Hlavní obsah

Barvy v bytě: Víte, jak vymalovat?

Foto: Thinkstock

Už vás bílé stěny nebaví?Foto: Thinkstock

Reklama

Budeme malovat. Skvělé! Že jde o spoustu práce, starostí a uklizení? Jistě, ale také je to o super pocitu, radosti! To když stěny vymalujeme některým z odstínů, který nás vždy po příchodu domů povzbudí a příjemně naladí. Ale pozor, některé barvy mají i opačné účinky! Tak tedy, pojďme si říct, které barvy se hodí do obýváku, ložnice, kuchyně...

Článek

Hra barev. Kam se která hodí?

Má-li náš byt či dům k něčemu vypadat, měly bychom v něm volit maximálně dvě základní barvy a pak „pracovat“ s jejich odstíny a kombinacemi. Přitom je třeba zohlednit i orientaci místností na světové strany a množství světla v nich. Pokud ho máme dost, klidně si můžeme dovolit i vydatné a syté barvy, naopak u tmavých místností volíme světlé.

Do obytných prostorů bychom měly volit teplé barvy, tedy například některý z odstínů žluté, červené, oranžové. Dodávají energii, pocit radosti a štěstí. Studené uklidňují – modrá či šedá – proto patří třeba do ložnice nebo koupelny.

A pozor! Stropy, ale klidně jednu či dvě stěny ponecháme bílé. Bílá patří mezi neutrální barvy a má schopnost zvyšovat účinky ostatních barev. Navíc odráží světlo a prostor rozjasňuje. Pokud tedy nevíme, jakou barvu zvolit, klidně můžeme zůstat u bílé. Opatrně ale se šedou, která člověka nijak nestimuluje ani nepodpoří, a hlavně černou. Ta připomíná tmu a jak špatně na nás působí nedostatek světla a slunce jsme si mohly vyzkoušet během letošní dlouhé zimy a období dešťů, kdy jsme měly mizernou náladu, byly unavené a radost ze života se vytratila. Proto černou v bytě používáme jen opatrně a maximálně na doplňky.

Naštěstí však máme spoustu dalších barev a v jednotlivých místnostech si můžeme naladit mnohem příjemnější atmosféru!

Foto: Primalex

Výrazně červená stěna člověka nastartujeFoto: Primalex

Obývací pokoj

Obývací pokoj stále patří mezi místnosti, které nás reprezentují, ale zároveň slouží k oddechu a chceme zde trávit příjemné chvilky s rodinou i přáteli. Proto je třeba sem volit barvy, které působí harmonicky, oddechově, dodávají pocit bezpečí.

Letos zároveň nemusíme opomíjet ani módní trendy, které do obytných místností radí volit fialovou. Ta všechny požadavky splňuje, je to barva harmonie. Stejné účinky pak mají světle růžové a lila odstíny. Navíc nejsou tak syté, proto jsou vhodné i do menších místností.

Obývák můžeme vymalovat i žlutě. Vhodná je jak slunečně žlutá, která prostor prosvětlí a na pohled zvětší. Navíc zlepšuje náladu, podporuje paměť a také nám dodává energii a zvyšuje aktivitu. Sáhnout lze i po citronově žluté, tedy kombinaci žluté a zelené. Tento odstín v sobě spojuje vlastnosti obou „mateřských“ barev, takže rozsvěcuje, podporuje aktivitu, ale zároveň nabízí i klid a teplo.

Do obýváku lze doporučit i zelenou, ovšem vyhnout bychom se měly lahvově temným odstínům, které působí ponuře. Trávově zelená je ale barva jara, naděje, regenerace, jistoty a mládí.

Kuchyň a jídelna

Kuchyň a jídelna jsou místa, kde ráno začínáme den a potřebujeme tady nabrat energii. A to nejen z jídla. Je proto dobré sem volit výrazné barvy, které nastartují a probudí naši psychiku.

Jestliže do kuchyně zvolíme oranžovou, získáme tak nejen chuť do života, ale i k jídlu, kterou povzbuzuje. Navíc probouzí, nutí nás komunikovat s okolím. Podobně může působit i červená, která nabádá k aktivitě, práci, komunikaci s okolím. Ale pozor, pokud patříme mezi ty, které snadno „vybouchnou“, těžko ovládají své emoce nebo jestliže máme v rodině někoho, kdo bojuje s psychickými problémy. Ty může červená zhoršit!

Do kuchyně lze volit i stejné barvy jako do obývacího pokoje – tedy žlutou, zelenou a díky současným trendům se tu velmi často setkáme i s fialovou.

Foto: Ikea

Zelená barva se hodí skoro do každé místnostiFoto: Ikea

Dětský pokoj

Veselé a výrazné – mnohé z nás jsou přesvědčené, že právě tyto barvy děti potřebují, protože k nim tak nějak patří. Ale není to pravda. Nesmíme zapomínat, že pokoj dětem slouží zároveň i jako ložnice a na tu jsou kladeny jiné požadavky. Dokonce miminka, která mají vymalováno na žluto, mohou mít problémy se spánkem. Na jejich oči totiž působí příliš agresivně, i když je mají zavřené. Stejně tak se do pokoje moc nehodí červená a podle některých ani oranžová. A to hlavně tehdy, jsou-li naše ratolesti – decentně řečeno – živější. Tyto barvy by jejich aktivitu ještě podpořily.

Kterou tedy vybrat? Určitě v dětském pokoji nic nezkazíme zelenou, holčičkám můžeme dopřát světle růžovou nebo fialovou. A je dobré zvážit, zda sem nedat světle modrou, která prý navozuje pocit snění a čistoty, anebo bílou. Na trhu dneska koupíme mnoho omyvatelných barev, proto se nemusíme bát, že bychom musely malovat po roce znova. Dětskou potřebu výrazných odstínů v tomto případě můžeme uspokojit množstvím barevných doplňků, které lze snadno vyměnit. Podle psychologů totiž děti preferují výrazné odstíny jen v předškolním věku a s nástupem do školy už zpravidla mají vybranou jednu či dvě oblíbené a budou nás nutit, abychom jim takové nakoupily povlečení, koberec, pracovní židli i oblečení a boty.

Ložnice

Ložnice je místem klidu, odpočinku a snění. Tyto požadavky splňují světlé odstíny fialové, modré nebo zelené. Tedy pokud chceme v ložnici spát, jestliže se tady měníme noc co noc v ďáblice plné energie, je výběr zcela jiný!

Už běžíte pro malířské potřeby?

Reklama

Související témata:

Načítám