Hlavní obsah

5 tipů, jak snadno zrenovovat vanu

Foto: shutterstock.com

Vana je dominantou vaší koupelnyFoto: shutterstock.com

Reklama

Zvířecí drápky, padající předměty, ale i agresivní čisticí prostředky, které doslova „vyžerou“ horní vrstvu – to jsou největší nebezpečí pro vanu. Co s tím? Rozhodně není nutné měnit celou vanu. To je drahé a navíc kvůli tomu musíte rozbourat celou koupelnu. My pro vás máme tipy mnohem levnější a šetrnější!

Článek

Jen málokdo totiž ví, že i tu sebepoškozenější vanu lze opravit. Firmě to zabere pár hodin a bez jakéhokoli bourání. Někdy ale stačí i citron za pětikorunu!

Dokážeme to sami?

Pokud nás rozčilují rezavé skvrny na vaně, není důvod nejen ji měnit, ale ani volat firmu. Snadno si pomůžeme sami. Náš první tip totiž říká, že na tyto fleky platí obyčejný citron. Místa stačí pokapat nebo potřít šťávou z citrusu, zpravidla samy zmizí. Pokud ne, můžeme ještě zkusit kyselinu solnou nebo šťavelovou – ano, ty opravdu existují a koupíme je v drogeriích, první přijde zhruba na 25 korun a druhá asi na 70 korun. V rukavicích kyselinu rozetřeme hadříkem na špinavá místa, necháme působit a pak důkladně opláchneme!

Foto: Petr Vlk

Vana před a po renovaciFoto: Petr Vlk

Na akrylát platí broušení

Ztraceni ale nejsme ani tehdy, když máme vanu poškrábanou nebo třeba někde uštípnutou. Zde se ale postupy liší podle toho, zda jde o plastovou nebo plechovou.

Druhý tip se týká plastových, tedy akrylátových van. Jejich povrch lze totiž vybrousit tak, že bude opět krásně hladký a lesklý. „Pokud má někdo kvalitní vanu s dostatečně velkou vrstvou akrylátu, povrch lze několikrát přebrousit. K tomu se používá brusný materiál různé hrubosti, přičemž platí, že se začíná od toho nejhrubšího, kterým se odstraní škrábance a nerovnosti, a končí tím nejjemnějším, ten dokáže vanu dokonale vyhladit a dát jí původní lesk,“ popisuje Petr Vlk z firmy, která se renovací van zabývá. Taková oprava trvá zhruba dvě až tři hodiny a základní cena se pohybuje od 1500 korun výše.

Jenže co dělat, když máme vanu se slabou vrstvou plastu, nebo už je tak moc poničená, že z ní vidíme konstrukci? I zde je postup podobný. Třetí možností je renovace, kdy firma nejprve nanese na vanu akrylátový nástřik, tedy onu chybějící vrstvu plastu, a pak začne opět s vybrušováním. V tomto případě je k opravě třeba zhruba deset až dvanáct hodin a cena začíná na částce tři tisíce korun.

Tato metoda může pomoci i těm, kteří se kdysi zamilovali třeba do černých či jinak barevných van a po několika letech používání zjistili, že je to nepraktické, protože na takovém povrchu zůstává vidět každá kapka. Nástřik je snadno přebarví na bílo.

Foto: Milan Karhánek

Oprava vany pomocí akrylátové vložkyFoto: Milan Karhánek

U plechových van si lze vybírat

Ztraceni ale nejsou ani ti, kdo mají doma litinové nebo ocelové vany se smaltovaným povrchem. Smalt sice patří k nejtvrdším materiálům, proto ho nelze poškrábat, ale zároveň je velmi křehký. Proto mnozí máme na hranách a na dně ošklivé černé fleky, jak nám sem spadl skleněný flakon či jiná těžká věc.

I zde si lze vybrat z několika způsobů renovace, které závisejí na míře poškození a našich přáních. Nejjednodušší způsobe renovace je asi nástřik klasickými barvami. Tato čtvrtá varianta renovace přijde zhruba na dva tisíce korun. Nejdřív je ale nutné poškozená místa opravit vrstvou smaltu.

I u plechových van lze použít tip číslo tři – tedy opravu pomocí vrstvy akrylátu. Získáme tak nejen novou vanu, ale mnozí určitě ocení to, co se považuje za největší přednost akrylátu – opravená vana bude na dotek teplá.

Na zcela zničené vany pomůže poslední, tedy pátý způsob renovace. Dovnitř se totiž instaluje vnitřní akrylátová vložka – jednoduše řečeno do staré vany nám dá firma novou, plastovou. „K renovaci se používají akrylátové vložky silné asi pět milimetrů. Ty se vyrábějí v několika tvarech a velikostech,“ říká Milan Karhánek, který tuto metodu oprav dělá. Na stěny původní vany se nanese tmel, který nejen spojí původní a novou vanu, ale zároveň vyplní prázdná místa, protože ne vždy oba díly padnou dokonale na sebe. Pak stačí vanu jen olištovat u stěny, aby se uzavřela spára, dovnitř nezatékalo a vše dobře vypadalo. Práce trvají zhruba půl dne a vanu se doporučuje začít používat po 24 hodinách. Cena této renovace začíná zhruba na pěti tisících.

Ať už se rozhodneme pro jakýkoli způsob opravy, vždy platí, že při opravě – na rozdíl od výměny van – nám doma nevzniká nepořádek. A to se také cení!

Reklama

Související témata:

Načítám