Hlavní obsah

Alergie trápí 1,6 milionu Čechů

Reklama

Zlobí vás slzení očí a ucpaný nos? Může jít o alergickou rýmu – nejčastější neinfekční onemocnění dýchacích cest.

Článek

Alergií u nás trpí přibližně každý čtvrtý člověk. Nejčastěji se nemoc projeví na jaře, výjimkou však nejsou ani její celoroční projevy.

Alergická rýma postihuje nos i oči

U sezónní alergické rýmy trápí až 70 % pacientů současně oční i nosní obtíže. Ty zhoršují spánek či schopnost vykonávat pracovní aktivity. Onemocnění má dopad na psychický stav jedince, jeho společenské a partnerské vztahy.

Typy alergické rýmy

Podle výskytu příznaků v závislosti na ročním období se rozděluje alergická rýma na sezónní a celoroční. Sezónního alergika více trápí prudké akutní obtíže (svědění, kýchání, vodnatý výtok z nosu), celoročního alergika bude více obtěžovat porucha nosní průchodnosti, tedy ucpaný nos.

Alergická rýma se nevyhýbá ani dětem

Alergická rýma se vyskytuje velmi často i u dětí starších pěti let. Projevy nemoci jsou obvykle stejné, nezávisle na věku. Těžší případy onemocnění bývají u dětí doprovázeny bolestí hlavy, svalů a kloubů, zvýšenou teplotou či chrápáním. Nemoc se často projeví i zhoršením školního prospěchu.

Otestujte se

Pokud máte podezření na alergickou rýmu, je možné vyplnit jednoduchý dotazník, který může napovědět, zda onemocněním trpíte či nikoli. Test naleznete na portálu České iniciativy pro astma (ČIPA) na adrese: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy.

Přesnou diagnózu nemoci určí lékař pomocí bezbolestného testu do 15 minut. Alergologa v blízkosti bydliště můžete najít na webu:  www.firmy.cz/Prvni-pomoc-a-zdravotnictvi/Zdravotnicke-sluzby/Zdravotnicka-zarizeni/Lekarske-ordinace/Alergologicke-ordinace.

Alergickou rýmu je třeba léčit

Pacienti, trpící alergickou rýmou, mají v současné době k dispozici řadu moderních léků. Některé dokonce léčí jak nosní, tak oční příznaky alergické rýmy zároveň. Je však potřeba, aby pacienti pravidelně navštěvovali alergologa. Jen odborník totiž může provést všechna potřebná vyšetření a kdykoli přizpůsobit léčbu pacienta jeho aktuálním potřebám.

Reklama

Související témata:

Načítám