Hlavní obsah

Aby mořený nábytek dlouho sloužil!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mořený nábytek dává vyniknout kresbě dřevaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

I když se může na první pohled zdát, že mořenému nábytku pomalu odzvonívá, mnozí z nás mu zůstali stále ještě věrní. Ale aby vypadal dlouho pěkně a zachoval si svůj půvab, je třeba o něj patřičně pečovat. Máme pro vás pár dobrých tipů!

Článek

Moření nábytku zvýrazňuje přirozenou kresbu dřeva. Aby si nábytek zachoval svůj půvab, nevyžaduje to složitou péči, ale důslednost. Nicméně se neudržuje stejně, jako je tomu u klasického nábytku, na který jste zvyklá. Je třeba dodržovat jisté zásady, které jsou praxí ověřené. Když nedodržíte některý z předem daných postupů, může se povrch po nějaké době poškodit.

Pár rad do začátku

Měla byste vědět, že mořené dřevo se velice těžko snáší s vodou. Mokrý hadr by nábytku rozhodně dobře neudělal a navíc se tím prach dostane do pórů. Docela dobře se ale utírá suchou utěrkou nebo stačí vyluxovat prach vysavačem. V obou případech při tom postupujte ve směru struktury dřeva. Občas je ale potřeba udělat rozsáhlejší údržbu. Tehdy se pravděpodobně úplně bez vody neobejdete. Vyvarujte se ovšem příliš dlouhému působení vody na povrchu a rychle nábytek utřete do sucha.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mořené dřevo je stále moderníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro krásný lesk

Pokud má mořený nábytek vysoký lesk, můžete ho omýt jarovou vodou. Zbytek starého nánosu leštěnky odstraníte tak, že si vytvoříte trochu koncentrovanější roztok. Opět platí, že poté, co jej umyjete roztokem, přetřete ho suchou utěrkou. K následnému leštění můžete použít nějakou měkkou látku. I když se může zdát, že je vrstva laku tvrdá, je zároveň i křehká. Vyžaduje proto opatrné zacházení. Jakýkoli úder nebo působení větší silou by ho mohlo snadno porušit.

Existuje i nábytek s pololesklou a matnou povrchovou úpravou. Kromě vody nesnesou oba typy ani zvýšenou vlhkost v místnosti. S vodou by měl přijít do styku opravdu jen sporadicky - v nejnutnějším případě. U obou případů také můžete použít na závěr šetrnou leštěnku.

Speciální přípravky mohou škodit

Na trhu je celá řada speciálních přípravků. Při výběru toho správného se vyhněte těm, které obsahují brusivo. S jejich použitím by mohlo dojít k porušení laku. Zničit nábytek ale můžete i tak, že použijete nevhodný přípravek. Vystříhejte se proto univerzálním, často razantním čisticím prostředkům, i když máte zkušenost s jejich účinností. Na mořený nábytek mohou působit příliš agresivně. Než tento univerzální, vyberte si raději takový, který je přímo určený pro mořený či lakovaný nábytek.

Když se o své „domácí klenoty" budete správně starat, odvděčí se vám svou nezapomenutelnou krásou a takřka neomezenou životností.

Reklama

Související témata:

Načítám