Hlavní obsah

Adventní kalendář: Vyrobte ho letos pro děti sami!

Foto: Thinkstock

Adventní kalendář z vlastní dílny udělá dětem jistě radostFoto: Thinkstock

Reklama

Adventní čokoládové kalendáře už okupují regály obchodních domů, ale možná budete raději, když si takový letos vyrobíte sami – jednak bude originální a pak, můžete ho naplnit tím, co chcete.

Článek

Milují vaše děti (a někdy nejen ty) adventní kalendáře, které jim ukrátí čekání na Štědrý den? Proč jim je nedopřát, ale navíc trochu ohlídat to, co je uvnitř? Stačí málo – vyrobit a naplnit ho doma. Nemusíte se bát, že to nezvládnete, jak jsme si vyzkoušeli, není to tak těžké. Tady je několik tipů.

Adventní nástěnka

Foto: Archiv redakce

Pokud budete obálky na sladkosti vyrábět také z vánočního papíru, vyberte si ten, který má takový vzor, abyste podle něj mohli jednotlivé díly nastříhat a nemuseli je pracně měřitFoto: Archiv redakce

Na adventní kalendář můžete využít obyčejnou korkovou nástěnku, na kterou napíchnete 24 obálek. My jsme si je vyrobili sami z vánočního papíru, který jsme jen přehnuli, zalepili průhlednou lepenkou a napíchli špendlíkem. Pokud jsou děti malé a špendlík pro ně není bezpečný, stačí na nástěnku tavnou pistolí nalepit kolíčky a obálky pak knoflíkem přichytit. Do obálek můžete vložit pár oříšků, malou čokoládu nebo pralinku, vejde se i malá hračka. Náklady: asi 8 Kč za balicí papír, nástěnku už jsme měli (jinak stojí okolo 70 Kč).

Věnec plný dobrot

Foto: Archiv redakce

Adventní kalendář plný sladkostí může být i doplňkem do bytuFoto: Archiv redakce

Sladkostmi můžete naplnit i věnec. Stačí z vánočního papíru udělat velké bonbony, které naplníte dle svého uvážení a potom tavnou pistolí nebo lepidlem přichytíte na věnec – ten náš jsme vytvarovali z tvrdšího papíru listů katalogu a obalili také vánočním papírem. Náklady: kolem 10 Kč.

Dejte sladké na ramínko

Foto: Archiv redakce

Do interiéru plného přírodních materiálů se hodí i podobně laděný adventní kalendářFoto: Archiv redakce

Pokud ladíte výzdobu do přírodních barev a materiálů, možná by se vám hodilo udělat ze sladkostí malé ranečky z papíru v přírodních barvách, které pověsíte na režný provázek a pak na dřevěné ramínko. To jsme dozdobili šiškami a červenými dekoracemi. Ramínko lze zavěsit na zeď i dveře skříně. Náklady: asi 15 Kč.

Sladký les

Foto: Archiv redakce

Vyrobit les plný sladkostí je trochu časově náročné, ale výsledek stojí za toFoto: Archiv redakce

Ze čtvrtky můžete vyrobit i kužely, které představují stromečky, pod ně se také dají schovat sladkosti nebo malé hračky. Ty na obrázku jsme natřeli vodovými barvami a dozdobili lesklými střípky a hvězdičkami. Čísla jsme na ně napsali lihovým fixem. Náklady: asi 20 Kč.

Pytlíčky s překvapením

Foto: Archiv redakce

Na výrobu látkových sáčků můžete spotřebovat odstřižky, které máte doma, nebo koupit „zimně“ vyhlížející filcFoto: Archiv redakce

Ušít tento pytlíček zvládne každý, kdo měl alespoň jednu hodinu ručních prací na základní škole. Vypadají nejlépe na jehličnaté větvičce, která bude skvělým pozadím, na kterém vyniknou. Čísla můžete vyšít nebo napsat fixem. Náklady: pokud budete kupovat filc, pak počítejte zhruba s 50 Kč plus asi deset korun za nitě.

Kupujete dětem adventní kalendář? Napište nám!

Reklama

Načítám