Hlavní obsah

Jsem k sobě extrémně kritická

Foto: David Kraus

Anna K. na svém turné po USAFoto: David Kraus

Reklama

Setkali jsme se s Annou K. den po předávání Hudebních cen Óčka. Venku bylo deštivo, ideální čas pro povídání se zpěvačkou, která se po dlouhé pauze zaviněné nemocí vrátí na pódia jarním turné k desce Best of.

Článek

Konečně jste naplánovala turné, mělo být už na podzim, ale bylo zrušeno...

Já se hrozně těším! Tohle Best of turné je k vydanému CD se stejným názvem, které už vyšlo před rokem. První termíny koncertů byly skutečně navrženy na podzimní dny, jenže já měla vleklé zdravotní potíže, takže jsme to nakonec raději přesunuli na jaro. Plány jsou plány, ale realita je pak trochu jiná. Každopádně teď už to určitě vyjde! Nemůžu se dočkat. Dlouho jsme teď nehráli. Začínáme 4. března v Ostravě. Momentálně se zaměřujeme na to, jak pojmout scénu, aby se to lidem i mně líbilo. Budu mít i hosta. Mladého, talentovaného zpěváka a skladatele Marka Ztraceného s kapelou. Turné potrvá měsíc a půl.

Cítíte se tedy už dobře a s plným nasazením se pustíte do koncertování?

Momentálně se dostávám do fyzické kondice díky lyžování ve Špindlu. Mám tam malou garsonku po mé babičce. Je to malinký, ale moc milý byteček. Vyrůstala jsem v něm až do první třídy. Já babičku milovala a ten byt působí trochu jako skanzen. Zachovávám si ho ve stavu, jak ho měla ona. Jinak k lyžování jsem se vrátila po mnoha letech. Když sjedu sjezdovku, jsem na pokraji smrti, ale nevzdávám to! Jsem přece z hor! Na konci sezony se mnou bude mít Šárka (Záhrobská) honičku! :-).

Foto: Tomáš Padevět

Sešli jsme se na šálkem horké kávyFoto: Tomáš Padevět

Na jakých pódiích ráda vystupujete?

Na všech. V létě dělám ráda festivaly a jinak mám ráda i kluby a menší koncertní sály. Moc ráda mám třeba pražský Lucerna Music Bar. Je tam vždycky narváno, vedro a lidi jsou všude okolo mě! Doslova na dotek. Tuhle atmosféru mám ráda.

Jak přistupujete k přípravě nové desky? Je to koncepční záležitost?

Dřív to byla zdlouhavá práce, hodně jsem se účastnila na vzniku písní, oslovovala různě autory a s nimi všechno tisíce hodin řešila. Kvůli své extrémní sebekritičnosti třeba nepíšu vlastní texty. Teda občas něco napíšu, ale pokaždé raději zahodím. Byla jsem zvyklá zpívat texty Jiřího Suchého, tudíž laťku mám hodně vysoko! Ale dneska mám už výborné autorské zázemí u Tomáše. (Tomáš Vartecký, pozn. redakce.) Doma máme studio, máme čas a klid. On tam zkouší, skládá a pak mi řekne: „Tohle by se ti mohlo líbit." A když mě to zaujme, doděláme píseň spolu k obrazu mému. Prostě nové věci vznikají touhle přirozenou cestou.

Tak jste si splnili svůj sen s Tomášem, mít vlastní dům se studiem...

To určitě! My jsme dřív bydleli v pronajatém letním domečku v pražském Braníku. V létě to bylo v pohodě, ale v zimě docela problém! Zima, vlhko, plísně... Už to prostě nešlo, mně se začalo dařit, takže jsem se rozhodla, že postavíme dům. Je to pohoda i pro naše velké psy Mášu a Toníka. Jsme za Prahou, a tak občas vyrazíme na kola nebo na pěší túru. Tomáš hrozně rád chodí, jde sám pěšky třeba dvacet kilometrů. Taky mě občas vezme s sebou.

A dovolená?

Máme rádi spíše aktivní dovolenou. Šíleně se nám líbilo třeba na Madeiře. Pro turistiku ideální ostrov. Chodíte podél levád, kde teče voda, všude bujná zelená příroda, okolo oceán, hory... Nádhera!

Foto: archiv Anny K.

Anna K. a její pejsciFoto: archiv Anny K.

Na vás je mi sympatické, že se nesnažíte dostat na obálky magazínů nebo do bulvárních plátků.

Já si myslím, že člověk se má prezentovat svou prací, a tak z mého pohledu nevidím ideální cestu v neustálém poskytování rozhovorů a podobně. Pochopitelně k nové desce nebo koncertní šňůře to je důležité. Lidé jsou tady, až na světlé výjimky, trošičku líní na zjišťování kulturních akcí. Musí se jim to připomínat. Menší promo teď před šňůrou je potřeba udělat.

Anna K. tedy konečně vyjede na turné, má ještě nějakou novinku?

Díky TV Óčko jsem se zúčastnila společné nahrávky písně Ty jsi jako já. Jde o projekt pod názvem Veselý senior. Zúčastnili se ho ještě například David Koller, Michal Malátný, Michal Hrůza, ten je autorem, Gipsy cz, Aneta Langerová, Ewa Farna, Iva Frühlingová, Divokej Bill, Marek Ztracený. Vzniklo celé CD, jehož koupí se podpoří tahle akce pro seniory. Cílem je poukázat na podmínky v zařízení typu LDN. Je to moc dobrý a ojedinělý nápad, snad to pomůže něco změnit.

Reklama

Načítám