Hlavní obsah

Berlín: Ráj pro požitkářky!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reichstag spojuje starou a moderní architekturuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Akazienstrasse, uprostřed berlínské čtvrti Schoeneberg, je pro ty, co spěchají, životu nebezpečné. Minout jedinou kavárnu či restauraci od indických, arabských „kebabáren", sushi barů po italské delikatesy... či výlohy s designovými vychytávkami nebo naopak antique kousky - to nejde!

Článek

Ano, Berlín je rájem pro nás, „požitkářky"...

Cestujte „easy"

Kde jinde než na výletě s kamarádkami si také pořádně užijete skleničku vychlazeného prosseca, obrovského milchkaffé, bio-džusu či bionády - 100% ovocné limonády, ochutnáte tolik mezinárodních kuchyní za cenu „bufetových" 6-8 euro za porci. Berlín vaši peněženku zničit nemusí, zvlášť když si rezervujete ubytování v hostelu nebo si pronajmete malý byt přes místní agenturu. Dobré je zůstat tři a více nocí, kdy se cena dostane na 25 euro na osobu i méně. Cesta vlakem z Prahy trvá mírně přes čtyři hodiny a zůstanete-li přes víkend, čeká vás sleva na jízdné (jde o tisíce korun).

Objevujte s citem

V Berlíně my požitkářky objevíme mnohé - zázrak zvaný nedělní brunch, aneb krásně líná polední snídaně (snad na sto způsobů), bioprodejny s kosmetikou, turecký trh každé úterý ve čtvrti Kreuzberg u Landwehr kanálu či obrovský nedělní bazar v Mauerparku v bývalé „východní" čtvrti Prenzlauer Berg. Co ale srazilo mé kamarádky do kolen? Originální kadeřnictví, jejich design i „umění". Přivézt si z Berlína nový účes? Proč vlastně ne. Pro mě osobně zůstávají módní jedničkou obchody s botkami a kabelkami všeho druhu a barev, zásadně v kůži, protože Berlíňanky si na kvalitu potrpí. Pokud chcete maximální výběr, zajděte na Oranienburg strasse.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Berlín je bohatý na trhy a bazaryFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Užijte si anarchie

Nejběžnějším dopravním prostředkem v Berlíně a zároveň známkou toho, že tady žádná omezení neplatí, je kolo. Jezdí na něm snad všichni, od dětí se skateboardem, pány v saku s laptopem u sedla, po moderní „babičky". Vládne tu trochu anarchie, stejně jako v době, kdy ve zdejších uličkách bydlely a tvořily rockové ikony jako David Bowie, Iggy Pop nebo Nick Cave. Něco z toho neklidu jako by v Berlíně zůstalo i v 21. století. Tady se opravdu nosí ty kousky, které vám možná v časopise přišly trochu výstřední - barvy, džíny a šatičky všeho druhu, kytka na klopě saka z organzy, bláznivé účesy... Ale nikdo jen slepě nekopíruje módní výstřelky. Dovolené je cokoliv, co podtrhne váš vlastní styl.

Buďte Berlíňankou!!

Svoboda rozhodování jako by byla synonymem sjednoceného Berlína. Od pádu zdi, která město rozdělila, to bude letos v listopadu již dvacet let. Zajděte si proto třeba na americkou kávu s výhledem na Checkpoint Charlie, do Muzea zdi nebo si zkrátka užívejte procházku městem. Ale pozor! Jen známá Unter den Linden měří několik kilometrů, takže nasedněte do berlínské rikšy, tažené svalnatým mladíkem (jak jinak než na kole), malou smečkou psů husky nebo na okružní plavbě parníčkem po Sprévě pozorujte ruch kolem i odvážné budovy - ladné spojení staré a moderní architektury, jako je německý parlament Reichstag. Od Braniborské brány ho nemůžete přehlédnout a z jeho kopule je stejně skvělý výhled jako z televizní věže u berlínského „Alexu". Minout nesmíte ani noční ulice města s avantgardními, rockovými kluby. Těžko ale doporučit jenom jediný..

Berlín je město, kde se nudit nebudete. Ale varuji vás. Až u typického stánku s kari-wurstem a piva pochopíte, kam jste všude nestihly zajít, dostanete se lehce do stresu. Ten ale snad překonáte dalším úžasným espressem v některé z barevných ulic.

Reklama

Související témata:

Načítám