Hlavní obsah

6 rad, jak si udržet sexuální jiskru i po letech

Foto: Profimedia

Vášeň a touha vás nemusí opustit ani po letech soužití. Jen to chce osvojit si pár jednoduchých trikůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste spolu léta, je to dobré, ale v posteli už to žádná velká jízda není. Říkáte si, že tak to prostě chodí? Chyba! Nemusíte strádat. Jak na to? Nechte si poradit od těch, kterým jiskra nevyprchala.

Článek

Pokles touhy a nadšení ze sexu potká opravdu hodně párů. Potvrzuje to i rozsáhlá americká studie, která byla nedávno zveřejněna v The Journal of Sex Research. Zapojilo se do ní 38 747 heterosexuálních mužů a žen, kteří žijí s partnerem minimálně tři roky.

Trocha čísel

Dotazovaní měli popsat, jaký byl jejich sex na začátku vztahu, a porovnat to s aktuální situací. Celých 83 procent lidí uvedlo, že na začátku vztahu byl sex skvělý. Se současným stavem už ale bylo spokojeno jen 55 procent žen a 43 procent mužů.

Tohle se ale čekalo, proto se vědci zaměřili na dlouhodobě spokojené páry, aby zjistili, díky čemu jim sexuální touha nepoklesla. A tohle jsou rady, které z jejich odpovědí vzešly.

Nečekejte, až to přijde

Třetina z nich uvedla, že velmi brzy učinili rozhodnutí, že nedopustí, aby se z jejich sexu stala nudná rutina. „Nenamlouvali si, že jim se to stát nemůže, ale rovnou počítali s tím, že čím déle spolu lidé jsou, tím nudnější sex mají. A záhy začali dělat vše proto, aby tomu zabránili,“ vysvětluje britská sexpertka Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Tady se prevence opravdu vyplácí. Čím dřív začnete pracovat na udržení sexuální jiskry, tím lípFoto: Profimedia

Dělejte všechna ta klišé

Pořiďte si sexy prádlo! Experimentujte s polohami, zkoušejte nové praktiky. Možná nad všemi těmito ohranými radami máváte rukou. Jenže ony fungují! Až 71 procent spokojených párů uvedlo, že oni či jejich partner nosí erotické prádlo pravidelně. A až 63 procent párů přiznalo, že během posledního měsíce vyzkoušely novou milostnou pozici.

Neohrnujte nos ani nad takový „hloupostmi“, jako jsou zapálené svíčky nebo milostná vyznání během sexu. „Celých 20 procent těch, kterým jiskra nevyprchala, si před milováním vytváří příjemnou atmosféru. A s větou ,miluji tě´ během sexu zabodujete u 75 procent mužů a 74 procent žen,“ dodává Tracey Cox.

Seberte odvahu

Tohle je jedna z věcí, kterou by vám vaše babička asi určitě neporadila, ale vypadá to, že se vyplatí zaměřit na jiné než standardní milostné praktiky. „Mnoho párů přiznalo zálibu v anální stimulaci. Anální hrátky si nemůže vynachválit 42 procent mužů a 37 procent žen,“ říká Tracey Cox.

Bez hraček to nejde

Můžete se milovat, jak chcete, ale po letech se bez sexuálních pomůcek a hraček neobejdete. Téměř polovina spokojených párů pravidelně bere do své ložnice i vibrátor či jinou sexy „vychytávku“.

Nebuďte sobečtí

Téměř všichni sexuálně spokojení muži (98 procent) a celých 78 procent žen tvrdilo, že během posledního měsíce prožili alespoň jeden orgasmus. „Ale co je důležitější, hrdě hlásili, že vyvrcholení měl i jejich protějšek. Jejich milování jednoduše není sobecké,“ vysvětluje Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Svůdné prádlo, erotické experimenty, odvážnost v posteli? To nejsou klišé, to jsou osvědčené radyFoto: Profimedia

Mluvte, mluvte, mluvte

Ano, schopnost mluvit otevřeně o sexu, je jedním z hlavních předpokladů pro to, aby byl váš milostný život skvělý. Ale nejvíc se osvědčily následující druhy komunikace:

  • Chvála – Pochvalte během milování partnera, vyzdvihněte jeho schopnosti.
  • Udávejte směr – Toužíte, aby se vás někde dotkl, něco udělal? Požádejte ho o to, nasměrujte ho.
  • Vzrušujte – Posílejte si žhavé esemesky, provozujte sex po telefonu. Navnadí vás to.
  • Zpětná vazba – Povídejte si o tom, jaký byl váš sex. Co bylo skvělé, co ne.

A buďte upřímní! Šťastné páry si umí říct, že se jim něco nelíbí. Naopak ne zcela spokojené páry se přiznaly k tomu, že se v ložnici podvolují přáním partnera a dělají i věci, které jim úplně příjemné nejsou.

A co vy? Je váš sex i po letech skvělý?

Reklama

Načítám