Hlavní obsah

4 nejčastější druhy partnerství: Které z nich má největší šanci na úspěch?

Foto: Profimedia

Každý je trochu jiný, a tak se liší i milostné vztahy. Jsou ale základní principy, na kterých mohou být postavené vlastně všechnyFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý je trochu jiný, tedy i vztahy jsou různé. Přesto ale existují určité druhy partnerství, která jsou postavena na odlišných věcech. Které má největší šanci na úspěch, a které ne?

Článek

Zobecňovat v oblasti lásky je vždy ošemetné, ale přesto lze říci, že existují čtyři nejčastější pilíře, na nichž lidé své vztahy staví. Zjišťovali jsme, který může znamenat tu vytouženou lásku až za hrob.

1. Žhaví milenci

V tomhle vztahu to hodně jiskří a super sex je středobodem všeho. V posteli všechno začíná i končí. Skvělým milováním se dá zahnat nuda nebo ukončit hádka. Ideální varianta to ale určitě není. „Sex je jen třešnička na dortu a nefunguje jako náplast na jiné věci, které nefungují nebo v nich nepanuje shoda,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Vášeň a touha vám samozřejmě nějaký čas stačit bude, ale i kvůli tomu neuvidíte všechny ty ostatní věci. „Vztah je jako mozaika, poskládaný z mnoha dílků. A pokud máte jen jeden dílek nazvaný sex, přicházíte o ty další zajímavé vztahové dílky,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Jestliže neexistuje shoda i na intelektuální rovině (například v koníčcích, v představách o budoucnosti, v postoji k penězům, práci a podobně), jednoho dne stejně dojde k tomu, že to sexuální jiskření poklesne. A vám nezbude nic.

Foto: Profimedia

Sex je důležitý, ale pro opravdové partnerství je toho potřeba o dost vícFoto: Profimedia

2. Super kamarádi

Tihle dva k sobě mají opravdu hodně blízko, na většinu věcí mají podobný názor, mají shodné vidění světa. Nejenže se milují a je mezi nimi sexuální přitažlivost, jsou si i nejlepšími přáteli.

Tohle by mohla být ideální varianta, ale má samozřejmě i svá rizika. Pozor je potřeba si dát, abyste se nestali opravdu skvělými kamarády, ovšem na úkor sexuální přitažlivosti a intimity. Chce to dbát o sexuální jiskření, nespokojit se jen s duševním naladěním.

3. Obchodní partneři

Tyto páry skvěle fungují, hodně toho spolu vybudovali. Možná společně podnikají nebo postavili nádherný dům, případně vychovávají děti a na ně soustředí svou pozornost. Jsou tak trochu jako dokonale fungující obchodní společnost.

Za určitých podmínek může tohle být naprostá bomba, úžasný vztah. „Když spolu dva lidé něco velkého vybudují, znamená to, že mají hodně vztahových průniků v důležitých oblastech. A na těchto průnicích vzniká hluboká náklonnost, možná nevyslovené přátelství,“ říká Aleš Kalina.

Foto: Profimedia

Pokud jste nejen milenci, ale i dobří kamarádi, a ještě něco společně budujete, máte téměř vyhránoFoto: Profimedia

Pokud se k tomu přidá i sexuální přitažlivost a zájem o rodinu, může jít opravdu o nerozlučnou dvojku. Jde vlastně o předešlý druh partnerství s bonusem.

Základem úspěchu je ale umět oddělit vztahové věci od těch obchodních či týkajících se čistě chodu domácnosti, nezapomínat na obyčejnou partnerskou komunikaci.

„Společné povídání, pozitivní projevy podpory, ohleduplnost, vděčnost. Tohle jsou body, které by tam měly být. Nejen komunikace o firmě, o starostech, o penězích,“ radí Lucie Mucalová.

4. Pohodlní společníci

Jsou spolu už dlouho, mají toho hodně za sebou, znají se a ničím se již nepřekvapí. A to jim samozřejmě dodává pocit jistoty a bezpečí. Jenže to zásadní, na čem jejich vztah stojí, je vlastně zvyk a strach ze změny. A to ke spokojenému a šťastnému životu nestačí! „Já vnímám zvyk jako zabijáka vztahu. S ním přišla nuda, smíření se stavem, že jinak to nepůjde. U mnoha párů je tenhle zvyk vlastně k nežití, jde o zbytečnou rezignaci. Každý má přece právo žít v naplňujícím a šťastném vztahu,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Jaký druh partnerství vystihuje vás?

Související témata:

Načítám