíchejte. Takto připravený salát přelijte česnekovým dresinkem a podávejte.

A jak vypadají vaše večeře po svátcích? Co ocení vaše rodina? Přidejte své tipy do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!

Související témata:

Načítám