Hlavní obsah

Absolutní hit: Extra úsporná skříň!

Foto: Mona Martinů

Nové ekologické skříne lze použít i jako zvířecí domkyFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trička složená pěkně na hromádce sice hezky vypadají, zaberou však mnohem více místa, než když je volně smotáte a uložíte třeba do koše nebo krabice. Firmy proto přišly se speciální edicí skříní a doplňků do nich, které jsou ideální i do těch nejmenších bytů. Vejde se do nich až o třetinu více věcí!

Článek

Nové typy skříní dokážou pojmout oproti těm klasickým nejen více věcí, ale zároveň jsou také maximálně ekologické a ohleduplné jak k životnímu prostředí, tak lidem, kteří je vyrábějí. Jak bylo prezentováno v sekci Trade Fairs in Cologne v rámci letošního největšího veletrhu nábytku IMM Cologne v Kolíně nad Rýnem, například jen tím, že nahradíte zásuvky z MDF desky s předním čelem z přírodní dýhy sáčky z recyklovaného papíru, zachráníte dva stromy v deštném pralese, a zajistíte tak dostatek kyslíku pro tamní desetičlennou rodinu i její dobytek.

Foto: Mona Martinů

Použitím recyklovaných papírových sáčků zachráníte několik stromů v praleseFoto: Mona Martinů

Navíc se tak ve své domácnosti vyhnete i škodlivým formaldehydům a dalším chemickým prvkům a získáte zcela nezávadné prostředí, které po doplnění zvířecí toaletou a miskami s vodou může sloužit například jako terárium nebo kočičí domek. Nemusíte se však bát, že by tyto nové skříně nějak výrazně narušily vzhled vašeho interiéru. Podívejte se sami!

Jana Chmelíková: Skříň je i ekologickým bydlením

I když jde o novinku ve světě představenou teprve před pár měsíci, kolegyně Jana Chmelíková podobný systém doma praktikuje už delší dobu a nemůže si ho vynachválit: „Hromádky na policích se mi nikdy příliš neosvědčily, člověk vždycky potřebuje to tričko, které je úplně dole, celá hromádka se po jeho vyndání sesype a pořádek je tam – minimálně v mém případě – neudržitelný,“ popisuje svou zkušenost.

Foto: Mona Martinů

Vyskládané komínky se neosvědčily, zaberou moc místaFoto: Mona Martinů

Stejně tak si nemůže vynachválit nahrazení klasických šuplíků papírovými sáčky. „Mám je dole ve skříni, v jednom skladuju punčochy, v druhém – tom největším – šátky a šálky, ve třetím pásky a v posledním jsou ponožky. Když potřebuji vyměnit letní šatník za zimní, není nic jednoduššího než tašky přehodit. Odpadá vyndávání a přebírání věcí a jejich skládání jinam,“ pochvaluje si Jana. Systém pak doplnila vlastní „vychytávkou“, což jsou háčky pověšené na tyči, na které přes léto věší tílka. Na jeden se jich vejde klidně i deset!

Foto: Mona Martinů

Zarolované oblečení - to je současný trend v ukládáníFoto: Mona Martinů

Vzhledem k tomu, že zvolila zdravotně nezávadnou verzi skříně a využila maximum vychytávek pro úsporu místa, mohla uvnitř vytvořit i ekologické bydlení pro svou kočku Rozárku. Spokojenost je na obou stranách: kočky skříně milují a majitelé milují kočky ve skříni, protože se neustále nesnaží vetřít na jejich klín!

Lucie Müllerová: Systém dříve kazil manžel

Lucii Müllerové, redaktorce rubriky Sex a vztahy, nevhodný starý typ skříní málem narušil vztahy rodinné. I ona prý dlouho bojovala se systémem vyskládaných komínků. „Ale manžel ho nabourával. Takže to fungovalo tak, že jednou za čas, když se mi zdála situace neúnosná, jsem celou skříň vysypala a vše hezky znovu poskládala, roztřídila, kam patří, abych pak zhruba za týden mohla prskat, že je tam zas binec!,“ svěřuje se čtenářkám a dodává, že dlouho snila o své ideální skříni, přesněji o obří šatně jako z katalogů, kde by měla vše nádherně srovnané, přehledné a na jednom místě.

Foto: Mona Martinů

Ve výklopném koši, kam se věci hází, máte pořádek stáleFoto: Mona Martinů

Jenže pak usoudila, že pokrok člověk nezastaví a raději také vyzkoušela jednu z novinek. „Jsem například ráda, že jsem část skříně obětovala na takzvanou úklidku, tedy stále uklizenou část. Tvoří ji vestavný výklopný koš, do kterého lze bez problému dát veškeré prádlo a oblečení. Systém skládání není náročný, manžel ho na rozdíl od klasických komínků nenabourává." Lucie proto říká, že takto s radostí zařídí celou skříň i manželovi!

Foto: Mona Martinů

Lucie Müllerová uvažuje, že manželovi zařídí skříň pouze košiFoto: Mona Martinů

Jana Finferlová: Má místo i na maxi šperkovnici!

Zřejmě nejtěžší situaci ze všech oslovených měla módní redaktorka Jana Finferlová, která – s prominutím – musí mít nejen vše, co vidí, ale i o čem píše. Není divu, že na otázku, jak byla ještě před rokem spokojená se svou skříní, odpovídá takto: „Moc spokojená nejsem, tedy hlavně s její velikostí. Když píšu o 33 tipech na sukně, je občas hodně složité vymyslet, kam je pak doma všechny nacpu! Oblečení z minulého týdne pak rovnám do krabic a umisťuji nahoru na skříň. Každé pondělí tak musím vždycky všechno přeskupit. Snila jsem tak o obrovském šatníku, do kterého by se vcházelo z ložnice a měla bych tam všechny věci včetně bot hezky pohromadě. Něco jako měla Carrie ze Sexu ve městě!“

Foto: Mona Martinů

Luxusnější provedení tašek - to jsou recyklovatelné krabiceFoto: Mona Martinů

Jenže po objevení nových extra úsporných skříní a vychytávek do nich se situace najednou změnila. „Najednou jsem měla z poloviny skříně dvě poličky volné jen na doplňky a šperkovnice!“

Foto: Mona Martinů

Zpočátku měla Jana svou skříň neustále plnouFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Po zrušení komínků jí tam zbylo místo na maxi šperkovniciFoto: Mona Martinů

Také bojujete s nedostatkem místa ve svém bytě? Jak vidíte, čtyři redaktorky (já také) ze třech doporučují: vyměňte skříně!

Dnes je ideální den!

Reklama

Související témata:

Načítám