Hlavní obsah

9 fází, kterými projde každé manželství

Foto: thinkstock

Každé manželství si prý projde devíti fázemi. Ovšem některá skončí mnohem dřívFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vyslovujete osudové „ano“, doufáte, že to bude navždy. Jenže v manželství je to jako na houpačce a ustát ho není leckdy snadné. Nejspíš vás čeká těchto devět fází. Víme, na co si dát pozor!

Článek

Spisovatelka Susan Shapiro Barash vyzpovídala přes dvě stě vdaných žen ve věku od jednadvaceti do pětaosmdesáti let a zjistila, že každé manželství projde vždy devíti fázemi. Ty buď zvládnete, nebo ne. Tohle vás podle ní tedy nejspíš čeká.

Fáze 1: Nevěsta plná nadějí

Největší roli hrají ideály a optimismus. Jste vlastně na úplném začátku a všechno (dobré i zlé) máte teprve před sebou. Oba jste přesvědčení, že jste jeden pro druhého zdí, o níž se můžete vždy opřít. A věříte, že tahle romantika vydrží navždy.

Co radí Susan: „Ženy v této fázi urputně pracují na udržení vášně. To ale není v začátcích zas tak složité. Posilujte především vaše přátelství, které je k udržení manželství velmi důležité.“

Fáze 2: Dokonalá manželka

Po pár letech se ženy cítí jako pochůzkářky, uklízečky, posluhovačky, prostě holky pro všechno a pro všechny. Muži naopak mívají pocit, že svým „ano“, udělali pro vztah již dost. A vznikají první neshody.

Co radí Susan: „Hodně žen vůbec nepředpokládalo, že by se u jejich manželů mohly objevit zlozvyky, které teď mají. Ale pamatujte si, že žádné manželství není ideální. A jasně stanovte, co jste ochotné tolerovat, a co ne.“

Foto: thinkstock

Chcete být svému muži skvělou manželkou, milenkou, hospodyní i kuchařkou? Vítejte ve fázi dvěFoto: thinkstock

Fáze 3: Zaměřeno na děti

Když přijdou děti, některé ženy ztratí zájem o manžela, přestanou být schopny normální komunikace a intimního soužití, a tak vzniká odcizení. To je největší riziko této fáze.

Co radí Susan: „Nikdy neztraťte sama sebe, i když se z vás stane matka. Pečujte o sebe a svůj vztah stejně dobře, jako pečujete o své dítě.“

Fáze 4: Stejná postel, rozdílné sny

V této fázi – obvykle asi deset let po svatbě – řada žen říká, že představa několika dní bez partnera je pro ně (na rozdíl od jejich mužů) příjemnou možností, jak si odpočinout. Susan zjistila, že v této době sice ženy stále chtějí setrvat v manželství, ale už se u nich začíná objevovat mírná zášť vůči manželovi. To, co je drží pohromadě, jsou finance a výchova dětí.

Co radí Susan: „Uberte plyn! Budete méně zklamané, když zahodíte myšlenky na změny, které s sebou každé manželství přináší, a naopak trochu poupravíte svá očekávání a představy.“

Fáze 5: Odcizení

Jakmile začnou být děti samostatnější, zaměří se hodně žen zase na oblast práce a kariéry. A vzniká riziko nevěry. Pro ženy je to totiž způsob, jak uspokojit potřeby, na které zapomíná jejich manžel.

Co radí Susan: „Nenechávejte vše na mužích, i vy se musíte snažit. Pokud vám chybí blízkost, kterou byste sdílely s manželem, vyviňte nějaké úsilí, pokuste se trávit víc času spolu a podobně.“

Foto: thinkstock

Bohužel ne všechna období jsou příjemná, zrovna to, v němž dochází k odcizení, bývá dost nepříjemnéFoto: thinkstock

Fáze 6: Střední věk a rozvod

Bohužel pro hodně párů je tato fáze konečná. Řada žen se začne podivovat nad tím, co jim vlastně manželství dává. Vydělávají vlastní peníze, děti už je tolik nepotřebují a ony se začínají cítit při představě rozvodu mnohem příjemněji.

Co radí Susan: „Vyhledejte odborníka a nechte si poradit. Pokud stále přemýšlíte o rozvodu, zkuste nejdřív odloučení, nedělejte unáhlené a definitivní kroky.“

Fáze 7: Obnova

V této fázi lidé znovu zjišťují, že být vdaný či ženatý je lepší než cokoli jiného. Koneckonců vaši rozvedení nebo ovdovělí přátelé nejsou nijak zvlášť spokojenější než vy.

Co radí Susan: „Pohodlí a bezpečí manželství vyhrává nad možností rozvodu a osamocení. Zaměřte se na znovuoživení vztahu s vaším mužem, dejte životu nový směr a náboj.“

Fáze 8: Rovnováha

Nyní, 30 nebo 40 let v manželství, se s partnerem dokonale znáte. Víte o svých silných i slabých stránkách. To, co je vážně příjemné, je nulový prostor pro jakoukoli faleš. Pryč jsou i nesmyslné sny o dokonalém manželství, protože už víte, jaká je realita.

Co radí Susan: „Buďte k sobě s partnerem laskaví, podporujte se a vyrovnejte se se změnami, které vám život přinesl. Užívejte si, věnujte se vnoučatům, buďte si nejlepšími kamarády.“

Foto: thinkstock

Když to spolu vydržíte, čeká vás nejspíš velmi příjemné stáříFoto: thinkstock

Fáze 9: Soucitná láska

Máte za sebou stříbrnou či zlatou svatbu a oba jste zjistili, jak moc důležité je vzájemné odpuštění. Prožili jste spolu mnohé a veškerá úskalí jste překonali. Máte být na co pyšní!

Co radí Susan: „Buďte si navzájem oporou, nevytahujte staré křivdy, neoživujte starou zášť a spory. Konečně uznejte, že manželství není nic, co by vám bránilo v tom, abyste žili svůj vlastní život, naopak, je to něco, co vám ho žít pomáhá."

Tak v jaké fázi se právě nacházíte?

Načítám