Článek
Zapomeňte na všechny ty smažené kapry, hory sladkého cukroví i saláty plné majonézy. Tyhle večeře vás zasytí, ale nebude vám po nich těžko!
Levně podle Jamieho
Na 6 porcí potřebujete:2 stroužky česneku, 50 g polohrubé mouky, 50 g másla, 500 ml polotučného mléka, 500 g čerstvé nebo mrazené brokolice, 75 g zralého čedaru (nebo jiného oblíbeného sýru), 1 kg čerstvého nebo mrazeného květáku, 2 krajíce oschlého pečiva, hrst čerstvého tymiánu, 25 g mandlových lupínků, olivový olej
Předehřejte troubu na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev. Když se začne rozpouštět, přidejte mouku a mléko a důkladně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. K připravené směsi přidejte nakrájenou brokolici a nechte ji vařit asi 20 min doměkka. Až se začne rozpadat, rozmixujte ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi přidejte půlku nastrouhaného čedaru.
Do zapékací mísy rozložte květák, který ještě předem rozeberte na růžičky. Přelijte květák brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru. Oschlé pečivo rozmixujeme na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje, dochuťte solí a pepřem a poté ji rozprostřete pravidelně na brokolicovou omáčku. Nechte v troubě zapékat 30 minut a můžete podávat.
Vychytané palačinky s lososovou pěnou
Na 5 porcí potřebujete:250 g hladké celozrnné mouky, 500 g mléka, 2 vejce, 1 lžičku oleje, 100 g lososového krému, 200 g taveného sýra, 20 g kopru, 150 g papriky, 150 g rajčat, 150 g čínského zelí, šťávu z půlky citronu, sůl
Postup:Rozšlehejte vejce, přilejte mléko a olej, vmíchejte mouku a osolte. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Palačinky smažte klasicky na pánvi vymazané olejem z obou stran. Lososový krém ušlehejte se sýrem, zakápněte citronem, osolte a přidejte nasekaný kopr. Hotovou lososovou pěnou potírejte palačinky, doplňte zeleninou nakrájenou na nudličky a balte jako palačinky nebo šátečky.
Salát s vůni orientu
Na 2 porce potřebujete:100 g dlouhozrnné dvoubarevné syrové rýže, 3 rajčata, 2 uvařená vejce, 100 g žampionů, 150 g šunky, 150 g česnekového dresinku, dle chuti sůl a pepř
Postup:Rýži uvařte podle návodu. Rajčata spařte, zbavte slupky a nakrájejte. Vejce se žampiony nakrájejte na tenké plátky, šunku na nudličky. Do salátové mísy vsypte všechny suroviny a důkladně promíchejte. Takto připravený salát přelijte česnekovým dresinkem a podávejte.
A jak vypadají vaše večeře po svátcích? Co ocení vaše rodina? Přidejte své tipy do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty!