Hlavní obsah

Poznáte, že už pijete moc?

Foto: shutterstock.com

Nedopusťte, aby vás alkohol ovládalFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena a alkohol. Statistiky jsou alarmující! V Evropě je více než 10 % žen alkoholiček. U nás jich je mezi náruživými pijáky asi jedna třetina. Nebezpečné je, že alkoholismus u ženy začíná skrytě. Ženy se za svou závislost stydí, pijí potají... A když to začne pociťovat rodina, bývá pozdě. Co s tím? Kdy jít za odborníkem? Jak probíhá léčba? Dozvíte se z následujících řádků.

Článek

Pohled společnosti na pití žen a mužů je odlišný. Ženy považují pití většího množství alkoholu na veřejnosti jako jistý druh prohřešku - mužům je tolerován, ženám nikoli. Proto většina pijaček začíná doma a potají. Na začátku jsou  těžké životní situace a prožitky, sociální nejistota, neshody v práci, doma. Alkohol začínají považovat za prostředek byť krátkodobého úniku z psychického stresu. Pití navozuje pocit euforie, odvahy, klamavý pocit, že to není třeba řešit a podobně. Aby se o jejich pití okolí nedozvědělo, schovávají si doma lahve na různá místa...

Lahev mezi podprsenkami

„Když jsem našla mezi mamčiným prádlem lahev vodky, pochopila jsem mnohé. Včetně jejích podivných nálad v posledních měsících i toho, jak o sebe přestala dbát," popisuje vlastní střet s alkoholismem v rodině osmadvacetiletá Barbora z Prahy. Její matka, přes deset let rozvedená, přišla nedávno o práci. „Bylo mi hrozně. Mámu mám moc ráda, hodně toho zkusila od táty a po rozvodu to zase se mnou a bráchou horko těžko táhla ekonomicky. No a pak přišla poslední rána - firma, kde pracovala, se položila a máma asi tehdy začala pít," popisuje mladá žena.

Foto: shutterstock.com

Alkohol za vás problémy nevyřešíFoto: shutterstock.com

Boj s alkoholem sama nezvládnete!

Jen mizivé procento alkoholiček je schopno se ze závislosti dostat bez pomoci odborníků a rodiny. „Lidé závislí na alkoholu bývají i vztahově závislí, pomoc blízkých a terapeutů bývá významná," upozorňuje psychoterapeut Jindřich Holý. „S mámou jsme se nakonec domluvily, že zajde k psychiatrovi. Asi to pomohlo, chodí na terapie a nepije. Asi tam opravdu šla včas. Máme sousedku, která víc pije, než jí, a je z ní dnes troska. To jsem mámě stále předhazovala. Možná právě tenhle hrozný příklad ji nakonec k tomu doktorovi dostal," dodává Barbora.

Pít však nezačínají jen ženy ve špatné rodinné či životní situaci, pijí i celebrity, úspěšné obchodnice či manažerky. Pít začínají i ženy alkoholiků, které to s partnerem vzdaly a samy v alkoholu hledají řešení problému - tomu se říká koalkoholismus. Ať už začne žena s alkoholem z jakéhokoli důvodu, daleko rychleji než muž se stává závislou a více si ničí organismus. Zejména u rakoviny prsu a střev se hovoří o negativním vlivu přemíry alkoholu.

Je tedy mnoho důvodů, proč nenechat alkohol vyhrát...

Jděte k lékaři (praktickému či psychiatrovi), když:

  • zjistíte, že napít se potřebujete každý den, abyste „to přežila"
  • přistihnete se, že vás nebaví péče o vlastní vzhled, o domácnost, o děti, o partnera
  • abyste podala standardní výkon v práci, musíte se nutit, raději byste si sedla ke skleničce
  • začínáte zapomínat na důležité věci proto, že jste toho moc vypila
  • sledujete, že vás začíná okolí víc pozorovat (v práci, doma, kdekoli)
  • život bez alkoholické euforie se vám zdá prázdný, zbytečný a cítíte stále větší depresi

Pokud jste si několikrát odpověděla ANO, TO ZNÁM, tak je nutné se sebou začít něco dělat. Jít se léčit. K tomu je ale potřeba si přiznat, že máte s alkoholem problém. Bez toho by léčba neměla smysl.

Chci se léčit! Co mě čeká?

Vaše první kroky by měly směřovat do Poradny pro léčbu závislostí (fungují ve větších městech). Zde vám doporučí formu léčby - ambulantní či v léčebně (v ČR je jich několik). Ale pozor, lidí, kteří mají problém s alkoholem, přibývá, a tak se může stát, že budete na tu svou léčbu i několik týdnů čekat. Pak ale již jde vše ráz na ráz. Absolvujete několikadenní vyšetření v nemocnici a poté vás přijmou v zařízení, kde jste přihlášená. Ambulantní léčba obnáší pravidelné docházení na většinou skupinová sezení, ústavní trvá tři měsíce a po celou dobu jste na uzavřeném oddělení.

Tak ať váš boj s nepřítelem zvaným alkohol vyhrajete!

Reklama

Načítám