Hlavní obsah

Aloe vera: Pomůže s mastnými vlasy, zápachem z úst i hemoroidy!

Foto: Profimedia

Aloe vera má mnoho léčivých a kosmetických účinků, o kterých možná ještě nevíteFoto: Profimedia

Reklama

Hledáte přírodní pomoc s padáním vlasů, nebo se zápachem z úst? Zkuste rostlinu aloe vera. Ne nadarmo se jí říká doktor v květináči.

Článek

Na světě rostou skoro tři stovky druhů aloe. Mají různá zabarvení, velikost, ale léčivé účinky. Následující informace platí pro nejznámější a nejrozšířenější druh, tedy aloe vera, čili Aloe barbadensis. Používat ji můžete ve formě gelu, ale i stoprocentní šťávy. Pokud ji pěstujete, pak můžete použít slupky zbavenou dužninu.

Vyřeší vypadávání i lupy

Kvalitní gel z aloe vera urychluje růst vlasů. „Proniká přímo do hloubky vlasů, dodá jim pružnost a posílí je. Používat můžete prostředky s aloí vera nebo si 100% gel přimíchejte přímo do kondicionéru," radí Jaroslav Sotona z webu Prozdravi.

Díky aloi rostou i silnější, zdravější. Pomůže zastavit i jejich vypadávání. Gel můžete použít i jako masku, kterou nanesete ke konečkům a necháte minimálně hodinu působit. Pak funguje i proti lupům, proti vysychání a svědění. Musíte gel ale používat pravidelně a dlouhodobě. Pak máte krásně lesklé vlasy, které se méně mastí.

Foto: Profimedia

Doma vypěstovanou aloi můžete použít i v podobě oloupané dužniny listůFoto: Profimedia

Sníží riziko zubního kazu i zápach z úst

Aloi najdete stále častěji i v zubních pastách a gelech, nebo v ústních vodách. Dokáže vyléčit i problémy s dásněmi, snižuje riziko vzniku zubního kazu i zápachu.

„Sprej z aloe vera dáváme pacientům po vytrhnutí zubu. Snižuje se bolestivost po zákroku, protože aloe má i málo prozkoumané analgetické účinky. Zubní pasta s aloí výborně účinkuje na zánět dásní, i když ten souvisí především s kvalitní a dobře prováděnou ústní hygienou," říká MUDr. Mykola Shmilo z Centra preventivní medicíny v Českých Budějovicích.

Uleví unaveným očím

Dlouhé hodiny před monitorem počítače, ale i klimatizace, nevhodné osvětlení, nedostatek tekutin nebo cigaretový kouř mohou způsobit zarudnutí a pálení očí.

Lékem je samozřejmě odstranění příčin, zlepšení životního stylu a přísun vhodných živin – tedy hlavně betakarotenů, které najdete v oranžových a žlutých druzích ovoce a zeleniny. „Jako podpora ozdravného procesu se hodí ale i obklady, které oči zklidní a ochladí,“ uvádí poradkyně zdravého životního stylu Margit Slimáková. Na obklady můžete dát také gel z aloe vera a světlíku lékařského. Aloe bývá i součástí kapek, které pomáhají od pocitu suchého oka, nebo proti zánětu očí.

Obklad očních víček a okolí očí s aloí lze doporučit i jako velmi účinnou hydratační masku proti vzniku vrásek.

Foto: Profimedia

Gel z aloe zlepší kvalitu vašich vlasů, ale uleví i unaveným očímFoto: Profimedia

Při pálení žáhy

Aloe gel lze užívat i při pálení žáhy, protože neutralizuje žaludeční kyseliny, které pak neleptají jícen – což je příčina pálení žáhy. Výhodou je, že účinek je rychlý. „Pro zklidnění zažívání, proti nadýmání, nechutenství, zácpě nebo průjmu pomáhají i stoprocentní šťávy z aloe vera," říká Jaroslav Sotona.

Pomůže s hemoroidy

Aloe má hned několik zásadních účinků v léčbě hemoroidů. Hojí zánět, ochlazuje, zrychluje hojení prasklin a stahuje. Lze ji aplikovat při vnějších i vnitřních hemoroidech. Lze přikládat rozdrcený list i natírat gel.

Používáte aloi vera i při léčbě jiných potíží? Rozhodně nám napište!

Reklama

Související témata:

Načítám