Hlavní obsah

7 cviků proti bolestivé menstruaci!

Foto: Jakub Jurdič

Irena Šorfová se specializuje na cvičení proti ženským potížímFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Měsíc co měsíc do sebe při menstruaci házíte jeden růžový prášek za druhým, abyste přežily bolesti? Máme pro vás řešení, které vás zbaví prášků a potíží. Zkuste cviky na vyrovnání hormonů v těle!

Článek

Premenstruační syndrom trápí mnohé z vás stejně jako samotná menstruace. Proto jsme pátrali, abychom pro vás našli přirozenou možnost, jak se obtíží zbavit. „Sestava speciálních, ale nenáročných cviků trvá třicet minut a je vhodná i pro celou řadu dalších problémů spojených s hormonální nerovnováhou,“ říká specialistka na tento druh cvičení lektorka Irena Šorfová.

Srovnejte si hormony

„Sestava cvičení hormonální jógové terapie řeší řadu zdravotních problémů žen přirozenou cestou, bez pomoci umělých hormonů,“ uvádí lektorka. Navíc vám dodá energii, odstraní bolesti zad, zlepší psychiku, pleť a většinou i upraví váhu. Sestavu lze cvičit i jako prevenci, abyste zmíněným problémům předešly.

A za jak dlouho můžete očekávat výsledky? „Do tří až čtyř měsíců byste měly cítit podstatné zlepšení. Nejdříve je dobré začít cvičit každý den a zhruba po dvou měsících začít ubírat na třikrát až čtyřikrát týdně,“ doplňuje Irena Šorfová. Během prvních dnů menstruace cviky už necvičte. Zde je ukázka několika z jednadvaceti cviků sestavy. Zkusíte je?

1. Samba (houpání boků)

Postavte se na šířku boků, propleťte ruce za hlavou, kolena mírně pokrčte. Nyní se začněte pohupovat v bocích v rytmu dynamického dechu, s výdechem jednu nohu pokrčte, tím poklesne jeden bok, druhá noha zůstane propnutá, s nádechem opačně. Zopakujte na druhou stranu. Trup je v klidu, jen boky a nohy se pohybují. Tento cvik uvolňuje napětí v oblasti pánevních orgánů.

Foto: Jakub Jurdič

Uvolněte se a pohupujte se ze strany na stranuFoto: Jakub Jurdič

2. Pohyb pánve zezadu dopředu

Stejný úvodní postoj jako při sambě, mírně překlopte pánev vzad a nadechněte a s výdechem v rytmu dynamického dechu ji podsaďte. Opakujte opačně. Pohybujte pouze boky.

Foto: Jakub Jurdič

Podsazení je s výdechem. Nebojte se pořádně vydechnout!Foto: Jakub Jurdič

3. Dynamické otáčení páteře

Posaďte se do sedu se zkříženýma nohama, záda jsou rovná. Dlaně spojte před tělem ve výši ramen a zahákněte je pevně do sebe. Přivřete oči. S nádechem svižně otočte trup vlevo a současně táhněte levý loket vzad, pohled směřuje přes levé rameno dozadu. S výdechem opakujte na pravou stranu.

Foto: Jakub Jurdič

Chce to pořádný švihFoto: Jakub Jurdič

4. Sedící kočka

Sed s kříženýma nohama, ruce na kolenou, paže jsou natažené. Pohybujte páteří vpřed a vzad v rytmu dynamického dechu, prohněte a zakulaťte. Nejdříve v rytmu prudkého dechu s nádechem v prohnutí dopředu a s výdechem v zakulacení dozadu. Pak opačně.

Foto: Jakub Jurdič

Z prohnutí do zakulacení a zase zpětFoto: Jakub Jurdič

5. Předklon v sedu

Sed s nataženýma nohama, rovná záda. Levou nohu pokrčte a patu dejte směrem k hrázi, koleno nechejte klesnout k zemi. Vzpažte a ruce dejte na sebe, vytáhněte se do výšky a trup pootočte k natažené noze. Nádech a pak s výdechem předklon, pravá ruka uchopí prsty pravé nohy a levou položte přes ní. Proveďte prudký nádech a výdech, s nádechem přitáhněte chodidlo k tělu, s výdechem špičku propněte. Opakujte na druhou nohu.

Foto: Jakub Jurdič

Vytáhněte se nejdříve do dálky, pak k nozeFoto: Jakub Jurdič

6. Sed s otočením

Výchozí pozicí je sed s nataženýma nohama. Pokrčte pravou nohu a opřete ji z vnější strany levé nohy. Chodidlo pravé nohy zůstane na zemi. Trup otočte doprava, levou paží obejměte pokrčenou pravou nohu, podívejte se za sebe a pravou rukou se opřete za sebou o zem. Záda jsou rovná. Proveďte prudký nádech a výdech. Opakujte na druhou stranu.

Foto: Jakub Jurdič

Narovnejte záda a otočte seFoto: Jakub Jurdič

7. Svíčka

Zvedněte trup a nohy do mírně upravené svíčky, kdy váha boků spočívá na rukou. Proveďte prudký nádech a výdech, přičemž střídavě ohýbejte a natahujte chodidla. Kolena jsou propnutá. S pokrčením pravé špičky směrem dolů k obličeji vydechněte, s pokrčením levé špičky se nadechněte.

Foto: Jakub Jurdič

Opatrně a pomalu držte nahořeFoto: Jakub Jurdič

Jak se vám tyto cviky líbí? Zkusíte je?

Styling: Ivana Pražáková, make-up: Andrea Neri (MA-DA Makeup Network), produkce: Kateřina Pechová. Za umožnění focení děkujeme jógovému studiu Yoga & Art v Praze 6.

Reklama

Načítám