Hlavní obsah

Tohle je 5 vět, které ničí váš vztah!

Foto: Thinkstock

Nefunkčnost vztahu řešit nabídkou milenky je cesta do pekelFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou věty, které vás pohladí. Pak jsou slova, která jsou naopak pro váš vztah doslova vražedná. Mají skrytý význam, který dusí lásku. Říkáte si tohle doma? Tak pozor, nevěstí to vůbec nic dobrého!

Článek

Bez občasných výměn názorů a menších neshod se neobejde žádný vztah. Jsou však věci, které by mezi partnery neměly zaznít. A nemyslíme tím urážky či nadávky, to je samozřejmost. Existují ale věty, které se tváří poměrně nevinně, ovšem na lásku mají hodně neblahý vliv. A je jich hned pět...

1. Nebudeme se hádat…

Na větě „nebudeme se hádat, nemá to cenu“ není na první pohled nic špatného. Kdo by se přece chtěl hádat?! Ale pozor, je tam skrytý podtext. „Já tam cítím i to, že partner nehodlá měnit svůj názor a můj pohled na věc nebere jako důležitý,“ varuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Jednoduše řečeno. Řvát na sebe, nadávat si, propadat vzteku a hysterii opravdu nemá cenu. Ale vyměnit si názory, vyslechnout, co si myslí ten druhý, být připraven učinit kompromis, třeba svůj pohled na věc mírně změnit, to cenu rozhodně má!

Foto: Thinkstock

Partner není hlupák, pochopit může skoro vše!Foto: Thinkstock

2. Tak si najdi milenku

Ženy to většinou říkají v afektu, ale věta „no tak si najdi milenku, když tě to doma nebaví“ je pravděpodobně tou nejhorší. „Tohle říkají ženy v jednom z posledních stadií vztahu. Je to důsledek dlouhodobě nahromaděných a neřešených problémů. Ti dva už se společně natolik vyčerpali, nemají v sebe důvěru a už rezignovali na jakékoli pokusy o hledání řešení. Touhle větou žena muže v podstatě posílá do háje," říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

3. To bys nepochopil(a)

Věty typu „to je moc složité, to bys nepochopil(a)“ zazní v situacích, kdy jsou na místě. Nemá cenu vysvětlovat muži, který si sotva uvaří čaj, jak se peče třípatrový narozeninový dort. Stejně tak by se asi muž marně namáhal, kdyby se ženu bez jakýchkoli motoristických znalostí pokoušel zasvětit do tajů aut.

Ale v běžných životních situacích je tato věta hodně nebezpečná. „Vlastně tím svému protějšku říkáte, že ho v dané oblasti nepřibíráte do hry, neberete ho jako parťáka, prostě na tomhle písečku si hrajete sami, tady nejste rovnocennými partnery,“ říká Anita Michajluková.

Foto: Thinkstock

Myslet si, že po letech svého partnera znáte, je omyl. Každodenní komunikace je základem pro spokojený vztahFoto: Thinkstock

4. Koneckonců JÁ to platím

Finance bývají v mnoha rodinách problematickou oblastí, třecí plochou, kde dochází ke sporům. Jakmile ale dojde na výčty toho, kdo co platí, kdo přinese do rodinného rozpočtu víc peněz a podobně, zavání to velkým průšvihem. Tyhle věty totiž naznačují, že vůbec nejste rovnocenní partneři.

5. Není to po těch letech jedno?

Je jedno, jestli jde o změnu chodu vaší domácnosti nebo o nový nábytek. Jakmile ale na návrh jakékoli změny jeden z vás zareaguje větou „není to po těch letech už jedno?“ nebo „není to už zbytečné?“ zbystřete.

Jednoduché pravidlo totiž říká, že ve vztahu dvou lidí není nikdy nic zbytečné a nic by vám nemělo být jedno! „Podle mě touto větou říkáte, že už ve vztahu nevidíte moc perspektivu, že jste na změny rezignovali, že už to prostě nějak doklepete. Takže když se partner o nějakou změnu pokusí, shodíte ji jako zbytečnou. Tím mu vlastně říkáte, že už je pro vás spíš než partner, jen jakýsi inventář,“ tvrdí Anita Michajluková.

Tak co, padla některá z těchto vět i u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám