Hlavní obsah

5 mužů, které si raději neberte

Foto: Thinkstock

Ten pravý se nehledá snadnoFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slyšíme to od dětství. Ať jde o Popelku, Šípkovou Růženku nebo třeba Fionu ze Shreka. Všechny se po pár nepříjemnostech dočkaly velké lásky a především skvělého manžela. Jenže realita je trochu jiná. Velká většina českých mužů totiž dle odborníků pro manželství vhodná není. Proč? A co s tím?

Článek

Řekneme-li to kulantně, drtivá většina českých mužů má v oblasti manželství a dlouhodobých vztahů velké rezervy. Naši drazí mají k dokonalosti pohádkových hrdinů skutečně daleko, a dokud se nezbaví zásadních partnerských zlozvyků, bude v manželských poradnách či soudních síních stále narváno.

„Většina mužů není vztahově vyzrálých. Mají problém především v komunikaci. Se svou ženou nemluví, neumí se s ní domluvit na řešení problémů a podobně," říká Lenka Černá, kouč a poradce v oblasti vztahů. „Jejich nejhorším nešvarem je ale asi urputné lpění na tradičním rozdělení rolí, tedy já jsem chlap a vydělávám peníze, ty jsi žena a staráš se o děti. Pánové jaksi nepostřehli, že se doba hodně změnila,“ podotýká Lenka Černá.

Musíme si ale dámy přiznat, že ne všechna vina je jen na straně mužů. Mnoho z nás také nemá v oblasti vztahů a manželství příliš jasno a tomu leckdy odpovídá i náš výběr životního partnera.

Nechoďte spát rozhádaní

Asi nejdůležitějším ukazatelem toho, že ten, koho si chceme vzít, stojí za to, je určitá stabilita ve vztahu. „Tu poznáte podle toho, že s někým žijete delší dobu a celý ten čas se s ním cítíte dobře. Váš vztah je vyrovnaný, bez extrémních výkyvů,“ vysvětluje Lenka Černá.

Na druhé místo je asi potřeba zařadit komunikaci. Pokud spolu nejste schopni řešit běžné problémy, jak pak budete schopni řešit ty skutečně závažné? A věřte, že během let společného života se jich rozhodně pár objeví! „Ti dva spolu musí umět mluvit v podstatě o všem. Musí umět řešit problémy a ne chodit spát s hádkami,“ doplnila Černá.

Velmi důležité je ale také vybrat si sebevědomého muže. Nemyslíme tím samozřejmě nabubřelého frajera přesvědčeného o své dokonalosti, ale dospělého muže, který je vyrovnán sám se sebou. „Jakmile má muž dobrý vztah sám se sebou, má předpoklad mít dobré vztahy i s ostatními,“ upřesňuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Po svatbě už bývá většinou pozděFoto: Thinkstock

Nezapomínejte na sex a smích

Dalším předpokladem fungujícího manželství je také sex. Pokud vám to neklape v posteli, nebude vám to klapat ani jinde. Zrovna tenhle problém ale nebývá těžké odhalit včas…

Mnohem složitější to je v oblasti společných plánů. Ty se musí alespoň částečně potkávat. Pokud vy chcete pět dětí a váš budoucí manžel by radši dětský pokoj zaplnil golfovými holemi, dříve či později váš vztah nedopadne. Tyhle věci je prostě nutné probrat dřív, než si na radnici vyměníte prstýnky!

Se svým partnerem zkrátka musíte být takříkajíc kompatibilní. Chce to mít nejen společné plány do budoucna, ale také i zájmy a alespoň podobné názory. S tím totiž úzce souvisí společný smysl pro humor a smích, bez něhož stojí každé manželství za zlámanou grešli!

A abychom byli zcela konkrétní, vybrali jsme pro vás pětici nejhorších typů. Od těch ruce pryč!

„Top five“ nevhodných manželů!

Hospodský povaleč – Má-li váš budoucí manžel až příliš kladný vztah k alkoholu, rychle utečte. Představy, že ho manželství a děti změní, jsou zcela naivní. Spíš to bude naopak!

Věčný kluk – S tímhle typem mužů bývá legrace. Randit s nimi bývá nepřekonatelný zážitek. Jsou hraví, vtipní, uvolnění a sálá z nich pozitivní energie. Pro manželství a výchovu dětí jsou však nepoužitelní. Do konce života se budou chovat jako rozverní mladíci, ovšem vy budete alespoň občas potřebovat, aby vedle vás stál chlap.

Majetnický typ – Mírná žárlivost sice bývá občas příjemná a dává nám pocit, že nás „ten náš“ má opravdu rád, ale co je moc, to je moc. Žárlivé scény do vztahu nepatří. Patří do něj především důvěra.

Škudlil – Je fajn, když váš partner umí ušetřit a zabezpečit rodinu. Navíc ženy občas mívají sklon k rozhazování, a tak je dobré, když je někdo dokáže „udržet na uzdě“. Ale pozor na extrémy. Život se škudlilem, který vám přiděluje denní kapesné přesně na haléře, je peklo!

Holkař – Na tohle skutečně pozor! Většina z nás pokládá věrnost za základní stavebnií prvek manželství. Pokud si chcete vzít někoho, kdo se otočí za každou sukní a dost často neskončí jen u toho ohlédnutí se, odsuzujete se k životu plnému slz. Podvádí-li vás před svatbou, co teprve bude dělat po ní?

Milé čtenářky, jakého muže máte domy vy? Napište nám o nich do diskuse, těšíme se na vaše postřehy!

Reklama

Související témata:

Načítám