Hlavní obsah

5 tipů pro krásnější a lesklejší vlasy

Foto: Profimedia

Ke zdravým vlasům vám dopomůže i přírodní maskaFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není už vaše kštice tak bujná a lesklá, jako kdysi? Možná je na čase se začít o svoje vlasy starat jinak. Máme pro vás hned několik tipů, jak na to!

Článek

To, v jaké kondici jsou vaše vlasy, vypovídá o celkovém zdravotním stavu. Podepíše se na nich, stejně jako na pleti a nehtech, kdejaká chyba v jídelníčku, nedostatek spánku, přepracování. Poškodit je ale můžete i nešetrným zacházením, příliš dlouhým sluněním, stejně jako nevhodnými přípravky, které na ně používáte.

1. Jezte víc mrkve a špenátu

Kvalitu vlasů ovlivňuje z velké části strava. Tu správnou výživu dodá vašim vlasům mrkev, brokolice, špenát, ale i sladké brambory nebo rybí tuk. V nich je totiž potřebný vitamin A, který pomáhá udržet vlasy silné, udržuje schopnost produkovat maz v pokožce hlavy, který vlasy chrání.

Vlasy křehké a lámavé potřebují vitamin H, který obsahují například celozrnné obiloviny, játra, rýže. Vypadávající vlasy mohou postrádat vitamin B. Ten je v krůtím mase, vejcích a rybách. „Je potřeba zvýšit příjem selenu a zinku. Vhodné je také užívat aminokyselinu methionin. Dbejte i o dostatek železa v potravě. Ovšem nejen jídlo je řešením, padání vlasů ovlivňuje i stres,“ uvádí Jaroslav Sotona z webu Prozdravi.

„Vyvážený jídelníček zlepší nejen fyzický a psychický stav, ale zlepšuje právě i kvalitu vlasů, vrátí se jim lesk, jsou silnější, netrhají se a jsou samozřejmě odolnější,“ říká dietoložka Jana Pokorná.

Foto: Profimedia

Lesklé a zdravé vlasy potřebují správně krmit vitaminyFoto: Profimedia

2. Buďte věrní

Reklamy, doporučení kamarádek, dobré rady kolegyň v práci. To všechno ovlivňuje i výběr vlasové kosmetiky. Bohužel to není pro jejich kvalitu vždy to nejlepší.

„Časté střídání či používání více značek najednou jsou jedny z nejčastějších chyb, kterých se můžete dopustit. Nejlepší je najít nejvhodnější značku a pořídit celou řadu, počínaje šamponem a konče maskou. Ideální je dát na rady kadeřnice, která zná kvalitu vlasů a to, co potřebují,“ uvádí kadeřnice Tereza Popílková.

3. Pomohou nůžky a barva

Úprava jídelníčku i další „vnitřní“ zásahy budou na kvalitě vlasů znát až s časovou prodlevou. Existuje ale možnost, jak zlepšit jejich vzhled ihned. Stačí si nechat zkrátit konečky. Vlasy díky tomu budou vypadat zdravěji a nebudou se tolik cuchat.

Hodně udělá i oživení barvy. „Cítíte-li se dobře ve vyšisované barvě, požádejte kadeřníka, aby jen lehce podpořil přirozenou světlost, kterou vytvořilo slunce. Obnovení sytosti vaší původní barvy proveďte tím nejšetrnějším tónováním, které je možné. „Vlasy jsou v létě vždy maličko sušší a přijímají více barevného pigmentu než obvykle. Takže každá barva bude vypadat tmavěji a nepřirozeně. S opálenou pokožkou navíc příliš neharmonizuje jednolitá sytá barva,“ komentuje Jana Burdová, trojnásobná držitelka titulu Kadeřník roku.

Foto: Profimedia

Potřebujete okamžitě zásah, po kterém budou vlasy vypadat zdravěji? Pomůže ostříhání konečkůFoto: Profimedia

4. Žádný kov a ostré hrany

Zdraví a vzhledu vlasů jen prospěje, když zahodíte všechny kartáče a hřebeny s kovovými nebo ostrými hroty. Ideální jsou ty s ohebnými štětinami, které se vlasům přizpůsobí. Ani těmi je ale nevyčesávejte, když jsou mokré – to jsou citlivější a náchylnější k poškození. Dejte jim tedy alespoň chvíli na to, aby proschly. V době, kdy jsou mokré, byste je neměli ani pevně svazovat, sponkovat nebo jinak drastičtěji upravovat.

5. Dopřejte vlasům avokádo

Babské rady opěvují schopnosti některých přírodních látek ovlivnit kvalitu a zdraví vlasů. Je to především kokosový olej, med, ale i pivo. Kokosový olej vlasy zpevní a hydratuje, pivo jim dodá vitamín B a proteiny, med je přírodní antibakteriální látka. Osvědčenou přírodní masku si můžete připravit z avokáda, které obsahuje hodně vitaminu E a bílkovin, olivového oleje a dvou lžiček medu. V případě mastnějších vlasů vyměňte olej za tvaroh.

Všechny suroviny společně vyšlehejte do hladké kašičky, naneste na vlasy, nechejte asi půl hodiny působit, a pak důkladně smyjte. Poté vlasy umyjte šamponem.

Máte svou osvědčenou metodu, jak ozdravit své vlasy? Rozhodně nám ji napište!

Reklama

Související témata:

Načítám