Hlavní obsah

Sedm tipů na záchranu organismu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jezte po malých porcíchFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stává se vám, že se nedokážete soustředit, protože vás bolí břicho, prsa, zkrátka necítíte se ve své kůži? Pravděpodobně to bude tím, že tělo k vám vysílá signály, že něco není v pořádku.

Článek

1. Prsa - volají po vyšetření

Všimly jste si krvavého nebo hnědavého výtoku z bradavek, který vás trápí už několik dní? Měly byste zpozornět, může to být jeden ze znaků rakovinotvorného bujení prsu. Jak se zachovat? Určitě navštivte gynekologa. Výtok může předznamenávat i hormonální poruchu. Její příčinou může být špatná funkce podvěsku mozkového, který produkuje velké množství prolaktinu řídícího produkci mléka mléčnými žlázami.

2. Žaludek - chce malé porce

Cítíte občas ostrou bolest v horní části břicha, pod hrudní kostí a vystřeluje až k lopatkám a páteři? A po jídle zesílí a doprovází ji nadýmání a mdloby? Tak v tom případě jde o žaludeční vředy. K jejich vzniku přispívá bakterie Helicobacter pylori, jež žije v žaludku. Jak se zachovat? Nejlepší bude změnit jídelníček na lehce stravitelná jídla, která si denně rozložíte na šest dílů. Dobré je omezit konzumaci kávy, alkoholu a vynechat cigarety. Pokud ani poté bolesti neustoupí, navštivte gastrologa.

3. Břicho - by se rádo zbavilo křečí

Jestli vás před menstruací a i během ní trápí silné bolesti, které neustávají, a k tomu navíc silně krvácíte, může jít o zánět vaječníků a vejcovodů. Hrozí i endometrióza, onemocnění, kdy výstelka děložní sliznice se usadí na jiném místě, například v rodidlech. Jak se zachovat? Při extrémních bolestech běžte za svým gynekologem. Pokud se prokáže, že bolesti břicha jsou způsobeny zánětem vaječníků, čeká vás léčba.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bolest signalizuje, že tělo není v pořádkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

4. Koutky - žadoní o zinek

Objevují se vám v koutcích úst malé prasklinky? Bude asi tím, že vám chybí vitamin B12. Jeho nedostatek se objevuje u vegetariánů a u žen, které berou antikoncepční pilulky. Jak se zachovat? Koutky úst potřete zinkovou mastí. Urychluje obnovu pokožky a hojí drobná poranění. Zvyšte přísun potravin s vitaminem B12, najdete ho v játrech, vajíčku, mléce a červeném mase.

5. Uši - prosí o ticho

Pouštíte si televizi či rádio stále hlasitěji a šumí vám v uších? Zřejmě to bude tím, že sluchový kanál ucpává ušní maz. Pokud jste si všimly, že máte slabší sluch po prodělaných infekcích, mohou za to nejspíš viry. Jak se zachovat? Zajděte za ušním lékařem. Pokud je příčinou ucpání sluchového ústrojí mazem, lékař vám ho vyčistí a doporučí koupi ušních kapek.

6. Oči - chtějí dobře vidět

Jestli vám někdy zčervenají oči, dráždí je světlo a někdy i slzí, v koutcích svědí a pod spodními víčky se navíc objevilo tmavé lemování, jde o zánět spojivek. Ten může být alergický, ale i infekční. Jak se zachovat? Domluvte si schůzku s alergologem. Provede vám potřebné testy, a pokud se alergie potvrdí, dá vám vhodné léky.

7. Kolena - touží po klidu

Bolí vás při chůzi nebo po delším sezení kolenní klouby? Příčinou může být poranění kolena nebo vrozená vada. Avšak nejčastějším důvodem bývá přetěžování způsobené nošením těžkých věcí. Někdy za to může i sport či otylost. Bolesti mohou vyvolávat i ploché nohy nebo potíže s kyčlemi. Jak se zachovat? Pokud vás nohy bolí už delší dobu, běžte k ortopedovi. Když bude příčinou zánět, rozhodne o vhodné léčbě, a jestli se ukáže, že se jedná o degenerativní změny, doporučí vám léky s glukosaminem, které posilují a obnovují kolenní chrupavku. Popřípadě vás pošle na rehabilitaci.

Trápí vás minimálně jedna ze jmenovaných částí těla? Nemávejte nad tím rukou a poslechněte naše rady, určitě se tím mnohé vyřeší.

Související témata:

Načítám